ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Δευτέρα 15 Ιουνίου 2015

Άσχημες μυρωδιές στο σπίτι;Πως να τις ξεφορτωθείτε! Μέρος 1o

Δυστυχώς, έχουμε μάθει να ζούμε με διάφορες άσχημες μυρωδιές στην καθημερινότητα μας, όπως για παράδειγμα:

μυρίζει το σπίτι τσιγάρο, μυρίζουν άσχημα τα παπούτσια μας, μυρίζει το σπίτι φρεσκοβαμμένο, μυρίζει το μπρόκολο ενώ βράζει, μυρίζει η ντουλάπα κλεισούρα, κλπ...

Όμως τυχαίνει πολλές φορές να μην γνωρίζουμε τα μυστικά για να τις ξεφορτωθούμε! Το coolweb.gr είναι εδώ για να σας δώσει λύση!

Δείτε...

Καταρχάς θα πρέπει να γνωρίζετε πως όλες οι λύσεις για να απαλλαγούμε από τις άσχημες και έντονες μυρωδιές, είναι ανέξοδες και μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε υλικά που ούτε το φανταζόσασταν!

Έχουμε και λέμε:


1) Μυρίζουν οι σωληνώσεις του σπιτιού;

Αν μυρίζουν έντονα οι σωληνώσεις του σπιτιού, υπάρχει λύση!

Απλά βράζετε 2 κούπες ξύδι και τις ρίχνετε μέσα. Μετά από 5 λεπτά ξεπλένετε με καυτό νερό.

2) Μυρίζει τσιγάρο το σπίτι ή το αυτοκίνητο;

Αν μυρίζει τσιγάρο το αυτοκίνητο ή το σπίτι, μπορείτε εύκολα να ξεφορτωθείτε την τσιγαρίλα ως εξής:

Πολύ απλά, ρίχνετε λίγο βανίλια στα τασάκια και έτσι όταν σβήνετε το τσιγάρο μυρίζει βανίλια.

Εναλλακτικά, για να μην μυρίζει τσιγάρο το σπίτι, μπορείτε να βράσετε λίγη βανίλια διαλυμένη σε νερό!

Επίσης ένα ποτηράκι με νερό και ξύδι πάνω στο καλοριφέρ απορρόφα την τσιγαρίλα και παράλληλα δεν αφήνει την ατμόσφαιρα ξηρή.

Τώρα, εάν σας ενοχλεί η τσιγαρίλα -ενώ καπνίζετε- και δεν μπορείτε να ανοίξετε την μπαλκονόπορτα γιατί έχει κρύο, τότε ανάψτε ένα κερί!

Αυτό θα σας προσφέρει μια ζεστή και ευχάριστη ατμόσφαιρα αλλά θα απορροφήσει και την δυσάρεστη μυρωδιά του τσιγάρου!

3) Μυρίζει η ντουλάπα κλεισούρα;
Αν η ντουλάπα σας μυρίζει κλεισούρα, τότε απλά κάντε το εξής:

Βράζετε μια κούπα γάλα. Έπειτα την τοποθετείτε στο χαμηλότερο ράφι της ντουλάπας που μυρίζει κλεισούρα και την αφήνετε να κρυώσει.

Όταν την ανοίξετε θα διαπιστώσετε πως η άσχημη μυρωδιά έχει ελατωθεί κατά έναν μεγάλο βαθμό.

4) Μυρίζει άσχημα όταν βράζετε κουνουπίδι, μπρόκολο κλπ;
Αν βράζετε κουνουπίδι και διάφορα άλλα λαχανικά, εύκολα μπορείτε να ξεφορτωθείτε τη μυρωδιά του...

Την ώρα που ξεκινάει να βράζει το νερό, πετάτε μέσα στην κατσαρόλα, μια φέτα μπαγιάτικο ψωμί (ναι, καλά διαβάσατε!). Το ψωμί θα τραβήξει όλες τις άσχημες μυρωδιές από το βράσιμο τους!

5) Μυρίζουν τα παπούτσια σας άσχημα;
Εάν τα παπούτσια μυρίζουν άσχημα, τότε θα πρέπει πρώτα να πλυθούν και ύστερα αφού στεγνώσουν θα ρίξετε μέσα μπόλικο οινόπνευμα!

Αυτό θα εξατμιστεί γρήγορα και θα σκοτώσει όλους τους οργανισμούς που προκαλούν την άσχημη μυρωδιά!

Έτσι, τα παπούτσια σας πλέον δεν θα μυρίζουν άσχημα. Φροντίστε βέβαια να τηρείται και τους κανόνες υγιεινής των ποδιών, ώστε στο μέλλον να μην ξαναέχετε θέμα...

6) Έντονη μυρωδιά μετά το φρεσκοβαμμένο δωμάτιο;
Έχετε μόλις βάψει το δωμάτιό σας και μυρίζει έντονα;

Εάν λοιπόν τοποθετήσετε ένα μεγάλο κρεμμύδι καθαρισμένο μέσα σ’ ένα πιάτο με νερό, στην μέση του δωματίου αυτού, θα απορρόφησει τη μυρωδιά της μπογιάς μέσα σε μια μέρα!

Μετά όμως μην το φάτε!

7) Επίμονες και έντονες μυρωδιές κατά το μαγείρεμα;
Αν η μαγειρική σας αφήνει έντονες μυρωδιές στο χώρο, μπορούμε να κάνουμε τα εξής:

Σε ένα ταψάκι της κουζίνα θα βάλουμε φλούδες από οποιοδήποτε εσπεριδοειδές φρούτο έχουμε. Πορτοκάλια, λεμόνια, μανταρίνια, γκρέιπφρουτ, περγαμόντο, σαγκουίνι, νεράντζι.

Αυτές τις φλούδες θα τις ψήσουμε με ανοιχτό το καπάκι του φούρνο για 50 λεπτά.

Εναλλακτικά, μπορούμε να κάνουμε το εξής: Βράζουμε για 30 λεπτά σε μια κατσαρόλα διάφορα μυρωδικά. Δηλαδή ξύλα κανέλλας, γαρύφαλλο, φύλλα ευκαλύπτου, μέντα και γενικά ότι μυρωδικό μας αρέσει!



ΑΠΟ http://coolweb.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: