ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τρίτη, 31 Μαρτίου 2015

Οταν νυχτώνει ή βρέχει... Δεν προσγειώνονται αεροπλάνα στην Καλαμάτα

ΑΠΟ https://www.eleftheriaonline.gr/ Δευτέρα, 30 Μαρτίου 2015

Με πούλμαν ταξιδεύουν από και προς το "Ελευθέριος Βενιζέλος" οι επιβάτες των διεθνών πτήσεων από και προς Καλαμάτα τις τελευταίες ημέρες, καθώς δεν προσγειώνονται αεροσκάφη στον αεροδιάδρομο, επειδή δεν έχει γίνει ο τυπικός, τακτικός έλεγχος του ραδιοβοηθήματος.
Η διοίκηση του αερολιμένα δε ρισκάρει να προσγειωθούν στην Καλαμάτα πτήσεις λόγω των καιρικών συνθηκών αυτών των ημερών, αφού θεωρείται απαραίτητη για το λόγο αυτό η χρήση του ραδιοβοηθήματος. Ο αερολιμενάρχης Δημήτρης Μανδηλάρης τονίζει πως το ραδιοβοήθημα
λειτουργεί, ωστόσο, το γεγονός πως δεν έχει ελεγχθεί δεν το καθιστά αξιόπιστο. Η καθυστέρηση μάλιστα, σύμφωνα με τον ίδιο, οφείλεται στις κακές καιρικές συνθήκες των τελευταίων ημερών, που δεν επέτρεψαν στο ειδικό αεροσκάφος να έρθει από την Αθήνα και να πραγματοποιήσει τον έλεγχο. Το θέμα, όπως λέει ο ίδιος, το έχει αναλάβει ο διοικητής της ΥΠΑ κι ενδεχομένως το ζήτημα να λήξει ακόμα και σήμερα, εφόσον ο καιρός το επιτρέψει.
Οι πτήσεις με τις οποίες υπήρξε ζήτημα και οι επιβάτες ταλαιπωρήθηκαν ταξιδεύοντας με πούλμαν από και προς Αθήνα, είναι οι χθεσινές του Μονάχου και της Βιέννης λόγω καιρού και η προχθεσινή της Στοκχόλμης, η οποία δεν προσέγγισε καθόλου στην Καλαμάτα κατά την επιστροφή της καθώς είχε δύσει ο ήλιος και δεν ήταν δυνατή η προσγείωση χωρίς όργανα.
Να σημειωθεί πως η καθυστέρηση της πτήσης Μόναχο - Καλαμάτα εξαγρίωσε συγγενείς επιβατών οι οποίοι διαμαρτυρήθηκαν έντονα μέσω της "Ε" κάνοντας λόγο για κακό συντονισμό και κακή λειτουργία των αρμόδιων υπηρεσιών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΖΩΓΡΑΦΙΑΣ

          Μία ακόμα ωραία αφιέρωση μου έγινε από τα μικρά κορίτσια μας. Πρόκειται για τη