ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Πέμπτη 25 Ιουνίου 2015

Νέα μέτρα: Τι θα ισχύσει για ΦΠΑ, ασφαλιστικό, ιδιωτικοποιήσεις

ΑΠΟ http://www.protothema.gr/ 24/06/2015

 

 

Τέλος οι εκπτώσεις στον ΦΠΑ - Νέο ασφαλιστικό από τον Οκτώβριο - Κατάργηση πρόωρων συντάξεων - Εναίο μισθολόγιο και αξιολόγηση για όλους στο δημόσιο - Νέα λίστα αποκρατικοποιήσεων, αλλά και άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων

Κατάργηση της έκπτωσης του ΦΠΑ στο Αιγαίο, σταδιακή κατάργηση πρόωρων συντάξεων από το 2016 και του ΕΚΑΣ από το 2018, επιβαρύνσεις για μισθωτούς και συνταξιούχους, νέα λίστα αποκρατικοποιήσεων, αλλά και άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων βάσει της περιβόητης «εργαλειοθήκης» (toolkit) του ΟΟΣΑ, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων η ελληνική πρόταση που κατέθεσε στους «θεσμούς» η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με όσα προβλέπει η ελληνική πρόταση, ταυτόχρονα με τα νέα μέτρα, θα παρουσιαστεί και θα ψηφιστεί έως την 1η Ιουλίου και το νέο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, δηλαδή ο συμπληρωματικός κρατικός προϋπολογισμός που η κυβέρνηση αναλαμβάνει να φέρει σε πέρας στο εξής, από το 2015 έως και το 2018.

Σε πρώτο πλάνο περνά η κατάργηση της έκπτωσης του ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου (για έσοδα 400 εκατ. ευρώ ετησίως) την οποία η κυβέρνηση όχι απλώς αποδέχεται, αλλά φέρεται να πρότεινε η ίδια -ενώ την αρνείται το κόμμα των Ανεξαρτήτων Ελλήνων. Από τον Ιούλιο στα νησιά θα ισχύει το ίδιο καθεστώς ΦΠΑ με την υπόλοιπη χώρα. Έως την τελευταία στιγμή η κυβέρνηση καταβάλει προσπάθεια να εξαιρεθούν τα νησιά της άγονης γραμμής ή τουλάχιστον να ισχύσουν ειδικές εκπτώσεις και φοροαπαλλαγές για τους μόνιμους κατοίκους τους.

Επιπλέον, διπλασιάζεται ο ΦΠΑ στα ξενοδοχεία (από 6,5% σε 13%) και παράλληλα θα φορολογούνται με 23% τα «μη βασικά» τυποποιημένα τρόφιμα όπως σοκολάτες, πατατάκια κλπ (μία άλλη εκδοχή δηλαδή του fat tax για ανθυγιεινές ή «πολυτελείς» τροφές. Ανοιχτό παραμένει αν θα αυξηθεί ή όχι στο 23% ο ΦΠΑ στα εστιατόρια και τις ταβέρνες.

Η ελληνική πρόταση κρύβει όμως και:

-Νέο ασφαλιστικό, που περνά σε μία νέα φάση αναμόρφωσης. Άμεσα ξεκινά η συζήτηση και έως τον Οκτώβριο θα κριθούν οι αλλαγές για εισφορές, συνταξιοδοτικά δικαιώματα και ύψος συντάξεων.

-Κατάργηση του ΕΚΑΣ: αντικαθίσταται σταδιακά από το 2018 με το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα και το 2020 καταργείται οριστικά.

-Κατάργηση των πρόωρων συντάξεων: οι «θεσμοί» επιμένουν ότι πρέπει να ισχύσει άμεσα από τώρα, αλλά η κυβέρνηση προτείνει σταδιακή κατάργηση σε βάθος χρόνου, έως το 2015. Για τα επόμενα 9 έτη θα υπάρχει «πέναλτι» 16% (αντί 6%) για όσους παίρνουν πρόωρα σύνταξη. Από το 2025 και μετά θα ισχύουν για όλους τα 67 έτη σαν όριο ηλικίας.

-Επιβολή εισφοράς υπέρ υγείας: αυξάνεται κατά 1 ποσοσταία μονάδα η παρακράτηση στις κύριες συντάξεις και επιβάλλεται εισφορά 5% στις επικουρικές. Έτσι ένας χαμηλοσυνταξιούχος με 600 ευρώ κύρια σύνταξη και 200 ευρώ επικουρική χάνει 6+10=16 ευρώ το μήνα επιπλέον.

-Ενοποίηση όλων των επικουρικών ταμείων, χωρίς να διευκρινίζεται εάν θα αφορά και τους όρους συνταξιοδότησης και παροχών.

-Εναίο μισθολόγιο και αξιολόγηση για όλους στο δημόσιο. Καθώς προβλέπεται να έχει ουδέτερο δημοσιονομικό αντίκτυπο, αναμένεται να πέσει «ψαλίδι» στους υψηλούς μισθούς. Αδιευκρίνιστο παραμένει αν εξαιρούνται τα ειδικά μισθολόγια.

- Άνοιγμα αγορών: η κυβέρνηση δεσμεύεται πως θα εφαρμόσει την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ για τα επαγγέλματα του Τουρισμού. Παράλληλα ανοίγει και η αγορά Ενέργειας, χωρίς όμως αναφορές στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ.

-Ιδιωτικοποιήσεις: για το 2014 προβλέπονται έσοδα 1,4 δισ. από την πώληση των περιφερειακών αεροδρομίων. Επιπλέον έσοδα 3,7 δισ. και 1,2 δισ. ανναμένονται για το 2015 και το 2016 με αξιοποίηση του Ελληνικού, του ΟΛΠ, του ΟΛΘ, της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και ακινήτων του Δημοσίου

Το συνολικό πακέτο περιλαμβάνει και τα γνωστά εισπρακτικά μέτρα όπως:


-διατήρηση της έκτακτης εισφοράς και αύξησή της από τα 30.000 ευρώ και άνω

-έκτακτη εισφορά σε επιχειρήσεις με κέρδη από 500.000 ευρώ και άνω

-φόρος 29% αντί 26% για επιχειρήσεις με κέρδη από 100.000 και άνω

-έσοδα από φρουτάκια, άδειες κινητής τηλεφωνίας, φόρους στις διαφημίσεις κλπ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: