ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Δευτέρα 4 Μαΐου 2015

Η Ευρώπη θεσπίζει μέτρα κατά της Xylella fastidiosa

Η επιτροπή ειδικών εμπειρογνωμόνων που εξετάζει εδώ και καιρό το ζήτημα της ασθένειας από το
βακτήριο Xylella fastidiosa και προσπαθεί να καταλήξει σε συγκεκριμένη λύση, μετά από συνεδρίασή της την Τρίτη 28 Απριλίου, κατάφερε να συνοψίσει τις τελικές της προτάσεις στα ακόλουθα μέτρα:
• Καταστροφή όλων των μολυσμένων φυτών και δέντρων σε ακτίνα 100 μέτρων από την εστία μόλυνσης στο Σαλέντο της Απουλίας (Ιταλία).

• Λήψη περιοριστικών μέτρων σε ολόκληρη την ιταλική επαρχία του Λέτσε, όπου η εκρίζωση δεν είναι δυνατή.

• Απομάκρυνση όλων των μολυσμένων δέντρων εντός της γειτονικής ζώνης 20 χιλιομέτρων των επαρχιών του Πρίντεζι και Ταράντο και έλεγχος όλων των υπόλοιπων φυτικών ειδών σε ακτίνα 100 μέτρων από τα μολυσμένα υποκείμενα.

• Εφαρμογή αυστηρών περιορισμών για τις εισαγωγές και μεταφορές εντός της Ε.Ε. των φυτών εκείνων που κρίνονται ύποπτα για μόλυνση από την Xylella.

• Απαγόρευση της εισαγωγής φυτών καφέ από τις Ονδούρες και την Κόστα Ρίκα.

• Αναφορά όλων των νέων πιθανών κρουσμάτων της ασθένειας, που θα πρέπει να ακολουθούνται από επίσημη απόδειξη εξέτασης, και άμεση οριοθεσία της περιοχής από την οποία προέρχεται το μόλυσμα.
Θέλοντας να απαντήσουν στα περιστατικά της μόλυνσης σε πάνω από 300 τ.χλμ. ελαιώνων στη περιοχή της Απουλίας στην Ιταλία από το θανατηφόρο για τα φυτά βακτήριο, που εξαπλώνεται με κοινά έντομα όπως οι ακρίδες, και δεδομένης της ανακάλυψης ενός μολυσμένου καφεόδεντρου στη Γαλλία, τα νέα μέτρα που έλαβε η Ευρωπαϊκή Ενωση μέσω της επιτροπής ειδικών έρχονται να διορθώσουν τις προηγούμενες αποτυχημένες προσπάθειες της επιτροπής να καταλήξουν σε ομόφωνες αποφάσεις.

πηγή: OliveOilTimes
ΑΠΟ http://www.eleftheriaonline.gr/
Διαβάστε το άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ http://www.eleftheriaonline.gr/oikonomia/agrotika/item/63154-xylella-fastidiosa

Δεν υπάρχουν σχόλια: