11/7/2015
Σε άρση των εμποδίων για την απελευθέρωση συγκεκριμένων αγορών και
επαγγελμάτων δεσμεύεται να προχωρήσει η κυβέρνηση, διατηρώντας παράλληλα
το καθεστώς που προέκυψε από τις προηγούμενες αλλαγές στα μη
συνταγογραφούμενα φάρμακα, την κυριακάτικη λειτουργία των καταστημάτων,
το γάλα και το ψωμί.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τις διατάξεις του νομοσχεδίου, θα υλοποιηθούν
όλες οι συστάσεις που είχαν απομείνει από την «εργαλειοθήκη Νο 1 του
ΟΟΣΑ». Μάλιστα, η κυβέρνηση προτείνει και συγκεκριμένους κλάδους στους
οποίους θα θεσπίσει μεταρρυθμίσεις. Αυτοί είναι τα τουριστικά λεωφορεία,
οι άδειες φορτηγών, η καθιέρωση κώδικα για τα παραδοσιακά τρόφιμα, η
πιστοποίηση των δομικών υλικών με βάση τις κοινοτικές οδηγίες. Αλλαγές
έρχονται επίσης και στο πλαίσιο διακίνησης και παραγωγής ποτών όπως και
στα πετρελαιοειδή προϊόντα.Μέσα από τις δεσμευτικές ενέργειες ξεχωρίζουν επίσης η διενέργεια νέων μελετών από τον ΟΟΣΑ για την ενίσχυση του ανταγωνισμού στους κλάδους του χονδρικού εμπορίου, των κατασκευών, του ηλεκτρονικού εμπορίου και των μέσων μαζικής ενημέρωσης. Για τις νέες «εργαλειοθήκες» η κυβέρνηση θα παρουσιάσει τις προτάσεις της στο πρώτο τρίμηνο του 2016, ώστε να εφαρμοστούν στο δεύτερο τρίμηνο της ίδιας χρονιάς.
Παράλληλα, προχωρά η απελευθέρωση των «κλειστών» επαγγελμάτων των μηχανικών, των συμβολαιογράφων, των αναλογιστών και των δικαστικών επιμελητών. Αρση εμποδίων προβλέπεται και για τις ενοικιάσεις τουριστικών κατοικιών.
Με άλλη διάταξη του νομοσχεδίου προσδιορίζεται και η κατάργηση μη ανταποδοτικών τελών υπέρ τρίτων.
Αναλαμβάνονται, επίσης, μέτρα και για τη μείωση της γραφειοκρατίας και για την ακρίβεια αυτά θα έχουν οριζόντιο χαρακτήρα, ώστε να απλοποιηθούν οι διαδικασίες αδειοδότησης των επενδύσεων και των επιχειρήσεων χαμηλού ρίσκου. Η κυβέρνηση θα ακολουθήσει τις συστάσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας και θα δημιουργήσει μία διυπουργική επιτροπή για την κατάθεση νομοσχεδίου.
Στο τρίτο τρίμηνο του 2015 η κυβέρνηση θα έχει ετοιμάσει το πλαίσιο για τη λειτουργία ηλεκτρονικών υπηρεσιών μίας στάσης (one stop shops) που θα εξυπηρετούν και θα πληροφορούν τους επιχειρηματίες σε ζητήματα αδειοδότησης.
Μεταρρυθμίσεις έρχονται και στην αγορά ενέργειας. Η κυβέρνηση δεσμεύεται να ανοίξει το λιανικό εμπόριο φυσικού αερίου, ώστε να μπουν κι άλλοι «παίκτες» στην πώληση του συγκεκριμένου καυσίμου, ενώ μερική απελευθέρωση προωθείται και στην αγορά ηλεκτρισμού. Εκεί θα υιοθετηθεί το γαλλικό μοντέλο (ΝΟΜΕ) που προβλέπει τις δημοπρασίες λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής ισχύος της ΔΕΗ, ώστε να μπουν και ιδιωτικές εταιρείες στην πώληση ρεύματος.
Η κυβέρνηση, ακόμη, δεσμεύεται να αντικαταστήσει την έκπτωση 20% που έδωσε η ΔΕΗ στις ενεργοβόρες βιομηχανίες με μειώσεις τιμών ανάλογα με το κόστος της κάθε επιχείρησης.
Σύμφωνα με τις προτάσεις, η ΔΕΗ θα πρέπει να διαμορφώσει τιμολόγια με βάση το πραγματικό κόστος (κατάργηση επιδοτήσεων στο ρεύμα για τους αγρότες) και ταυτόχρονα θα αναθεωρηθεί η φορολογία στον τομέα της ενέργειας.
ΑΠΟ http://www.ethnos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου