ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2016

Νεφελούδης: Στις συντάξεις Δεκεμβρίου τα αντισταθμιστικά μέτρα για όσους έχασαν το ΕΚΑΣ

14/11/2016







Την έναρξη της εφαρμογής όσων αντισταθμιστικών μέτρων δεν έχουν
ακόμα υλοποιηθεί, για την ενίσχυση των συνταξιούχων που έχασαν το ΕΚΑΣ, ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εργασίας, Ανδρέας Νεφελούδης, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΕΡΤ1.
Όπως είπε, τα αντισταθμιστικά θα δοθούν με τις συντάξεις του Δεκεμβρίου, οι οποίες θα καταβληθούν στα τέλη του Νοεμβρίου.

Αυτός ο μήνας και ο επόμενος θα είναι καλοί μήνες για τους συνταξιούχους, υπό την έννοια ότι θα εφαρμοστούν τα αντισταθμιστικά που ψήφισε η Βουλή για την περικοπή του ΕΚΑΣ. Το σύστημα αρχίζει να ομαλοποιείται
Αναφορικά με τη διαπραγμάτευση για τα εργασιακά, ο κ. Νεφελούδης δήλωσε ότι το «κλειδί» στη διαπραγμάτευση είναι η επαναρύθμιση και η επανακατοχύρωση των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων, καθώς και η επικυριαρχία των κλαδικών συμβάσεων έναντι των επιχειρησιακών.
Σύμφωνα με τον κ. Νεφελούδη, το ΔΝΤ παραθέτει μία σειρά από προτάσεις, χωρίς να λαμβάνει υπόψη του την πραγματικότητα που ισχύει στην Ελλάδα. «Oι συνθήκες στην αγορά εργασίας της χώρας μας καθορίστηκαν από τις προτάσεις του ΔΝΤ και είδατε τι έχει γίνει. Ενάμιση εκατομμύριο άνεργοι και τεράστια προβλήματα των επιχειρήσεων σε σχέση με την ίδια την ανταγωνιστικότητα με την εφαρμογή αυτών των πολιτικών» σημείωσε.
Όπως σχολίασε, βάσει συγκεκριμένων δεικτών, έχει διαπιστωθεί ότι οι επιχειρήσεις που δεν εφάρμοσαν τις τότε μνημονιακές πολιτικές, σε σχέση με τον κατώτατο μισθό και τις εργασιακές σχέσεις, έχουν μία ανοδική πορεία. Από την άλλη πλευρά, όπως τόνισε, όσες εφάρμοσαν αυτά τα πεδία των πολιτικών, είναι σε κατάσταση μεγάλης φθοράς.
Μεταξύ άλλων, ο κ. Νεφελούδης υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει κανένα ενωσιακό δίκαιο που να υποστηρίζει την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων. Συμπλήρωσε επίσης, ότι το μεγάλο πρόβλημα που εντοπίζεται στην αγορά εργασίας, είναι η αδήλωτη και η μισοπληρωμένη εργασία, «για την οποία το ΔΝΤ δεν λέει κουβέντα».

ΑΠΟ http://newpost.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: