ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Κυριακή 19 Απριλίου 2015

Τι είναι το tablet pc;

Ας δούμε λοιπόν με απλά λόγια τι είναι επιτέλους τα tablet pc που όλο μας βομβαρδίζουν τον
τελευταίο καιρό. Απλά και κατανοητά όπως πάντα.

Τα tablet pc έχουν μπει για τα καλά στη ζωή μας.
Αξίζει να δούμε τι είναι το tablet όπως επίσης να καταλάβουμε αν αξίζει εν τέλει να το αγοράσουμε κι αν μας ταιριάζει.


Τι είναι το tablet pc

Τα tablet pc είναι στην ουσία φορητοί υπολογιστές σε πολύ "minimal" γραμμή.

Πρόκειται για μικρούς, λεπτούς υπολογιστές που δεν έχουν ούτε πληκτρολόγια, ούτε ποντίκια ούτε τίποτα, παρά μόνο μία οθόνη και 3-4 βοηθητικά κουμπιά.

Το μέγεθος ενός tablet pc είναι όσο ένα μέσο λεπτό βιβλίο.

Τα πάντα γίνονται από τη μεγάλη οθόνη του (αναλογικά με το μέγεθός του) όπως κι εκεί εμφανίζεται πχ ένα εικονικό πληκτρολόγιο, από το οποίο μπορούμε να πληκτρολογούμε το οτιδήποτε.

Οθόνη

Ο οθόνη του tablet είναι αφής, που σημαίνει πως όταν την ακουμπάμε, αυτή επιτελεί κάποιο έργο.

Πέραν αυτού, η οθόνη του tablet συνήθως έχει εκπληκτική ποιότητα και μπορούμε να δούμε ακόμα και ταινίες και να τις ευχαριστηθούμε.

Μην ξεχνάτε ότι η τεχνολογία των οθονών έχει προχωρήσει πολύ...

Μπαταρία

Η συσκευή αυτή λειτουργεί με μπαταρία και με ρεύμα και είναι ιδανικό για μία πολύ πρακτική φορητή λύση.

Όπως αντιλαμβάνεστε και όπως συμβαίνει και σε πολλές φορητές συσκευές, η μπαταρία γενικά είναι ένα "αγκάθι" και θέλει να κάνουμε "τσιγγουνιές" αν θέλουμε να μας κρατήσει.

Επιδόσεις

Έχει σχεδόν όλες τις δυνατότητες που έχει ένας υπολογιστής, αλλά οι επιδόσεις του είναι ελαφρώς χαμηλότερες, μιας και τα πάντα είναι υπερ-συμπιεσμένα σε ένα "μικρο κουτί" που το κάνει βέβαια και πολύ εύχρηστο αν πρόκειται να εκμεταλλευτούμε τη φορητότητά του.

Λειτουργικό σύστημα

Τα tablets έχουν ένα δικό τους λειτουργικό σύστημα, που συνήθως είναι το android στα περισσότερα.

Από την άλλη τα ipad της Apple έχουν το δικό τους λειτουργικό σύστημα που είναι το iOS.

Τα λειτουργικά συστήματα αυτά (android και iOS) είναι ειδικά σχεδιασμένα για να εκμεταλλεύονται πλήρως τους πόρους ενός tablet και γι’ αυτό και οι εφαρμογές που πρόκειται να εγκαταστήσουμε, πρέπει να είναι πχ για android (άρα πρέπει να ψάξουμε τις αντίστοιχες).

Υπάρχουν βέβαια σε αφθονία και στο μέλλον θα εξελιχθούν και θα αυξηθεί η "ποικιλία" με γοργούς ρυθμούς.

Συνδεσιμότητα

Φυσικά, πλέον το tablet pc μπορεί να συνδεθεί με ασύρματα δίκτυα, με wifi και bluetooth και γενικά σε θέματα συνδεσιμότητας είναι πολύ καλά οργανωμένο.

Έτσι μπορούμε να έχουμε internet παντού και γενικά δεν θα δυσκολευτούμε όσον αφορά το θέμα της συνδεσιμότητας.

Επιδόσεις

Σε γενικές γραμμές οι επιδόσεις του είναι αρκετά ικανοποιητικές για πολλές βασικές εργασίες. Δεν μπορούμε να τις συγκρίνουμε με ένα laptop ή desktop, αλλά παρόλο το μέγεθός του είναι αρκετά εντυπωσιακό.

Φυσικά κι εδώ ισχύει το ό,τι πληρώσεις, αυτό θα πάρεις. Άλλες επιδόσεις έχει το tablet των 200 ευρώ κι άλλες αυτό των 700 ευρώ...

Εν κατακλείδι...

Το tablet pc δεν είναι για όλους. Είναι μόνο για αυτούς που το χρειάζονται πραγματικά κυρίως για τη δουλειά τους (για ταξίδια, παρουσιάσεις, κλπ).

Ναι, θα τους λύσει τα χέρια.

Είναι ένας φορητός minimal υπολογιστής, που όμως εξαιτίας αυτού μερικές φορές είναι δύσχρηστος παρόλο των έξυπνων συστημάτων του, και μπορεί να απογοητεύσει κάποιον μέσω χρήστη με αρκετές απαιτήσεις.

Θα πρέπει να καταλάβετε ότι δεν είναι για τα πάντα και επίσης να σκεφτείτε ώριμα που θα σας ήταν πολύ εξυπηρετικό.

Αυτό είναι το tablet pc λοιπόν.

Αν σας καλύπτει, μπορείτε να προβείτε στην αγορά του μιας και είναι συσκευή αναντικατάστατη ΜΟΝΟ αν σας χρειάζεται πραγματικά. 


ΑΠΟ http://coolweb.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: