ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Σάββατο 31 Ιανουαρίου 2015

Οι επικές μάχες του ζωικού βασιλείου

Την εποχή των δεινοσαύρων υπήρξαν κάποια τερατώδη ζώα, με πολλή δύναμη και μεγάλες διαστάσεις, που κατοικούσαν σε στεριά και θάλασσα και κατασπάραζαν τα μικρότερα και πιο αδύναμα ζώα. Όμως τις φορές που δεν ασχολούνταν με τα μικρόσωμα ζώα, μάχονταν αναμεταξύ τους, σε αναμετρήσεις που διαρκούσαν μέχρι τελικής πτώσης. Οι αναμετρήσεις αυτές, όπως έδειξαν νέες μελέτες και νέα στοιχεία που ήρθαν στο φως, ήταν τόσο σκληρές και άγριες, που ακόμη και τα ντοκιμαντέρ που ασχολούνται με το συγκεκριμένο θέμα δεν μπορούν να τις αποτυπώσουν με ακρίβεια.

Προϊστορικοί κροκόδειλοι-θηρία
Την εποχή των δεινοσαύρων έχει διαπιστωθεί ότι υπήρχαν ορισμένα γιγάντια είδη κροκοδείλων, που επιτίθονταν σε θηράματα, εντός και εκτός της θάλασσας, και μάλιστα κάποιες φορές δεν δίσταζαν να επιτεθούν και σε δεινόσαυρους, όπως ο τυραννόσαυρος Rex. Με μήκος μέχρι και 12 μέτρα και βάρος έως και 8 τόνους, οι κροκόδειλοι αυτοί μπορούσαν να επιτίθενται στα τεράστια ζώα της στεριάς και με τα θηριώδη σαγόνια τους να τα αρπάζουν και να τα περιστρέφουν, ενώ ταυτόχρονα τα διαμέλιζαν.
Ο τιτανοβόας Πριν από λίγο χρόνια στην Κολομβία ήρθε στο φως ένα είδος προϊστορικού φιδιού, του τιτανοβόα, ο οποίος είχε μήκος 15 μέτρα και βάρος περίπου 1.200 κιλά. Στην ίδια περιοχή όμως, σύμφωνα με απολιθώματα που βρέθηκαν, ζούσε και ένα είδος άγνωστου κροκόδειλου, που ερχόταν συχνά σε αναμέτρηση με το γιγάντιο φίδι. Μάλιστα δεν είναι τυχαίο ότι ο κροκόδειλος αυτός ονομάστηκε στη συνέχεια Balrog, όπως το τέρας από την τριλογία «Άρχοντα των Δαχτυλιδιών». Ο Anthracosuchus balrogus, όπως είναι το επίσημο όνομά του, αποκαλύφθηκε ότι είχε περίεργη ανατομία στόματος και πολύ δυνατό δάγκωμα.
Οι στεγόσαυροι Οι στεγόσαυροι ήταν ένα είδος ογκωδών και αδέξιων δεινοσαύρων, που όμως όταν έπρεπε να αναμετρηθούν με τους υπόλοιπους, έβαζαν όλη τους τη δύναμη και μάλιστα χρησιμοποιούσαν και τεχνική, την οποία οι επιστήμονες παρομοιάζουν με εκείνη του Κουνγκ Φου. Μάλιστα, σε μια μάχη ενός στεγόσαυρου με έναν αλλόσαυρο, όπως αποκάλυψαν οι ερευνητές, ο στεγόσαυρος σημάδεψε και χτύπησε με την ουρά του το ευαίσθητο σημείο του αντιπάλου του, καταφέρνοντας να τον σκοτώσει.
Το εκπληκτικότερο απολίθωμα του κόσμου
Το 2006 οι παλαιοντολόγοι εντόπισαν το καλύτερο απολίθωμα της ιστορίας, το οποίο και αποκαλούν «το εκπληκτικότερο απολίθωμα δεινοσαύρων στον κόσμο». Πρόκειται για το απολίθωμα δύο δεινοσαύρων, που ενώ μάχονταν, κάτι συνέβη στα ξαφνικά και οι δυο τους πέθαναν και θάφτηκαν μαζί, αγκαλιασμένοι. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι έγινε ένας μεγάλος σεισμός, που σκότωσε και τα δύο ζώα, έναν νανοτύραννο και έναν τρικεράτοπα.                                                                                   Ένα κεφάλι από… πέτρα
Πριν από 72 εκατομμύρια χρόνια, στη Βόρεια Αμερική, ζούσε ένα είδος δεινόσαυρου με το όνομα Stegoceras validum, το οποίο είχε αναπτύξει ένα ιδιαίτερα ισχυρό και ανθεκτικό κρανίο. Οι ερευνητές λένε ότι αυτό τα κεφάλι χρησίμευε στα ζώα όταν μάχονταν για το ζευγάρωμα. Ο δεινόσαυρος αυτός ήταν φυτοφάγος και είχε το μέγεθος μιας κατσίκας.
Ο δεινόσαυρος που κατασπάραζε τους τυραννόσαυρους
Στην έρημο της Γιούτα ανακαλύφθηκε ένα άγνωστο ως σήμερα είδος σαρκοβόρου δεινόσαυρου, που υπήρξε πριν τους τυραννόσαυρους, αλλά συνυπήρξε για λίγο μαζί τους, τρομοκρατώντας τους. Όπως φαίνεται, το είδος αυτό ζούσε στη Βόρεια Αμερική, πριν από περίπου 100 εκατομμύρια χρόνια –τουλάχιστον 30 εκατομμύρια χρόνια πριν εμφανιστεί ο τυραννόσαυρος Rex– και πήρε το όνομα Siats meekerorum, από ένα μυθικό τέρας της παράδοσης των αρχαίων τοπικών φυλών. Ο Siats meekerorum έτρωγε τα πάντα, ακόμα και τους πρώτους τυραννόσαυρους της γης, ενώ το μήκος του ξεπερνούσε τα 10 μέτρα και το βάρος του έφτανε τους 4 τόνους. Κάποια από τα δόντια του ξεπερνούσαν τα 20 εκατοστά.
Δόντια 30 εκατοστών!
Ο Kevan Sihan είχε μια καφετέρια στη Βρετανία, ενώ το χόμπι του ήταν να μαζεύει απολιθώματα. Έτσι, μια μέρα που βρισκόταν στο Ντόρσετ, ένα μέρος που έχουν ανακαλυφθεί πολλά απολιθώματα, βρήκε τμήματα ενός κρανίου δεινόσαυρου, τα οποία απέδειξαν ότι επρόκειτο για ένα θαλάσσιο τέρας, που το κεφάλι του είχε 3 μέτρα μήκος. Μέσα στα επόμενα 5 χρόνια ο Sihan εντόπισε αρκετά απολιθώματα, ώστε οι ειδικοί να καταφέρουν να κάνουν μια ανασύνθεση των σαγονιών του τέρατος, το οποίο ανήκε στην οικογένεια των πλειοσαύρων και προς τιμήν του το ερπετό πήρε το όνομα Pliosaurus kevani. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, ο Pliosaurus kevani έζησε πριν 150 εκατομμύρια χρόνια, ζύγιζε 12 τόνους και ορισμένα δόντια του είχαν μήκος μέχρι και 30 εκατοστά.
Machimosaurs
Πριν από περίπου 150-200 εκατομμύρια χρόνια, μια άγνωστη μέχρι και σήμερα οικογένεια μεγάλων κροκοδείλων ζούσε στην Ευρώπη. Οι επιστήμονες, που ονόμασαν αυτήν την οικογένεια των ερπετών Machimosaurs, ανακάλυψαν ότι επρόκειτο για ένα μοχθηρό τέρας, με μήκος 9 μέτρα και μεγάλα δόντια σε σχήμα κώνου, που ήταν ικανά να εξοντώσουν ακόμα και δεινόσαυρους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: