ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Παρασκευή 29 Μαΐου 2015

Αναμνηστικό νόμισμα του ευρώ με ελληνική "σφραγίδα"

ΑΠΟ http://www.news.gr/ 28 Μαΐου 2015


Η Κομισιόν επέλεξε ένα ελληνικό ευρώ για τα τριάντα χρόνια από την υιοθέτηση της σημαίας της με τα δώδεκα αστέρια, όπως ανακοίνωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Το ελληνικό νόμισμα των δύο ευρώ επελέγη έπειτα από έναν ηλεκτρονικό διαγωνισμό που πραγματοποίησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στον οποίο συμμετείχαν περίπου 100.000 άνθρωποι.

Αφού είχε επιλεγεί μαζί με άλλα τέσσερα σχέδια, το ευρώ που σχεδίασε ο γλύπτης Γιώργος Σταματόπουλος, που εργάζεται στην Τράπεζα της Ελλάδος, συγκέντρωσε περίπου το 30% των ψήφων (προτιμήσεων), διευκρίνισε η Επιτροπή.

Η επιλογή αυτή δεν σηματοδοτεί καμία ξαφνική επέλαση φιλελληνισμού απέναντι στις δυσκολίες που περνά η χώρα, επισημαίνει το Γαλλικό Πρακτορείο, καθώς η εθνικότητα κάθε σχεδίου δεν είχε αποκαλυφθεί κατά τη διάρκεια του διαγωνισμού.

Ερμηνεύοντας το σχέδιό του, ο Γ. Σταματόπουλος ανέφερε ότι συμβολίζει τους λαούς της Ευρώπης, την ευρωπαϊκή σημαία και την κοινή πορεία του ευρωπαϊκού λαού στην κουλτούρα και τον πολιτισμό. "Η σημαία αποτελεί ενωτικό σύμβολο για ανθρώπους και πολιτισμούς που συμμερίζονται οράματα και ιδέες για ένα καλύτερο μέλλον. Το σχέδιο απεικονίζει δώδεκα άστρα που σχηματίζουν ανθρώπινες μορφές γύρω από τη γέννηση μιας νέας Ευρώπης", δήλωσε ο Έλληνας νικητής.

"Περίπου 75 εκατομμύρια κέρματα με αυτό το νέο σχέδιο θα τυπωθούν από τις 19 χώρες της Ευρωζώνης και θα αρχίσουν να κάνουν την εμφάνισή τους στα πορτοφόλια των πολιτών στη διάρκεια του δευτέρου εξαμήνου αυτού του έτους", διευκρίνισε η Επιτροπή.

Είναι η τέταρτη φορά που οι χώρες της Ευρωζώνης ενώνουν τις δυνάμεις τους προκειμένου να εκδώσουν ένα αναμνηστικό νόμισμα που θα φέρει το ίδιο, κοινό σχέδιο στην "εθνική" όψη του ενιαίου νομίσματος. Η πρώτη φορά ήταν το 2007, για την 50ή επέτειο της Συνθήκης της Ρώμης, με την οποία ιδρύθηκε το ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Η δεύτερη, το 2009, γιόρταζε τα δέκα χρόνια της ευρωπαϊκής και νομισματικής ένωσης, ενώ η τρίτη, το 2012, ήταν για τη δέκατη επέτειο της εισαγωγής χαρτονομισμάτων και νομισμάτων σε ευρώ. Μάλιστα, στον διαγωνισμό του 2009 ήταν και πάλι το σχέδιο του Γιώργου Σταματόπουλου που είχε επιλεγεί.

Η σημαία με τα δώδεκα χρυσά αστέρια που παρατίθενται σε κύκλο, μέσα σε μπλε φόντο, έγινε την 1η Ιανουαρίου 1986 το σύμβολο των ευρωπαϊκών θεσμών.

Τα αναμνηστικά κέρματα θα είναι όλα των δύο ευρώ και προορίζονται να κυκλοφορήσουν στο σύνολο της επικράτειας της Ευρωζώνης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: