ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2016

Οι tour operators κλείνουν περισσότερες θέσεις για Ελλάδα...

Γάλλοι, Βρετανοί, Αμερικανοί, Καναδοί ψηφίζουν Ελλάδα για διακοπές
φέτος.Ενώ -αν λυθούν τα προβλήματα με τη βιομετρική βίζα- ανοδικά θα κινηθεί και η αγορά της Ρωσίας.


Την ώρα, λοιπόν, που παραδοσιακοί προορισμοί της Μεσογείου -όπως είναι η Αίγυπτος, η Τυνησία και η Τουρκία- βγαίνουν από τον τουριστικό χάρτη λόγω τρομοκρατικών χτυπημάτων, η Ελλάδα έχει όλες τις προοπτικές να κερδίσει για άλλη μία χρονιά το στοίχημα και να πετύχει νέα άνοδο στον αριθμό των επισκεπτών, κυρίως όμως να αυξήσει το τουριστικό έσοδο.
Ηδη οι tour operators της Γαλλίας και της Ρωσίας αυξάνουν τον αριθμό των αεροπορικών θέσεων προς Ελλάδα και αναζητούν περισσότερα δωμάτια για τους πελάτες τους, οι οποίοι όπως όλα δείχνουν θα κατευθυνθούν στη χώρα μας, καθώς αποτελεί έναν ασφαλή προορισμό. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, η Ελλάδα μπορεί να προσελκύσει φέτος 400 με 500 χιλιάδες περισσότερους Γάλλους τουρίστες, οι οποίοι δεν θα ταξιδέψουν στους μουσουλμανικούς προορισμούς της Μεσογείου.
Κινητικότητα όμως υπάρχει και στην αγορά της Ρωσίας, με την προϋπόθεση ότι θα απλοποιηθεί το καθεστώς έκδοσης και θεώρησης βίζας. Για παράδειγμα -σύμφωνα με στοιχεία από τα προξενεία μας στη Ρωσία-, κατά τη διάρκεια του 2015, ο αριθμός θεωρήσεων ήταν μειωμένος κατά 48% (περίπου 415.000 βίζες) σε σχέση με το 2014. Ειδικά τον Σεπτέμβριο, όταν άρχισε και η εφαρμογή για πρώτη φορά της διαδικασίας της βιομετρικής βίζας, ο αριθμός των θεωρήσεων μειώθηκε κατά 72%, κατά 53% τον Οκτώβριο και 30% τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο.

«Εκτός παιχνιδιού»
 
Οι Ρώσοι τουριστικοί πράκτορες θεωρούν δεδομένο ότι φέτος η Τουρκία θα μείνει εκτός «παιχνιδιού» και, όπως έχει δηλώσει η Μάγια Λόμιτζ, εκτελεστική διευθύντρια της ATOR (σύνδεσμος των tour οperators της Ρωσίας), θα αυξηθεί η ζήτηση σε εναλλακτικούς προορισμούς, ανάλογα πάντα με το επίπεδο των τιμών και το καθεστώς θεωρήσεων. Και σημειώνει πως η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να προσελκύσει περισσότερους Ρώσους τουρίστες, όμως θα πρέπει να απλοποιήσει το καθεστώς θεωρήσεων βίζας. Ιδιαίτερα θετικό είναι και το γεγονός ότι στην διαδικτυακή πλατφόρμα σύγκρισης τιμών και κρατήσεων kayak.com, τα «κλικ» για την Αθήνα ήταν κατά 11% αυξημένα σε σχέση με πέρσι, στις αναζητήσεις πτήσεων, κατατάσσοντάς την μεταξύ των έξι πρώτων ευρωπαϊκών προορισμών. Να σημειωθεί ότι καταγράφεται έντονο ενδιαφέρον από ΗΠΑ και Καναδά για ταξίδια στην Ευρώπη, λόγω και της ευνοϊκής ισοτιμίας των νομισμάτων των δύο χωρών σε σχέση με το ευρώ.

Τέλος, έχει αναζωπυρωθεί το ενδιαφέρον των Βρετανών tour operators για την Ελλάδα, καθώς βρέθηκαν εκτός πλάνου οι προορισμοί της Βορείου Αφρικής και της Τουρκίας.
Σύμφωνα με δηλώσεις του κ. Ανδρέα Ανδρεάδη, προέδρου του ΣΕΤΕ, οι προγραμματισμένες θέσεις των αεροπορικών εταιρειών για το 2016 είναι κατά 800.000 περισσότερες από το 2015 και οι προκρατήσεις δείχνουν μια μονοψήφια αύξηση. Οπως λέει, η χρονιά θα κριθεί με κριτήριο την ασφάλεια και σημειώνει πως αυτή τη στιγμή απόλυτα ασφαλής προορισμός θεωρείται η Ισπανία (Κανάρια) ενώ ακολουθεί η Ελλάδα. «Η εικόνα για τη χώρα μας θα ενισχυθεί άμεσα εφόσον κλείσουν γρήγορα τα θερμά μέτωπα του Ασφαλιστικού και των κόκκινων δανείων» σημειώνει ο κ. Ανδρεάδης και υπογραμμίζει: «Μόνο έτσι θα μπούμε σε ήσυχα νερά. Και κυρίως έχω την πεποίθηση ότι αμέσως μετά θα ανοίξει ένας ενάρετος κύκλος για την ελληνική οικονομία».

ΑΠΟ http://www.ethnos.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: