ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Κυριακή 19 Απριλίου 2015

17 σημαντικοί-κανόνες-σωστής-φροντίδας-του-κατοικίδιου

# Φροντίστε να κρατάτε τη γάτα που ζει αποκλειστικά μέσα στο σπίτι, ευχαριστημένη παρέχοντάς της πολλές δραστηριότητες, όπως ένα ονυχοδρόμιο, χάρτινες σακούλες για να κρύβεται μέσα τους και βεβαίως….με την παρουσία σας!
# Παρέχετε άσκηση στο ζωάκι σας τακτικά.  Με αυτόν τον τρόπο, η ζωή του θα είναι πιο ευτυχισμένη και πιο υγιής.
# Επισκεφτείτε τον κτηνίατρό σας για το ετήσιο τσεκ-απ του κατοικίδιού σας.  Το ζωάκι σας εξαρτάται από εσάς για να είναι υγιές, γι’ αυτό μην το αμελείτε.
# Μην ταίζετε το ζωάκι σας με διάφορες «εποχικές» λιχουδιές.  Τα κόκκαλα από κοτόπουλο ή
γαλοπούλα καθώς και η σοκολάτα μπορεί να το βλάψουν,
# Βάλτε μικροτσιπ (ηλεκτρονική ταυτότητα) στο κατοικίδιό σας.  Ακόμη και οι πιο υπεύθυνοι κηδεμόνες ζώων μπορούν να χάσουν το κατοικίδιό τους.
# Προσοχή στο χειμώνα! Οι γάτες συνηθίζουν να κουλουριάζονται γύρω από τις μηχανές των αυτοκινήτων και άλλων οχημάτων, για να διατηρούνται ζεστές. Προτού βάλετε μπροστά το αυτοκίνητό σας, χτυπήστε ελαφρά το καπό ή κορνάρετε.
# Τα σκυλιά που ζουν εκτός σπιτιού χρειάζονται ένα σπίτι για σκύλο.  Αν ο σκύλος σας περνάει έστω και κάποιες ώρες εκτός σπιτιού χωρίς εσάς για συντροφιά, παρέχετέ του ένα σκυλόσπιτο με καλή μόνωση.
# Κρατάτε τη γάτα σας μέσα στο σπίτι! Οι κίνδυνοι που παραμονεύουν έξω περιλαμβάνουν δηλητήρια, ασθένειες, παράσιτα και τραυματισμούς ή θανάτους από αυτοκίνητα και άλλα ζώα.
# Η ζέστη μπορεί να σκοτώσει! Μέσα σε 10 μόλις λεπτά μιας ζεστής ημέρας, ο σκύλος σας μπορεί να υποστεί εγκεφαλική βλάβη ή θάνατο αν μείνει σε ένα παρκαρισμένο αυτοκίνητο.  Είναι καλύτερο να τον αφήνετε σπίτι.
# Δεν πρέπει να αφήνετε ποτέ τα παιδιά μόνα μαζί με οποιοδήποτε ζώο χωρίς την επιτήρησή σας. Μπορείτε να προλάβετε τα ατυχήματα ή το υπερβολικά ζωηρό παιχνίδι με το να τα προσέχετε.
# Σε περίπτωση πυρκαγιάς.  Ενημερώστε τους πυροσβέστες ότι πρέπει να σώσουν και το κατοικίδιό σας.
# Καθαρίστε τους λεκέδες από αντιψυκτικό.  Το αντιψυκτικό είναι ιδιαίτερα δηλητηριώδες για τα ζώα.
# Μην αμελείτε το κατοικίδιό σας όταν υπάρχει νέο μωρό στο σπίτι.  Είναι σημαντικό να συνεχίσετε να δίνετε στα κατοικίδιά σας πολύ αγάπη και προσοχή.  Έτσι, ενθαρρύνετε το κατοικίδιό σας να αποδεχτεί το νέο μωρό στο σπίτι.
# Περάστε ποιοτικό χρόνο με το κατοικίδιό σας.  Ένας δυνατός δεσμός δημιουργεί ιδιαίτερες αναμνήσεις.  Σε αυτές τις στιγμές, κι εμείς γινόμαστε ηπιότεροι και γλυκύτεροι.
# Μερικά κατοικίδια δεν ταξιδεύουν με το αυτοκίνητο χωρίς προβλήματα.  Αν το κατοικίδιό σας δεν έχει συνηθίσει να ταξιδεύει, δοκιμάστε αρκετές μικρές βόλτες/μικρά ταξίδια κατά τη διάρκεια της εβδομάδας.  Σταδιακά αυξήστε τη διάρκεια της βόλτας/του ταξιδιού.
# Στειρώστε τα κατοικίδιά σας.  Προτρέψτε την οικογένειά σας, τους φίλους και τους γείτονές σας να κάνουν το ίδιο.
# Μάθετε στο ζωάκι σας να ζει με τους κανόνες του σπιτιού και να συμπεριφέρεται «σωστά».  Είναι το ίδιο με την εκπαίδευση για τουαλέτα.  Συμβαίνουν ατυχήματα, όμως, εφόσον τα ζωάκια σας εκπαιδευτούν, αυτό ισχύει για όλη τη ζωή τους.  Αυτό που χρειάζεται είναι οι φόρμες που θα βρείτε για να εφαρμόσετε, επιμονή και υπομονή!!!!

ΑΠΟ http://www.petandvet.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ. (ΔΥΟ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ).

Στην προσπάθεια που γίνετε για τη συλλογή παλαιών φώτο με θέμα το χωριό μας, μας ήρθε μία ακόμα, με δύο ενδεικτικά του δημοτικού μας σχολε...