ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τρίτη, 24 Φεβρουαρίου 2015

Μηχανή με δύο άτομα έπεσε στον Κηφισό. Μυστήριο με την πτώση

Δύο άτομα, ένας άντρας και μία γυναίκα, τα οποία επέβαιναν σε μηχανή, για άγνωστο μέχρι στιγμής λόγο έπεσαν στον ποταμό Κηφισό, στο ύψος της Αγίας Άννης.
Συναγερμός σήμανε το πρωί στην Πυροσβεστική Υπηρεσία ύστερα από την είδηση πως δύο άνθρωποι που επέβαιναν σε μηχανή βρέθηκαν κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες μέσα στον Κηφισό.
Το περιστατικό συνέβη λίγο πριν από τις 06.20, στην Εθνική Οδό Αθηνών - Λαμίας, στο ρεύμα προς Πειραιά, στο ύψος του Αγ. Ιωάννη Ρέντη.

Στο Τζάνειο νοσοκομείο οι δυο τραυματίες. Η γυναίκα έχει τραυματιστεί  στο κεφάλι
Η αρχική πληροφορία ανέφερε πως όλα έγιναν μετά από τροχαίο στο ρεύμα καθόδου της Εθνικής Οδού. Φαίνεται όμως ότι τα πράγματα δεν είναι έτσι.

Μια άλλη πληροφορία αναφέρει πως ένας άνθρωπος που επέβαινε σε μοτοσικλέτα έπεσε στο ποτάμι (άγνωστο αν χτύπησε στα κιγκλιδώματα ή αν έπεσε οικειοθελώς) και βρίσκεται σε εξέλιξη επιχείρηση για την ανάσυρσή του.

Στο σημείο έσπευσαν 12 πυροσβέστες με τέσσερα οχήματα και δύο ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ. Η επιχείρηση απεγκλωβισμού του ζευγαριού (ένας άνδρας και μια γυναίκα) ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 07.50.
Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, οι πυροσβέστες χρησιμοποίησαν σκάλα και ειδικό μεταφορικό μέσο, προκειμένου να αποφευχθεί περαιτέρω τραυματισμός των δύο διασωθέντων που έπεσαν μέσα στην κοίτη του ποταμού.

Οι επιβαίνοντες στη μηχανή έπεσαν από μεγάλο ύψος και ανασύρθηκαν τραυματισμένοι. Το έργο της προανάκρισης βρίσκεται σε εξέλιξη. Εξετάζονται όλα τα ενδεχόμενα, καθώς σύμφωνα με εκπρόσωπο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας η μηχανή δεν φαίνεται να ενεπλάκη σε τροχαίο ατύχημα

ΑΠΟ http://www.madata.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΖΩΓΡΑΦΙΑΣ

          Μία ακόμα ωραία αφιέρωση μου έγινε από τα μικρά κορίτσια μας. Πρόκειται για τη