ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Σάββατο 18 Ιουλίου 2015

Παρασκευόπουλος: "Ουσιαστικός έλεγχος για διασφάλιση του ΠΟΠ Καλαμάτα"

Παρασκευή, 17 Ιουλίου 2015 Διαβάστε το άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ http://www.eleftheriaonline.gr/oikonomia/agrotika/item/71095-paraskevopoulos-elegxos-diasfalisi-pop-kalamata


Σημαντική είναι η επέκταση του ΠΟΠ Καλαμάτα για το ελαιόλαδο σε όλο το νομό, επισημαίνει ο διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Τριφυλίας Αντώνης Παρασκευόπουλος, υπογραμμίζοντας ότι δημιουργεί νέα δεδομένα και πλεονεκτήματα για το προϊόν. Τονίζει όμως ότι χρειάζεται ενημέρωση όλων των εμπλεκομένων με την παραγωγή ελαιολάδου, λέγοντας μάλιστα ότι είναι εφικτό να γίνει πιστοποίηση από την φετινή χρονιά.
Πιο συγκεκριμένα ο κ. Παρασκευόπουλος σημείωσε: «Εγκρίθηκε η επέκταση της οριοθετημένης γεωγραφικής ζώνης και η βελτίωση της περιγραφής για το ελαιόλαδο ΠΟΠ Καλαμάτα, από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μετά από μια μακροχρόνια προσπάθεια προς όφελος των ελαιοπαραγωγών. Ο σκοπός επετεύχθη μετά από προσπάθειες πάρα πολλών ετών, ξεπεράστηκαν πολλά εμπόδια, ενστάσεις που είχαν υποβληθεί από κράτη, αλλά και από εταιρείες. Σήμερα όλοι είμαστε ικανοποιημένοι, γιατί ένα αίτημα των ελαιοπαραγωγών της Μεσσηνίας πλέον γίνεται πραγματικότητα. Φάνηκε ότι με την συνεργασία μπορούμε να πετύχουμε πολλά πράγματα.
Η έγκριση της τροποποίησης των προδιαγραφών, καθώς δεν είναι μόνο η επέκταση του ΠΟΠ, αλλά και ότι αναβαθμίστηκαν οι προδιαγραφές με αυστηρότερα κριτήρια, δείχνει την διάθεση που υπάρχει για ένα ΠΟΠ «πρωταθλητή». Θα πρέπει να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες που μας παρέχει η επέκταση του ΠΟΠ και η αναβάθμιση των ποιοτικών προδιαγραφών, για παραγωγή προϊόντων με υψηλή προστιθέμενη αξία.
Από εδώ και πέρα χρειάζεται ουσιαστικός έλεγχος, από την παραγωγή μέχρι το ράφι για την διασφάλιση της καταχωρημένης ονομασίας ΠΟΠ Καλαμάτα. Αυτό είναι ένα πολύ λεπτό σημείο και πρέπει να το προσέξουμε όλοι μας, κυρίως οι ελεγκτικοί μηχανισμοί. Χρειάζεται επίσης εγρήγορση καθώς θα γίνουν προσπάθειες καταστρατήγησης του προϊόντος.
Για να πιστοποιηθούν όλες οι ποσότητες ως ΠΟΠ χρειάζεται δουλειά. Πρέπει να τρέξουμε όλοι, κυρίως οι ενδιαφερόμενοι ελαιοτριβείς και παραγωγοί, να ενημερωθούν ότι δεν είναι μια τυπική διαδικασία το να πάρει κάποιος ΠΟΠ. Ενώ και ο οργανισμός ελέγχου θα πρέπει να είναι έτοιμος. Είναι ανάγκη μετά την ψήφιση του κανονισμού να υπάρχει ενημέρωση όλων και με συνεργασία για να μπορέσουμε να προλάβουμε τη φετινή χρονιά που θεωρώ ότι είναι εφικτό, αλλά  και να μην έχουμε προβλήματα στην πορεία πιστοποίησης».

ΑΠΟ  http://www.eleftheriaonline.gr/
Διαβάστε το άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ http://www.eleftheriaonline.gr/oikonomia/agrotika/item/71095-paraskevopoulos-elegxos-diasfalisi-pop-kalamata

Δεν υπάρχουν σχόλια: