ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Σάββατο 31 Ιανουαρίου 2015

Σε λειτουργία το συγκρότημα παραγωγής οξυγόνου στο νοσοκομείο της Καλαμάτας

Ολοκληρώθηκε με κοινοτικούς πόρους και τέθηκε σε λειτουργία το πρωτοποριακό έργο της
παραγωγής οξυγόνου ιατρικής χρήσεως στο Γενικό Νοσοκομείο Καλαμάτας.

Πρόκειται για ένα συγκρότημα με πολλαπλά οφέλη για το νοσηλευτικό ίδρυμα, κυρίως όμως πρόκειται για ένα έργο του οποίου η υλοποίηση και από άλλα νοσοκομεία θα επιφέρει μεγάλη εξοικονόμηση πόρων.

Το έργο αξιολογήθηκε θετικά από την Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή και χρηματοδοτήθηκε από το ΕΣΠΑ, αφού είχε ενταχθεί στο ΠΕΠ Πελοποννήσου με συνολικό προϋπολογισμό 557.000 ευρώ.

Ειδικότερα, πριν από λίγες ημέρες, εγκαταστάθηκε στον περίβολο του ιδρύματος, κατόπιν διεθνούς διαγωνισμού, ένα συγκρότημα παραγωγής ιατρικού οξυγόνου για την ολοκληρωτική κάλυψη των αναγκών σε ιατρικό οξυγόνο του νοσοκομείου.

Επιπλέον, για την κάλυψη των αναγκών του νοσοκομείου με οξυγόνο σε έκτακτες περιπτώσεις, όπως για συντήρηση των μηχανημάτων, εγκαταστάθηκε και μια κρυογενική δεξαμενή υγροποιημένου οξυγόνου, η οποία μαζί με το υφιστάμενο κέντρο φιαλών διανομής οξυγόνου αποτελεί τη δεύτερη και τρίτη πηγή εφεδρικής τροφοδοσίας εκτάκτου ανάγκης.

Επίσης, για την αντιμετώπιση ενδεχομένων διακοπών ρεύματος, εγκαταστάθηκε ένα ηλεκτροπαραγωγό ζεύγος πλήρως αυτοματοποιημένο για την εναλλακτική ηλεκτρική τροφοδοσία του συγκροτήματος, εξασφαλίζοντας έτσι τη συνεχή λειτουργία του.

Τέλος, το συγκρότημα συνοδεύεται και από σύστημα τηλεπιτήρησης, καταγραφής και σηματοδοσίας με χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή, αλλά και μονάδα GPRS για αποστολή SMS σε περίπτωση σφαλμάτων.

Σημειώνεται ότι το συγκρότημα διασυνδέθηκε με το υφιστάμενο δίκτυο διανομής ιατρικού οξυγόνου του νοσοκομείου και πλέον το νοσοκομείο αυτονομήθηκε πλήρως, καλύπτοντας τις ανάγκες της νοσηλευτικής μονάδας σε ιατρικό οξυγόνο.

ΑΠΟ http://www.zougla.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ.

Ακόμα μερικές παλιές φώτο μας ήρθανε, ενισχύοντας έτσι την συλλογή μας, η οποία χάρη στις δικές σας δωρεές αυξάνει συνεχώς.