ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Κυριακή 12 Ιουλίου 2015

Κινηματογραφιστές από όλο τον κόσμο πιάνουν λιμάνι στην Πάτμο

Στο πλαίσιο του 5ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Πάτμου, που σηκώνει αυλαία στις 21 Ιουλίου

Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηµατογράφου Πάτµου, είναι ένας ακόμα λόγος για να επισκεφτούμε ένα από τα πιο όμορφα νησιά του Αιγαίου. Φέτος, στην πέμπτη διοργάνωση του, καλλιτέχνες και κινηματογραφιστές από όλο τον κόσμο, θα πιάσουν λιμάνι, στην Πάτμο και θα προβάλλουν μέσα από τις ταινίες τους, τους κινηματογραφικούς ήρωες που έχουν εμπνευστεί, τα πάθη τους ή τις κωμικές τους στιγμές.

Θα προβληθούν πενήντα μία -στον αριθμό- ταινίες, οι οποίες επιλέχθηκαν, ανάµεσα από 2.500 ταινίες, απο την επιτροπή του Φεστιβάλ. Μεταξύ άλλων, θα προβληθούν ντοκιµαντέρ, ταινίες µυθοπλασίας και μικρού μήκους φιλμ.

Στο πλαίσιο του φεστιβάλ, θα διεξεχθούν, όπως κάθε χρόνο,  σεµινάρια, εργαστήρια και οµιλίες διεθνώς καταξιωµένων καλλιτεχνών και κινηµατογραφιστών. Επιπλέον, φέτος για δεύτερη χρονιά, το IFFP συνεργάζεται µε τo Sundance Channel δηµιουργώντας µία δίοδο επικοινωνίας µε κινηµατογραφιστές και ταινίες του εξωτερικού.

Φέτος για δεύτερη συνεχόµενη χρονιά διεξάγεται, ο Διαγωνισµός Σεναρίου Μικρού Μήκους για Έλληνες σεναριογράφους. Οι δηµιουργοί των δέκα επικρατέστερων σεναρίων θα ταξιδέψουν στην Πάτµο, όπου θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τις προβολές, τις οµιλίες καθώς και τα εξειδικευµένα σεµινάρια που έχουν σχεδιαστεί για τον διαγωνισµό και ο νικητής θα δει το σενάριο του να παίρνει ζωή, σε παραγωγή ΟΤΕ ΤV.

Τα µέλη της κριτικής επιτροπής είναι σηµαντικοί εκπρόσωποι του ελληνικού κινηµατογράφου όπως ο σκηνοθέτης Τάσος Μπουλµέτης και η παραγωγός Αλεξάνδρα Μπούσιου.

ΙFFP / ∆ιεθνές Φεστιβάλ Κινηµατογράφου Πάτµου
21, 23-29 Iουλίου,  Πάτµος www.iffp.gr, Είσοδος: 3 ευρώ ανά προβολή ή σεμινάριο. Εναλλακτικά μπορείτε να αγοράσετε pass με 30euro το οποίο σας εξασφαλίζει πλήρη πρόσβαση στις ταινίες και σεμινάρια του φεστιβάλ


ΑΠΟ http://www.protothema.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Έρχεται μείωση των προμηθειών στις ηλεκτρονικές συναλλαγές

11/04/2024 16:04  Πάνω από 2,5 εκατομμύρια πολίτες κάνουν χρήση των ηλεκτρονικών συναλλαγών IRIS, με την πλειοψηφία αυτών να είναι ηλικίας...