ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Δευτέρα 4 Μαΐου 2015

Τι πρέπει να κάνετε εάν το κατοικίδιό ζώο σας έχει υποστεί χτύπημα από ένα αυτοκίνητο;


* Σιγουρευτείτε ότι το πεδίο του ατυχήματος είναι ασφαλής πριν κάνετε οτιδήποτε  για να αποτραπεί περαιτέρω τραυματισμός σε σας ή στο κατοικίδιο ζώο σας.   Απομακρύνετε το κατοικίδιο ζώο από το  σημείο που έγινε το ατύχημα .

* Καλέστε τον κτηνίατρό σας και περιγράψτε τη κατάσταση του ζώου - δώστε μια σύντομη περιγραφή για αυτό που έχει συμβεί και τι έχει γίνει. Δώστε το όνομα και τον αριθμό του τηλεφώνου σας και ενεργήστε σύμφωνα με τις συμβουλές του κτηνιάτρου κατοικίδιο ζώο σας θα πρέπει να εξεταστεί από τον κτηνίατρο αμέσως.

* Καλύψτε οποιεσδήποτε υπάρχοντες πληγές με ένα καθαρό ύφασμα και πιέστε με ήπιο τρόπο για  να σταματήσει οποιαδήποτε αιμορραγία.
* Μην δίνετε στο σκυλί τροφή ή νερό δεδομένου ότι γίνεται χειρότερα και  μπορεί να χρειαστεί χειρουργείο όταν θα φτάσει στην κτηνιατρική κλινική.
* Κρατήστε το ζεστό για να βοηθήσετε στην αποτροπή του σοκ καλύπτοντας το σκυλί με ένα κάλυμμα ή μια πετσέτα αλλά φροντίστε να μην ζεσταθεί πάρα πολύ .
* Πρέπει να γνωρίζετε ότι τα τραυματισμένα ζώα είναι φοβισμένα και πονάνε, έτσι μπορούν να σας γρατσουνίσουν(οι γάτες) ή να σας δαγκώσουν(οι σκύλοι), επομένως να τα χειρίζεστε με προσοχή.    Τα σκυλιά που πονάνε ή είναι σοκαρισμένα μπορούν να δαγκώσουν, ειδικά όταν φοβούνται, έτσι δέστε του το στόμα πρόχειρα με κάποιο επίδεσμο ή ταινία πριν το μεταφέρετε . Χρησιμοποιήστε φίμωτρο μόνο ΕΑΝ το ζώο δεν παρουσιάζει δυσκολίες αναπνοής.
* Εάν το ζώο παρουσιάζει δυσκολίες στην αναπνοή, διατηρήστε έναν ανοικτό εναέριο διάδρομο αφαιρώντας του το περιλαίμιο, ανοίξτε του το στόμα και ελέγχετε  για οτιδήποτε που παρεμποδίζει την αναπνοή του.
* Εάν υποψιάζεστε ότι έχει υποστεί τραυματισμό της σπονδυλικής του στήλης ,χρησιμοποιήστε  μια πετσέτα   ως φορείο για να μεταφέρετε το ζώο προς την κτηνιατρική κλινική.  Οι γάτες θα πρέπει να μεταφερθούν με πιο ασφαλές τρόπο.
* Όταν οποιοδήποτε ζώο παθαίνει ένα τροχαίο ατύχημα, να το πάτε πάντα στον κτηνίατρο για έλεγχο διότι μπορεί να είναι πολύ πιο τραυματισμένο από τι σας φαίνεται αρχικά.
* Εάν υποψιάζεστε ότι η γάτα  σας μπορεί να έχει πάθει ένα τροχαίο ατύχημα αλλά δεν είστε βέβαιοι, ελέγξτε τα πόδια της.  Εάν η γάτα σας έχει χτυπηθεί από ένα αυτοκίνητο, τα νύχια της μπορεί να είναι πολύ φαγωμένα ή να λείπουν και τα μαξιλάρια των ποδιών της φαίνονται χτυπημένα.

ΑΠΟ http://www.petandvet.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: