ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Σάββατο 7 Φεβρουαρίου 2015

ΞΕΕ: Συμφωνία για τη στήριξη του τουρισμού

Στα 696 ανήλθαν τα νέα ξενοδοχεία που άνοιξαν την περίοδο 2010-2014 στην Ελλάδα, με συνολική
δυναμικότητα 50.103 κλίνες, ενώ το ίδιο διάστημα 523 μονάδες με δυναμικότητα 28.866 κλίνες διέκοψαν τη λειτουργία τους. Η όξυνση της εποχικότητας παρά τις θετικές επιδόσεις του ελληνικού τουρισμού, οι απώλειες εσόδων από τις παράνομα ενοικιαζόμενες κατοικίες, αλλά και η ανάσχεση του ρυθμού των κρατήσεων για το 2015, βρέθηκαν στο επίκεντρο της 4ης Γενικής Συνέλευσης των μελών του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου της Ελλάδας (ΞΕΕ), η οποία πραγματοποιήθηκε με μεγάλη συμμετοχή την Παρασκευή, στο Εκθεσιακό Κέντρο Metropolitan Expo, στο πλαίσιο της έκθεσης HORECA.

Την κορυφαία ετήσια εκδήλωση του κλάδου και συγκέντρωση ιδιοκτητών ξενοδοχείων και κάμπινγκ της χώρας άνοιξε η αναπληρώτρια υπουργός Τουρισμού κυρία Ελενα Κουντουρά, αναπτύσσοντας τα πρώτα σχέδια της νέας κυβέρνησης στη στρατηγική για τον τουρισμό έθεσε ως προτεραιότητα την επέκταση της τουριστικής περιόδου σε 12 μήνες.

Αναπτύσσοντας τα πρώτα σχέδια της νέας κυβέρνησης αναφορικά με τη στρατηγική της στον τουρισμό, η κυρία Κουντουρά ζήτησε τη συνεργασία όλων των φορέων για το καλό του ελληνικού τουρισμού, σημειώνοντας ότι θα ληφθούν μέτρα αποκατάστασης αλλά και ενίσχυσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Αναφερόμενη στις δράσεις του υπουργείου, τόνισε ότι αφού υπάρξει διάλογος με τους φορείς θα ανακοινωθούν και τα σχέδια για τον κλάδο.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΞΕΕ κ. Γιώργος Τσακίρης υπογράμμισε ότι τα προβλήματα της ξενοδοχίας παραμένουν, παρά την εξαιρετική περσινή χρονιά, η οποία αποτέλεσε σημαντική ανάσα για τις επιχειρήσεις του κλάδου, σημειώνοντας ότι η υποχρηματοδότηση της οικονομίας, η υπερφορολόγηση, η γραφειοκρατία, η πολυνομία, το χαμηλό επίπεδο των παρεχομένων δημόσιων υπηρεσιών, συνιστούν σοβαρά εμπόδια για τη βιώσιμη λειτουργία των επιχειρήσεων. Ενώ πρόσθεσε ότι η  υψηλή εποχικότητα μειώνει  δραστικά τη διάρκεια της τουριστικής σεζόν, περιορίζοντας τις ελπίδες κανονικής λειτουργίας των τουριστικών και ξενοδοχειακών επιχειρήσεων.

«Ενόψει της νέας χρονιάς, έχουμε να αντιμετωπίσουμε και το πρόβλημα με την αβεβαιότητα των εκλογών,  τους τελευταίους δύο μήνες,  που έχει ανασχέσει  σε κάποιο βαθμό  τη «φόρα» που είχαμε από το 2014, προκαλώντας μια σχετική στασιμότητα  του ρυθμού των κρατήσεων. Ολα αυτά μάλιστα, συμβαίνουν σε μια χρονική συγκυρία κατά την οποία οι περισσότερες ανταγωνίστριες χώρες, που τα τελευταία χρόνια έλειψαν από το τουριστικό προσκήνιο λόγω των εγγενών προβλημάτων τους, επανέρχονται διεκδικώντας το μερίδιό τους στην τουριστική αγορά. Παράλληλα, τα ελληνικά ξενοδοχεία έχουν να ανταπεξέλθουν και στις επιπτώσεις της οικονομίας του διαμοιρασμού, του sharing economy, όπου παράνομα ενοικιαζόμενες κατοικίες ανταγωνίζονται ανεξέλεγκτα, τις νόμιμες και αδειοδοτημένες επιχειρήσεις, εκ του ασφαλούς και χωρίς καμία λειτουργική ή φορολογική προϋπόθεση και υποχρέωση», δήλωσε ο κ. Τσακίρης.

Αναβάθμιση του ξενοδοχειακού δυναμικού και όξυνση της εποχικότητας

Ο δείκτης της εποχικότητας οξύνθηκε το 2014 κατά 1,4%, μολονότι στην Ελλάδα την περσινή χρονιά υπήρξε άνοδος στις αφίξεις του εισερχόμενου τουρισμού κατά 22,7% και στις εισπράξεις κατά 10,8% σε σχέση με το 2013. Αυτό προκύπτει από τις εξελίξεις στον Παγκόσμιο και τον Ελληνικό Τουρισμό και στα Βασικά μεγέθη της Ελληνικής Οικονομίας το 2014 του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ), που παρουσίασε ο γενικός διευθυντής του Ινστιτούτου, ομότιμος καθηγητής κ. Γεράσιμος Ζαχαράτος. Αντίθετα με τις αφίξεις και τις εισπράξεις, ο δείκτης εποχικότητας για τις δαπάνες κατέγραψε οριακή μείωση κατά 0,2% σε σχέση με το 2013.

Την περίοδο 2010-14, το ξενοδοχειακό δυναμικό αναβαθμίστηκε, καθώς το 73% των μονάδων που άνοιξαν εντάχθηκαν στις 3 υψηλότερες κατηγορίες ξενοδοχείων, ενώ από τις μονάδες που διέκοψαν τη λειτουργία τους, το 29% περίπου προερχόταν από τις 3 υψηλότερες κατηγορίες. Επίσης, από το 1990 έχει σχεδόν τριπλασιαστεί το ποσοστό των ξενοδοχείων 5 αστέρων (4,8% το 1990, 14,8% το 2014). Επίσης το δυναμικό ξενοδοχείων και κάμπινγκ αυξήθηκε κατά 66 μονάδες στο τέλος του 2014, σε σχέση με το τέλος του 2013.

Σύμφωνα με τα στοιχεία τη μελέτης, την περίοδο Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου 2014, οι τουριστικές εισπράξεις από διανυκτερεύσεις μόνο σε ξενοδοχεία αυξήθηκαν κατά 10,7% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2013 και αποτελούν το 62% των τουριστικών εισπράξεων.

Απώλειες από το Sharing Economy
Παρ' όλα αυτά, σημαντικές είναι οι απώλειες εσόδων από τις παράνομα ενοικιαζόμενες κατοικίες. Υπολογίζεται ότι 80.000 ακίνητα ιδιαίτερα σε δημοφιλείς προορισμούς της χώρας διατέθηκαν και μέσα από ηλεκτρονικές πλατφόρμες στο πλαίσιο της οικονομίας του διαμοιρασμού (Sharing Economy). Στη σχετική μελέτη που παρουσιάστηκε και τις επιπτώσεις του στην οικονομία, την οποία  υλοποίησε το ΙΤΕΠ για λογαριασμό του ΞΕΕ, τονίστηκαν οι προκλήσεις που σχετίζονται με τη φορολογία, την αδειοδότηση/πιστοποίηση και την ασφάλεια. Σύμφωνα μάλιστα με πρόσφατα στοιχεία της Barclays εκτιμάται ότι η Airbnb αναμένεται να υπερτριπλασιάσει τις διανυκτερεύσεις της το 2016 στα 129 εκατ. από 37 εκατ. το 2014.

«Χρειάζεται συμφωνία, μια συμφωνία που θα αναγνωρίζει ότι ο τουρισμός αποτελεί τη σταθερή δύναμη της χώρας. Μια συμφωνία που θα διασφαλίζει ότι θα εργαστούμε όλοι μαζί, από κοινού, υπουργείο και φορείς, για να τον στηρίξουμε, για να εξασφαλίσουμε το μέλλον και το αύριο του ελληνικού τουρισμού, όχι για τους ξενοδόχους, αλλά για όλους τους Ελληνες», τόνισε ο πρόεδρος του ΞΕΕ. Και πρόσθεσε ότι «το ΞΕΕ πέρασε την περασμένη χρονιά μια περίοδο αμφισβήτησης, εξαιτίας των εισηγήσεων κάποιων μαθητευόμενων μάγων της τρόικας. Αγωνιστήκαμε όμως, ανταπεξήλθαμε στις δυσκολίες και μείναμε όρθιοι. Πλέον το ΞΕΕ είναι θεσμικά ακόμα πιο ισχυρό και πιο θωρακισμένο».

Στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης, παρουσιάστηκε το νέο μοντέλο κατάταξης των ελληνικών τουριστικών καταλυμάτων, για το οποίο ο κ Τσακίρης σημείωσε ότι «αναλάβαμε την ευθύνη, μέσω της ανάθεσης της αρμοδιότητας για την κατάταξη των ελληνικών τουριστικών καταλυμάτων, για την απολύτως αναγκαία αναβάθμιση της ποιότητας του τουριστικού προϊόντος. Με υπέρτατο στόχο λοιπόν την ποιότητα και με εφόδια την αξιοπιστία  του ΞΕΕ και τη βαθιά γνώση του χώρου που διαθέτουμε, εργαστήκαμε σκληρά, συνεργαζόμενοι με τους άριστους συμβούλους και σε διαρκή διαβούλευση με όλους τους αρμόδιους φορείς -δημόσιους και ιδιωτικούς- για να οικοδομήσουμε το νέο σύστημα κατάταξης. Με έμφαση στην αξιοπιστία, στην απλούστευση των διαδικασιών, στην αποτελεσματικότητα και στη διαφάνεια».   

Καταλήγοντας αναφέρθηκε στην απόφαση του ΞΕΕ για τη μετεξέλιξη του σε Τουριστικό Επιμελητήριο, καθώς «ήδη  οι συζητήσεις μας με τον ΗΑΤΤΑ είναι σε προχωρημένο στάδιο, ενώ και με τη Συνομοσπονδία των επιχειρήσεων ενοικιαζόμενων δωματίων έχουμε ήδη  ξεκινήσει να συζητούμε».

Τη γενική συνέλευση του ΞΕΕ χαιρέτισαν οι πρόεδροι της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ) και του Συνδέσμου των εν Ελλάδι Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων (ΗΑΤΤΑ) κ.κ. Γιάννης Ρέτσος και Λύσανδρος Τσιλίδης αντίστοιχα, καθώς και πρόεδροι ξενοδοχειακών ενώσεων - μέλη του ΔΣ του ΞΕΕ.

«Για το 2015 υπάρχουν οι προϋποθέσεις η χρονιά να είναι καλύτερη από το 2014», εκτίμησε ο κ. Γ. Ρέτσος, ο οποίος σημείωσε ότι ο κλάδος θα σταθεί και στη νέα πολιτική ηγεσία του κλάδου. 
ΑΠΟ http://www.tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: