ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Πέμπτη 25 Ιουνίου 2015

Βρετανοί τουριστικοί πράκτορες επισκέφτηκαν τη Μεσσήνια

Τη Μεσσηνία επισκέφτηκαν τις προηγούμενες ημέρες 6 Βρετανοί τουριστικοί πράκτορες με
εξειδίκευση στον τουρισμό πολυτελείας, καθώς και μία συμπατριώτισσά τους δημοσιογράφος του περιοδικού «Aspire».
Οι Βρετανοί, τους οποίους συνόδευε η προϊσταμένη του Γραφείου ΕΟΤ Μεγάλης Βρετανίας και Ιρλανδίας, Χριστίνα Καλογερά, πραγματοποίησαν ταξίδι γνωριμίας στην περιοχή μας, στο πλαίσιο χορηγίας του εν λόγω Γραφείου σε τμήμα των «Agent Achievement Αwards» του πιο πάνω περιοδικού, το οποίο εκδίδεται από τον όμιλο Travel Weekly Group.
Σκοπός του ταξιδιού -όπως γνωστοποίησε με ανακοίνωσή του το Επιμελητήριο Μεσσηνίας, το οποίο ανέλαβε τις μετακινήσεις των φιλοξενουμένων στην περιοχή μας- ήταν η καλύτερη δυνατή γνωριμία των επισκεπτών με τη Μεσσηνία ως τουριστικό προορισμό πολυτελείας. Δόθηκε έμφαση «στις ομορφιές του τόπου, τις ξενοδοχειακές υποδομές, τα παραδοσιακά τοπικά προϊόντα, τη μεσσηνιακή γαστρονομία, τα αξιοθέατα και τις δραστηριότητες που προσφέρονται στην περιοχή».
Στο πλαίσιο της επίσκεψής τους στην Καλαμάτα, συνεχίζει η ανακοίνωση, οι τουριστικοί πράκτορες και η δημοσιογράφος συναντήθηκαν με τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας Δημήτρη Μανιάτη, ο οποίος τους πρόσφερε έντυπο πληροφοριακό υλικό της Μεσσηνίας -που το έχει επιμεληθεί το Γραφείο Υποδοχής Συνεδρίων, Επισκεπτών και Θεματικού Τουρισμού Μεσσηνίας (KCVB) του Επιμελητηρίου- καθώς και τοπικά παραδοσιακά μεσσηνιακά προϊόντα.
Με την ίδια ανακοίνωση, το Επιμελητήριο εκφράζει «ιδιαίτερες ευχαριστίες για τη συμβολή της Costa Navarino, που παρείχε τη διαμονή και τις δραστηριότητες στην ευρύτερη περιοχή του ξενοδοχείου, στον πρόεδρο της Διαδημοτικής Επιτροπής Τουρισμού Μεσσηνίας Θανάση Ψαρούλη, όπως και στα ξενοδοχεία - χορηγούς Elite City Resort, Horizon Blu, Messinian Bay και Taygetos Beach, που ανέλαβαν τη διαμονή και τα δείπνα στην Καλαμάτα». Διαβάστε το άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ http://www.eleftheriaonline.gr/oikonomia/tourismos/item/68743-vretanoi-touristikoi-praktores-episkeftikan-ti-messinia

ΑΠΟ http://www.eleftheriaonline.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: