ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Σάββατο, 16 Μαΐου 2015

Με πρωτοφανή ρυθμό μειώνεται ο αριθμός των μελισσών παγκοσμίως

Το περασμένο έτος σημειώθηκε για πρώτη φορά πτώση- έστω και μικρή- στις απώλειες των μελισσών παγκοσμίως, ο αριθμός των οποίων μειώνεται διαρκώς τις τελευταίες δεκαετίες.
Ο εντομολόγος Dennis van Engelsdorp, καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Maryland, που είχε πραγματοποιήσει τη σχετική έρευνα, είχε χαρακτηρίσει τα νέα «καλύτερα από ό,τι θα μπορούσαν να είναι»-, παρότι παρουσιαζόταν μείωση 23% του αριθμού των σμηνών μελισσών
παγκοσμίως.
Ο συνεργάτης του, Jeff Petis, από την άλλη, σε συνέντευξη του στους New York Times είχε σημειώσει πως, ουσιαστικά, ένας χρόνος δεν αλλάζει κάτι.
Όπως φαίνεται είχε δίκιο.
Η νέα έρευνα του van Engelsdorp και των συναδέλφων του αναφέρει πως ποσοστό μεγαλύτερο του 40% των μελισσών παγκοσμίως, πέθανε κατά τον φετινό χρόνο. Πρόκειται για το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας, έως και σήμερα.
Εκείνη, όμως, που παρουσιάζει πραγματικό ενδιαφέρον είναι η σχετική δήλωση του Keith Delaplane, του πανεπιστημίου της Georgia, ο οποίος διασαφήνισε πως «αυτό που βλέπουμε με το πρόβλημα όσον αφορά τις μέλισσες, είναι απλώς μια ηχηρή ειδοποίηση για τα γενικώς άσχημα που συμβαίνουν γενικότερα με τα οικοσυστήματα μας».
Και πρόσθεσε πως «εμείς απλώς τυχαίνει να το παρατηρούμε με τις μέλισσες, επειδή είναι τόσο εύκολο να τις μετρήσεις».
Το υπουργείο Γεωργίας των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, από την πλευρά του, επισημαίνει την συμβολή των μελισσών στις καλλιέργειες της χώρας, καθώς εκτιμάται πως προσθέτουν 15 δισεκατομμύρια δολάρια στην συνολική τους αξία. Αντίστοιχα, στην Ευρώπη η αξία εκτιμάται στα 22 δισεκατομμύρια ευρώ και στα 153 δισεκατομμύρια ευρώ παγκοσμίως.
«Αν οι απώλειες των μελισσών παραμείνουν στο 33%», σημειώνει το υπουργείο, «θα μπορούσε να απειληθεί η οικονομική βιωσιμότητα του κλάδου. Οι μέλισσες δεν θα εξαφανιστούν τελείως, αλλά το κόστος της συντήρησης τους θα αυξανόταν και τα αυξημένα κόστη θα έφταναν, τελικώς, στους καταναλωτές μέσα από υψηλότερες τιμές προϊόντων. Τώρα είναι ο καιρός για την έρευνα στην ουσία των αιτιών και της αντιμετώπισης, πριν συντελεστεί μια γεωργική κρίση».
Εξάλλου, έρευνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναφέρει πως από τα 1.965 είδη μελισσών στην Ευρώπη, το 9.2% αντιμετωπίζει κίνδυνο αφανισμού, μόλις 12.6% εμφάνιζε σταθερότητα και- εξίσου αρνητική επίδοση- το 0.7% εμφάνισε αύξηση.
Με τoν αρμόδιο Επίτροπο για το Περιβάλλον, τις Θαλάσσιες Υποθέσεις και την Αλιεία, Karmenu Vella, να χαρακτηρίζει τα ευρήματα της έρευνας «βαθιά ανησυχητικά».
«Η ποιότητα της ζωής μας και του μέλλοντος μας», σημείωσε, «εξαρτάται από τις πολλές υπηρεσίες τις οποίες η φύση μας παρέχει δωρεάν. Εάν δεν εντοπίσουμε τους λόγους πίσω από αυτή τη μείωση των μελισσών και δράσουμε επειγόντως για να τη σταματήσουμε, θα μπορούσαμε να πληρώσουμε ένα πραγματικά βαρύ τίμημα».
Η ακριβής αιτία της υψηλής θνησιμότητας των μελισσών παγκοσμίως δεν έχει διασαφηνιστεί, με μια ένα ευρύ σύνολο παραγόντων να καταδεικνύεται, το οποίο μεταξύ άλλων περιλαμβάνει την αυξημένη χρήση φυτοφαρμάκων, τις ακραίες καιρικές συνθήκες, την αύξηση ασθενειών και την συμβολή παρασίτων, καθώς και τις επιπλοκές και δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι μέλισσες όσον αφορά τη σίτιση τους.
Πηγές: Washington Post, The Guardian, Bee Informed, http://www.huffingtonpost.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΖΩΓΡΑΦΙΑΣ

          Μία ακόμα ωραία αφιέρωση μου έγινε από τα μικρά κορίτσια μας. Πρόκειται για τη