ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Σάββατο, 18 Ιουλίου 2015

Το σχέδιο «ανοιχτές τράπεζες» -Τι θα ισχύει για θυρίδες, νέες συναλλαγές και επιταγές

17|07|2015 9:00


Μπορεί η κυβέρνηση να προσανατολίζεται στο άνοιγμα των τραπεζών τη Δευτέρα, ωστόσο θα υπάρχουν αυστηροί περιορισμοί και οι ανοιχτές πόρτες των καταστημάτων θα είναι κυρίως για ψυχολογικούς λόγους.
Ενδεικτικό είναι πως στο καθοριστικό κομμάτι των αναλήψεων δεν υπάρχει καμία αλλαγή, αφού οι
πολίτες θα μπορούν να σηκώνουν έως 60 ευρώ ημερησίως.  
Τι αναμένεται να αλλάξει στις αναλήψεις
Τα capital controls παραμείνουν, το ημερήσιο όριο θα είναι τα 60 ευρώ στα ATMs και στα γκισέ, αλλά με το προνόμιο της αθροιστικής ανάληψης. Δηλαδή εάν κάποιος θέλει να κάνει ανάληψη μία φορά την εβδομάδα θα μπορεί να πάρει το άθροισμα των 60 ευρώ ανά ημέρα. Μάλιστα οι πρώτες εκτιμήσεις αναφέρουν πως το όριο αυτό θα παραμείνει για μία εβδομάδα και εφόσον όλα κυλήσουν ομαλά και ο ELA δώσει νέα ανάσα ρευστότητας, τότε το ποσό ανάληψης θα αυξηθεί.
Ανάσα με επιταγές και θυρίδες
Τα σχέδια της κυβέρνησης επιβεβαίωσε ο Δημήτρης Μάρδας μιλώντας στην ΕΡΤ. Όπως είπε από τη Δευτέρα όλες οι τράπεζες θα είναι ανοικτές και οι πολίτες θα μπορούν να κάνουν ένα σύνολο συναλλαγών (να καταθέσουν μετρητά, να μεταφέρουν από λογαριασμό χρήματα, να πληρώσουν λογαριασμούς) αλλά όχι να πάρουν μετρητά πάνω από τα 60 ευρώ.
Για τις επιταγές σημείωσε ότι θα επιτρέπεται να κατατεθούν. Για όσες έχουν λήξει στο μεσοδιάστημα αποφασίστηκε η Δευτέρα να είναι η πρώτη μέρα λήξης ώστε να υπάρχει ένα 8ημερο για την τακτοποίηση.
Για τις επιχειρήσεις ο Δημ. Μάρδας είπε ότι δίνεται μεγάλη προτεραιότητα για εισαγωγές πρώτων υλών και παράλληλα όλες οι εξωστρεφείς εταιρείες ακολουθούν το εξής πρόγραμμα: ότι συνάλλαγμα εισάγουν μπορούν να το τραβήξουν κατά 80% και να το κάνουν ότι θέλουν, χωρίς δηλαδή διαδικασίες για εισαγωγές, για μισθοδοσία κ.τλ.
Τι θα ισχύει για συνάλλαγμα -Που θα μπει όριο
Στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που θα ανοίγει τις τράπεζες θα οριστικοποιηθεί και ο περιορισμός στο τουριστικό συνάλλαγμα. Σήμερα είναι στις 10.000 ευρώ ανά άτομο, ποσό που αναμένεται να μειωθεί πολύ και να περιορισθεί στα 1.000 ευρώ. Αγνωστο παραμένει τι θα γίνει με το φοιτητικό συνάλλαγμα και τις πληρωμές στο εξωτερικό κυρίως από επιχειρήσεις.
Νοβότνι (ΕΚΤ): Δεν είναι οριστικό ότι θα ανοίξουν οι τράπεζες τη Δευτέρα
Το μέλος της ΕΚΤ, Εβαλντ Νοβότνι, δήλωσε πως δεν είναι ακόμα οριστικό το ότι θα ανοίξουν τη Δευτέρα οι ελληνικές τράπεζες, σημειώνοντας πως πρέπει ακόμα να εξεταστούν ορισμένα ζητήματα, μεταδίδει το Reuters. Μάλιστα υποστήριξε πως μπορεί να χρειαστούν έξι με οκτώ εβδομάδες για να είναι έτοιμο να ξεκινήσει το νέο πρόγραμμα διάσωσης της χώρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΖΩΓΡΑΦΙΑΣ

          Μία ακόμα ωραία αφιέρωση μου έγινε από τα μικρά κορίτσια μας. Πρόκειται για τη