ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Παρασκευή 29 Μαΐου 2015

"Νέστωρ Οινοποιητική Μεσσηνίας Α.Ε.: Δέσμευση για διατήρηση της υψηλής ποιότητας

ΑΠΟ http://www.eleftheriaonline.gr/ Πέμπτη, 28 Μαΐου 2015 Διαβάστε το άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ http://www.eleftheriaonline.gr/oikonomia/epixeiriseis/item/65930-nestor-oinopoiitiki-messinias-ae-desmefsi-diatirisis-ypsilis-poiotitas


Τη δέσμευση ότι η ποιότητα του "Νέστορα" θα παραμένει πάντα σε υψηλό επίπεδο, έδωσε χθες το απόγευμα, σε εκδήλωση στο "Ελίτ", ο Σπύρος Λαφαζάνης, διευθύνων σύμβουλος της "Λαφαζάνης Α.Ε." (με έδρα τις Αρχαίες Κλεωνές Νεμέας), που από πέρσι το καλοκαίρι συνέπραξε με τον Οινοποιητικό Συνεταιρισμό "Νέστωρ" και δημιούργησαν την "Νέστωρ Οινοποιητική Μεσσηνίας Α.Ε.", με έδρα στον Πύργο Τριφυλίας.

Ο κ. Λαφαζάνης χαρακτήρισε ως «το πιο μεγάλο βήμα τη συνεργασία με το "Νέστορα", την 1η Αυγούστου 2014 και μίλησε για «ξεκάθαρη συμφωνία που εξασφαλίζει την αρμονία». Παρατήρησε πως «ήξερα τη δυναμική της περιοχής και είχα μαγευτεί από το οινοποιείο του "Νέστορα"» κι ενημέρωσε ότι «ρυθμίσαμε όλες τις υποχρεώσεις του "Νέστορα" και εξοφλήσαμε τους παραγωγούς για τις οφειλές από το 2009 έως το 2013».

Ο Χάρης Αβερκίου, αμπελουργός - οινοποιός και μέλος του "Νέστορα" ανέφερε ότι «το 2013 ο συνεταιρισμός ήταν στα πρόθυρα να σταματήσει κάθε λειτουργία. Το 2014 συμφωνήσαμε με την εταιρεία "Λαφαζάνης" σε μνημόνιο αμοιβαίας κατανόησης και συνεργασίας». Εξήγησε ότι «επιλέξαμε τη συνεργασία με την εταιρεία "Λαφαζάνης", γιατί: Ηταν η πλέον συμφέρουσα πρόταση. Εξασφάλιζε τη διατήρηση του ονόματος "Νέστωρ". Δε θα άλλαζε τη φυσιογνωμία του ναού του οίνου. Εξασφάλιζε την απορρόφηση των σταφυλιών των μελών του συνεταιρισμού και εξόφληση των οφειλών προς παραγωγούς και υπαλλήλους, ενώ ανέλαβε υφιστάμενες υποχρώσεις του συνεταιρισμού». Υπενθύμισε, ότι, ομόφωνα αποφασίστηκε η συνεργασία από τη γενική συνέλευση του συνεταιρισμού.
Στη χθεσινή εσπερίδα μίλησαν ακόμα: Η αρχαιολόγος Ευαγγελία Μαλαπάνη, με θέμα "Αμπελοοινική ιστορία και παράδοση Μεσσηνίας". Ο διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας Τριφυλίας Αντώνης Παρασκευόπουλος, με ηχογραφημένο μήνυμα, με θέμα "Σύγχρονη αμπελουργία και δυναμικές εξέλιξης". Η αντιπεριφερειάρχης Ντίνα Νικολάκου, με θέμα "Ανάπτυξη Μεσσηνίας μέσω καινοτόμων δράσεων". Η Αθηνά Λαφαζάνη, υπεύθυνη μάρκετινγκ και επικοινωνίας, με θέμα "Προοπτικές οινοτουριστικής ανάπτυξης στη Μεσσηνία".
Σε ανακοίνωση της νέας εταιρείας επισημαίνεται ότι «επιδίωξή της είναι να συμβάλει κατά το δυνατόν στην εμπέδωση της μεσσηνιακής προέλευσης στον αμπελο-οινικό τομέα, ως ιδιαίτερα ποιοτικής και αξιόπιστης, εμπλουτίζοντας ακόμα περισσότερο το "Μεσσηνιακό καλάθι".
Η εταιρεία έχει επίσης στα πλάνα της να συμβάλει στην πολύ σπουδαία τουριστική ανάπτυξη, που ήδη παρατηρείται στο νομό, με μια ιδιαίτερη πτυχή του, τoν οιίνοτουρισμό, με προσέλκυση επισκεπτών στο οινοποιείο της και με την προσπάθεια δημιουργίας, από κοινού με άλλες τοπικές επιχειρήσεις, των δρόμων κρασιού της Μεσσηνίας». Διαβάστε το άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ http://www.eleftheriaonline.gr/oikonomia/epixeiriseis/item/65930-nestor-oinopoiitiki-messinias-ae-desmefsi-diatirisis-ypsilis-poiotitas

Δεν υπάρχουν σχόλια: