ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τρίτη 31 Μαρτίου 2015

Ισπανία: Μαραθώνια μεταμόσχευση σε 45χρονο ασθενή που απέκτησε νέο πρόσωπο και λαιμό

ΑΠΟ http://www.protothema.gr/ 30/03/2015

 

 

Συμμετείχαν 45 γιατροί και νοσηλευτές - Στον ασθενή έγινε έγινε μεταμόσχευση των δύο τρίτων του κάτω μέρους του προσώπου, του λαιμού, του στόματος, της γλώσσας και του φάρυγγα

Από βαριάς μορφής δυσμορφία έπασχε ένας άνδρας, ο οποίος απέκτησε νέο πρόσωπο, λαιμό, στόμα, γλώσσα και φάρυγγα, σε μια ιδιαίτερα περίπλοκη μεταμόσχευση που διήρκησε 27 ώρες και στην οποία συμμετείχαν 45 χειρουργοί και νοσηλευτές, ανακοίνωσε σήμερα το νοσοκομείο Βαλ ντ' Εβρόν της Βαρκελώνης.

Ο ασθενής, ηλικίας 45 ετών, υπέφερε «εδώ και 20 χρόνια από σοβαρή αρτηριοφλεβική δυσπλασία, μια ασθένεια που του είχε προκαλέσει σταδιακή δυσμορφία των ιστών του προσώπου» ανέφερε το πανεπιστημιακό νοσοκομείο στην ανακοίνωσή του. Αντιμετώπιζε προβλήματα όρασης, δυσκολευόταν να μιλήσει αλλά διέτρεχε επίσης και κίνδυνο αιμορραγιών που θα έθεταν τη ζωή του σε κίνδυνο.

Στην περίπλοκη χειρουργική επέμβαση, που έγινε τον Φεβρουάριο και διήρκησε 27 ώρες, συμμετείχαν 45 γιατροί και νοσηλευτές.

Στον ασθενή, που ζήτησε να τηρηθεί η ανωνυμία του, έγινε μεταμόσχευση «των δύο τρίτων του κάτω μέρους του προσώπου, του λαιμού, του στόματος, της γλώσσας και του φάρυγγα». Η μεγαλύτερη δυσκολία που αντιμετώπισαν οι χειρουργοί προερχόταν από την ίδια την ασθένειά του που «εμφανίζεται σαν καλοήθης όγκος», εξήγησε ο Χοάν Περέ Μπαρέτ, ο επικεφαλής της μονάδας πλαστικής χειρουργικής και εγκαυμάτων, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Σύμφωνα με το νοσοκομείο, ο ασθενής είχε επισκεφθεί πολλούς γιατρούς σε διεθνώς γνωστά νοσοκομεία (Κλινική Μάγιο, Χάρβαρντ κλπ) και όλοι έκριναν ότι η κατάστασή του ήταν μη χειρουργήσιμη.

Αξίζει να σημειωθεί πως στο Βαλ ντ' Εβρόν πραγματοποιήθηκε τον Μάρτιο του 2010 η πρώτη μεταμόσχευση ολόκληρου προσώπου παγκοσμίως, ενώ η Ισπανία κατέχει τα πρωτεία στις μεταμοσχεύσεις εδώ και 23 χρόνια, μια μοναδική επιτυχία που εξηγείται από τον υψηλό αριθμό των δωρητών οργάνων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ. (ΔΥΟ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ).

Στην προσπάθεια που γίνετε για τη συλλογή παλαιών φώτο με θέμα το χωριό μας, μας ήρθε μία ακόμα, με δύο ενδεικτικά του δημοτικού μας σχολε...