ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Κυριακή 12 Ιουλίου 2015

ΔΗΜΟΣΙΟ Ενιαίο μισθολόγιο από το 2016

  11/7/2015



Σαρωτικές αλλαγές στη δημόσια διοίκηση και στις αμοιβές των δημοσίων υπάλληλων προβλέπουν τα μέτρα για το Δημόσιο που περιλαμβάνονται στην πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης για το νέο πρόγραμμα χρηματοδότησης της χώρας από τον ESM.


Σαρωτικές αλλαγές στη δημόσια διοίκηση και στις αμοιβές των δημοσίων υπάλληλων προβλέπουν
τα μέτρα για το Δημόσιο που περιλαμβάνονται στην πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης για το νέο πρόγραμμα χρηματοδότησης της χώρας από τον ESM. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, οι προτάσεις αφορούν ένα πλαίσιο πάνω στο οποίο θα υπάρξει διαπραγμάτευση μεταξύ της Ελλάδας και των εταίρων για την εξειδίκευση των μέτρων που θα πάρουν τη μορφή εφαρμοστικών νόμων. Παρ' όλα αυτά περιγράφεται αναλυτικά το περίγραμμα των αλλαγών που περιλαμβάνουν:
? Νέο ενιαίο μισθολόγιο που θα ισχύσει από την 1/1/2016, χωρίς μεταβολή του συνολικού μισθολογικού κόστους. Το μισθολόγιο θα εφαρμοστεί στο σύνολο του δημόσιου τομέα. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση προτίθεται να εφαρμόσει την αρχή «ίδιος μισθός για ίδια προσόντα και ίδια προϋπηρεσία» που αναμένεται να επιφέρει σταδιακή περικοπή της προσωπικής διαφοράς, ενώ παράλληλα θα ενισχυθούν οι αμοιβές των διευθυντικών στελεχών.
Οπως αναφέρει το αγγλικό κείμενο, οι μισθοί θα συνδεθούν με την ικανότητα, την απόδοση και το επίπεδο ευθύνης του προσωπικού. Σημειώνεται δε ότι «οι Αρχές θα εγκρίνουν επίσης τη νομοθεσία για τον εξορθολογισμό του εξειδικευμένου πλέγματος των μισθών από το τέλος Νοεμβρίου του 2015», γεγονός που σημαίνει ότι το νέο μισθολόγιο θα εγκριθεί από τους θεσμούς πριν από την εφαρμογή του.
• Θα θεσπιστεί ανώτατο όριο για το μισθολογικό κόστος και τον αριθμό του προσωπικού στο Δημόσιο που θα καθοριστεί από το νέο πρόγραμμα που θα υπογραφεί με τους εταίρους. Τα νέα όρια θα διασφαλίζουν τη μείωση του μισθολογικού κόστους, σε σχέση με το ΑΕΠ, έως το 2019.
Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, η συγκεκριμένη παράμετρος αποτελεί στοιχείο διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης με τους δανειστές προκειμένου να καθοριστούν οι λεπτομέρειες που αφορούν τα ανώτατα όρια και τις συνέπειες από τη μη επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων.
• Εξορθολογισμός και περικοπές σε μη μισθολογικά κόστη όπως ρυθμίσεις άδειας, ημερήσιες αποζημιώσεις, έξοδα ταξιδίου και προνόμια από 1η Ιανουαρίου του 2016.
• Πρόσληψη μάνατζερ από τον ιδιωτικό τομέα προκειμένου να συμβάλουν στην αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων. Οι προσλήψεις των νέων στελεχών πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη του 2015.
• Εισαγωγή συστήματος μόνιμης κινητικότητας που θα εφαρμοστεί το τελευταίο τρίμηνο του 2015. Η «μεγάλη» κινητικότητα που έχει προαναγγείλει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης θα στηρίζεται στα περιγράμματα εργασίας των υπαλλήλων και θα πραγματοποιείται μέσω ηλεκτρονικής βάσης δεδομένων που θα περιλαμβάνει την καταγραφή των κενών θέσεων εργασίας σε όλο το Δημόσιο.
Η τελική απόφαση για την κινητικότητα των εργαζομένων θα πρέπει να λαμβάνεται από την υπηρεσία τους στον βαθμό που κρίνει ότι ο υπάλληλος μπορεί να μετακινηθεί. Σύμφωνα με το κείμενο της κυβέρνησης, η συγκεκριμένη διαδικασία αναμένεται να εξορθολογίσει την κατανομή των πόρων καθώς και τη στελέχωση σε όλη τη Γενική Κυβέρνηση.
Ελεγχοι Σε συνεργασία με τον ΟΟΣΑ η κυβέρνηση δεσμεύεται να προωθήσει:
• Αυστηρούς ελέγχους σε δημόσιους φορείς και ιδιαίτερα στις ΔΕΚΟ. Εξουσιοδότηση των αρμόδιων υπουργείων για την εκτέλεση αυστηρών ελέγχων, συμπεριλαμβανομένων των κρατικών επιχειρήσεων, με προφανή στόχο τον εντοπισμό φαινομένων κακοδιοίκησης και σπατάλης δημοσίων πόρων.
• Οικονομικούς ελέγχους στους δήμους και στις περιφέρειες καθώς και στα εποπτευόμενα νομικά πρόσωπα της τοπικής αυτοδιοίκησης. Σύμφωνα με την ακριβή μετάφραση του αγγλικού κειμένου, γίνεται λόγος για ελέγχους σε ««σπάταλους» Θεσμούς Αυτοδιοίκησης και εποπτευόμενα νομικά πρόσωπα».

ΑΠΟ http://www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: