ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Σάββατο 31 Ιανουαρίου 2015

Κτηνοτρόφοι... χάι-τεκ! Θα διαχειρίζονται το κοπάδι από τον καναπέ!

Μέχρι και χίλια ευρώ ανά αγελάδα το χρόνο, μπορεί να εξοικονομήσει ο κτηνοτρόφος που θα εξοπλίσει τη μονάδα του με το πρωτοποριακό λογισμικό διαχείρισης κοπαδιού, το οποίο διαθέτει στην ελληνική αγορά βορειοελλαδική εταιρία.

Το κέρδος είναι σημαντικό, αφού με τα σημερινά δεδομένα το μέσο κόστος φροντίδας ενός ζώου να ανέρχεται ως και 3.000 ευρώ ετησίως, όπως είπαν στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο εκπρόσωπος της εταιρίας "MilkPlan", Απόστολος Βάρκας και ο Βορειοελλαδίτης κτηνοτρόφος, Γιώργος Κεφαλάς.

Το ολοκληρωμένο λογισμικό διχείρισης κοπαδιού, με την επωνυμία "Afifarm", που παρουσιάζεται στην 9η Διεθνή Έκθεση "Zootechnia",
μπορεί να το δοχειριστεί ο κτηνοτρόφος και μέσω του κινητού του τηλεφώνου, του δίνει απεριόριστες και ποικίλες δυνατότητες και το σημαντικότερο οι αγελαδοτρόφοι "μπορούν να έχουν ζωή και εκτός των στάβλων", όπως λέει χαρακτηριστικά ο κ. Κεφαλάς.

"Το Afifarm είναι το λογισμικό ενός πλήρους συστήματος διαχείρισης που αξιοποιείται με πολλούς τρόπους ανάλογα με τον εξοπλισμό που επιλέγει ο κτηνοτρόφος.
Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την γαλακτομέτρηση, τη χημική ανάλυση του γάλακτος (λιπαρά, πρωτεϊνες, λακτόζη, αίμα, σωματικά κύτταρα κλπ),
τον εντοπισμό τυχόν προβλημάτων υγείας των αγελάδων,αλλά και την ανίχνευση γονιμότητας", υπογραμμίζει ο κ. Βάρκας.

Επίσης, για πρώτη φορά στην "Zootechnia" παρουσιάζεται ο παστεριωτής σίτισης μοσχαριών, μια προηγμένη λύση σίτισης, για σωστή θρέψη και υγιή ανάπτυξη μοσχαριών και ιδιαίτερα υψηλή εξοικονόμηση χρημάτων για τον κτηνοτρόφο.


Πηγη: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΑΠΟ http://www.newsit.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: