ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τρίτη, 24 Φεβρουαρίου 2015

ΕΠΙΛΕΧΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑΤΟΣ (ESA) Σε πείραμα υπερβαρύτητας ελληνική φοιτητική ομάδα

Τέσσερις ομάδες φοιτητών πανεπιστημίου -μεταξύ των οποίων μια ελληνική από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης- επιλέχθηκαν από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA) για να αναπτύξουν και να υλοποιήσουν τα πειράματα υπερβαρύτητάς τους.

Τα πειράματα θα υλοποιηθούν στο πλαίσιο της έκτης καμπάνιας «Spin Your Thesis!», η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 7-18 Σεπτεμβρίου, στις εγκαταστάσεις του «Large Diameter Centrifuge», που βρίσκεται στο Ευρωπαϊκό Διαστημικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογίας της ESA (ESTEC) στο Νόρντβαικ της Ολλανδίας. Δύο ομάδες θα χρησιμοποιήσουν τον εξοπλισμό
φυγοκέντρισης την πρώτη εβδομάδα, ενώ θα ακολουθήσουν οι άλλες ομάδες τη δεύτερη εβδομάδα.
Η ελληνική ομάδα MAH αποτελείται από τρεις διδακτορικούς φοιτητές από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, που σπουδάζουν προγνωστική μικροβιολογία και επεξεργασία τροφίμων. Θα μελετήσουν το πώς οι μικροοργανισμοί επηρεάζονται από την έκθεση στην υπερβαρύτητα και στη θερμική καταπόνηση. Τα αποτελέσματά τους θα βοηθήσουν στη βελτίωση της γνώσης των χαρακτηριστικών των μικροοργανισμών και στην τροποποίηση των διαδικασιών αποστείρωσης, με πιθανή αξιοποίηση στην αναζήτηση ζωής σε εξωγήινα περιβάλλοντα.

Οι άλλες ομάδες που επιλέχθηκαν, είναι:

- Dynamics: Μια ομάδα από δύο διδακτορικούς φοιτητές από το βρετανικό Πανεπιστήμιο της Γλασκόβης, με σπουδές στην μηχανολογία και στην χημεία. Στόχος τους είναι να προσδιοριστεί η επίδραση της βαρύτητας στις γεωτρήσεις σε κοκκώδες υλικό.

- HyperMed: Η ομάδα αποτελείται από δύο υποψήφιους διδάκτορες και έναν μεταπτυχιακό φοιτητή από το ρουμανικό Πανεπιστήμιο του Βουκουρεστίου, με σπουδές στις φυσικές και στις χημικές επιστήμες. Ο κύριος στόχος είναι να μελετήσουν την επίδραση της βαρύτητας στην ικανότητα διαβροχής των επιφανειών από όγκο διαλυμάτων ιατρικών φαρμάκων ή σταγονίδια.

- LINVenus: Η ομάδα αποτελείται από δύο διδακτορικούς φοιτητές από το ιταλικό Πανεπιστήμιο της Φλωρεντίας, με σπουδές στη φυσιολογία των φυτών και στις γεωργικές επιστήμες. Θα μελετήσουν την ηλεκτρική δραστηριότητα και το ρόλο των καναλιών μεμβράνης στο μηχανισμό κλεισίματος των σαρκοφάγων φυτών, καθώς και την επίδραση της βαρύτητας σε αυτή τη συμπεριφορά.

Κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας των πειραμάτων τους, οι Έλληνες και λοιποί φοιτητές θα υποστηρίζονται από το Γραφείο Εκπαίδευσης της ESA. Τα μέλη του Ευρωπαϊκού συνδέσμου European Low Gravity Research Association (ELGRA) θα είναι επίσης σε ετοιμότητα για να παράσχουν συμβουλές σε ό,τι αφορά στην μικροβαρύτητα και στην έρευνα της υπερβαρύτητας.

Η ESA θα προσφέρει οικονομική στήριξη στις ομάδες που επιλέχθηκαν για την κάλυψη μέρους του κόστους του πειραματικού υλικού, του ταξιδιού και της διαμονής.


ΑΠΟ http://www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΖΩΓΡΑΦΙΑΣ

          Μία ακόμα ωραία αφιέρωση μου έγινε από τα μικρά κορίτσια μας. Πρόκειται για τη