ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Παρασκευή 29 Μαΐου 2015

Νοσοκομείο Κυπαρισσίας: Διαμαρτυρία εργαζόμενων για τη διακοπή των εργασιών

ΑΠΟ http://www.eleftheriaonline.gr/ Πέμπτη, 28 Μαΐου 2015 Διαβάστε το άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ http://www.eleftheriaonline.gr/koinonia/health/item/66003-nosokomeio-kyparissias-diamartyria-ergazomenon-gia-ti-diakopi-ton-ergasion



Την έντονη διαμαρτυρία τους εκφράζουν οι εργαζόμενοι του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας, για τη διακοπή των εργασιών στο ισόγειο του κτηρίου. Οι εργασίες έχουν σταματήσει εδώ κι ένα μήνα περίπου και, παρά τις διαβεβαιώσεις από πλευράς περιφερειάρχη, ακόμη δεν έχουν ξαναξεκινήσει. Οι εργαζόμενοι επισημαίνουν τα προβλήματα και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι ίδιοι, αλλά και οι ασθενείς.
Στην έγγραφη διαμαρτυρία του ο Σύλλογος Εργαζομένων της Νοσηλευτικής Μονάδας Κυπαρισσίας προς τον διοικητή του Γενικού Νοσοκομείου Μεσσηνίας -την οποία κοινοποιεί στον δήμαρχο Τριφυλίας, τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου, το υπουργείο Υγείας και την 6η ΥΠΕ- σημειώνει:
«Οπως καλά γνωρίζετε, το ισόγειο του  Νοσοκομείου της Κυπαρισσίας έχει ενταχθεί στη χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ προκειμένου να αναδιαρρυθμισθεί σε δύο φάσεις. Η αναδιαρρύθμιση αυτή είναι απαραίτητη για την εύρυθμη, σωστή και ασφαλή για τον πολίτη και το προσωπικό λειτουργία του Νοσοκομείου το οποίο λειτουργεί από το έτος 1947 και το ισόγειο αυτού από τότε δεν έχει ανακαινισθεί (πλην των μαγειρείων).
Ως εκ των ανωτέρω, οι εργασίες αναδιαρρύθμισης έχουν ξεκινήσει περίπου από το Μήνα Απρίλιο 2015 στο μισό του ισογείου. Εντούτοις, ενώ οι εργάτες μόλις που πρόλαβαν να αρχίσουν τις εργασίες, από τις 29-4-2015 αίφνης σταμάτησαν.
Σας ενημερώνουμε το αυτονόητο ότι η καθυστέρηση αυτή έχει σαν συνέπεια την καθημερινή ταλαιπωρία των πολιτών, ασθενών και μη, και των εργαζομένων στην άνω Νοσηλευτική Μονάδα, καθώς η λειτουργία του νοσοκομείου μας προσωρινά και για το λόγο των εργασιών έχει περιορισθεί σε λυόμενα και στον απομείναντα χώρο πλην του εργοταξίου.
Οι τεχνικές δε υπηρεσίες (ηλεκτρολόγοι, υδραυλικοί και δίκτυα υπολογιστών) λόγω του εργοταξίου στο μισό του ισογείου αντιμετωπίζουν πολυποίκιλα  προβλήματα που δημιουργούν κινδύνους πάσης φύσεως.
Ενα απλό καθημερινό παράδειγμα, που αποτυπώνει λίγο το πρόβλημα υπό τις νέες και προσωρινές συνθήκες, είναι ότι οι εισερχόμενοι στο νοσοκομείο αναγκάζονται να βγάζουν εισιτήρια από λυόμενο οίκημα, το οποίον σημαίνει ότι περιμένουν στην ύπαιθρο και όρθιοι για να εξυπηρετηθούν. Πρόκειται δε συνήθως για ανθρώπους ηλικιωμένους και αρρώστους, οι οποίοι ταλαιπωρούνται κατά τρόπο πρωτοφανή που μόνο σε τριτοκοσμικές συνθήκες απαντάται.
Ως εκ των ανωτέρω, εκφράζουμε τη λύπη και την έντονη δυσαρέσκειά μας και διαμαρτυρόμαστε για την κατάσταση αυτή και σας μεταφέρουμε το φόβο μας για τους κινδύνους που αυτή δημιουργεί.
Ως πολίτες και ως εργαζόμενοι του Νοσοκομείου μας ζητούμε να ενημερωθούμε για τους λόγους της διακοπής των άνω εργασιών και τη διάρκεια αυτής.
Σας εφιστούμε δε την προσοχή ότι η παρέμβαση της διοίκησης για την επίλυση του προβλήματος πρέπει να είναι άμεση και αποτελεσματική λόγω των σοβαρών κινδύνων που ελλοχεύουν».  Διαβάστε το άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ http://www.eleftheriaonline.gr/koinonia/health/item/66003-nosokomeio-kyparissias-diamartyria-ergazomenon-gia-ti-diakopi-ton-ergasion

Δεν υπάρχουν σχόλια: