ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Κυριακή 12 Ιουλίου 2015

Απελευθέρωση αγορών και επαγγελμάτων

  11/7/2015



Σε άρση των εμποδίων για την απελευθέρωση συγκεκριμένων αγορών και επαγγελμάτων δεσμεύεται να προχωρήσει η κυβέρνηση, διατηρώντας παράλληλα το καθεστώς που προέκυψε από τις προηγούμενες αλλαγές στα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα, την κυριακάτικη λειτουργία των καταστημάτων, το γάλα και το ψωμί.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τις διατάξεις του νομοσχεδίου, θα υλοποιηθούν όλες οι συστάσεις που είχαν απομείνει από την «εργαλειοθήκη Νο 1 του ΟΟΣΑ». Μάλιστα, η κυβέρνηση προτείνει και συγκεκριμένους κλάδους στους οποίους θα θεσπίσει μεταρρυθμίσεις. Αυτοί είναι τα τουριστικά λεωφορεία, οι άδειες φορτηγών, η καθιέρωση κώδικα για τα παραδοσιακά τρόφιμα, η πιστοποίηση των δομικών υλικών με βάση τις κοινοτικές οδηγίες. Αλλαγές έρχονται επίσης και στο πλαίσιο διακίνησης και παραγωγής ποτών όπως και στα πετρελαιοειδή προϊόντα.
Μέσα από τις δεσμευτικές ενέργειες ξεχωρίζουν επίσης η διενέργεια νέων μελετών από τον ΟΟΣΑ για την ενίσχυση του ανταγωνισμού στους κλάδους του χονδρικού εμπορίου, των κατασκευών, του ηλεκτρονικού εμπορίου και των μέσων μαζικής ενημέρωσης. Για τις νέες «εργαλειοθήκες» η κυβέρνηση θα παρουσιάσει τις προτάσεις της στο πρώτο τρίμηνο του 2016, ώστε να εφαρμοστούν στο δεύτερο τρίμηνο της ίδιας χρονιάς.
Παράλληλα, προχωρά η απελευθέρωση των «κλειστών» επαγγελμάτων των μηχανικών, των συμβολαιογράφων, των αναλογιστών και των δικαστικών επιμελητών. Αρση εμποδίων προβλέπεται και για τις ενοικιάσεις τουριστικών κατοικιών.
Με άλλη διάταξη του νομοσχεδίου προσδιορίζεται και η κατάργηση μη ανταποδοτικών τελών υπέρ τρίτων.
Αναλαμβάνονται, επίσης, μέτρα και για τη μείωση της γραφειοκρατίας και για την ακρίβεια αυτά θα έχουν οριζόντιο χαρακτήρα, ώστε να απλοποιηθούν οι διαδικασίες αδειοδότησης των επενδύσεων και των επιχειρήσεων χαμηλού ρίσκου. Η κυβέρνηση θα ακολουθήσει τις συστάσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας και θα δημιουργήσει μία διυπουργική επιτροπή για την κατάθεση νομοσχεδίου.
Στο τρίτο τρίμηνο του 2015 η κυβέρνηση θα έχει ετοιμάσει το πλαίσιο για τη λειτουργία ηλεκτρονικών υπηρεσιών μίας στάσης (one stop shops) που θα εξυπηρετούν και θα πληροφορούν τους επιχειρηματίες σε ζητήματα αδειοδότησης.
Μεταρρυθμίσεις έρχονται και στην αγορά ενέργειας. Η κυβέρνηση δεσμεύεται να ανοίξει το λιανικό εμπόριο φυσικού αερίου, ώστε να μπουν κι άλλοι «παίκτες» στην πώληση του συγκεκριμένου καυσίμου, ενώ μερική απελευθέρωση προωθείται και στην αγορά ηλεκτρισμού. Εκεί θα υιοθετηθεί το γαλλικό μοντέλο (ΝΟΜΕ) που προβλέπει τις δημοπρασίες λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής ισχύος της ΔΕΗ, ώστε να μπουν και ιδιωτικές εταιρείες στην πώληση ρεύματος.
Η κυβέρνηση, ακόμη, δεσμεύεται να αντικαταστήσει την έκπτωση 20% που έδωσε η ΔΕΗ στις ενεργοβόρες βιομηχανίες με μειώσεις τιμών ανάλογα με το κόστος της κάθε επιχείρησης.
Σύμφωνα με τις προτάσεις, η ΔΕΗ θα πρέπει να διαμορφώσει τιμολόγια με βάση το πραγματικό κόστος (κατάργηση επιδοτήσεων στο ρεύμα για τους αγρότες) και ταυτόχρονα θα αναθεωρηθεί η φορολογία στον τομέα της ενέργειας.

ΑΠΟ http://www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: