ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Σάββατο 7 Φεβρουαρίου 2015

Κι όμως η μυωπία χτυπά την μεσαία τάξη

Οι νέοι που προέρχονται από εργατικά και γενικώς από μη προνομιούχα κοινωνικά στρώματα έχουν καλύτερη όραση και πάσχουν σπανιότερα από μυωπία, σε σχέση με τους συνομηλίκους τους της μεσαίας τάξης, σύμφωνα με μια νέα κινεζοαμερικανική επιστημονική έρευνα.

Η μελέτη -μία από τις μεγαλύτερες του είδους της μέχρι σήμερα - δείχνει ότι η μυωπία έχει και… μια ταξική διάσταση, κάτι που ίσως οφείλεται στο ότι τα παιδιά της μεσαίας τάξης μένουν κλεισμένα στο σπίτι και διαβάζουν περισσότερο από ό,τι της εργατικής - με ό,τι αυτό
συνεπάγεται για την όρασή τους.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Νάθαν Κόνγκντον του Πανεπιστημίου Σουν Γιατ-Σεν της Γκουανγκτσού, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Ophthalmology" της Αμερικανικής Ακαδημίας Οφθαλμολογίας, μελέτησαν περίπου 20.000 νέους (μαθητές και φοιτητές) και διαπίστωσαν ότι η μυωπία εμφανίζεται με σχεδόν διπλάσια συχνότητα στις περιοχές μεσαίου εισοδήματος (23%) από ό,τι στις περιοχές χαμηλού εισοδήματος (13%).
Η μυωπία εμφανίζει ανοδική τάση σε πολλά μέρη του κόσμου. Υπάρχουν περιοχές στην Ανατολική Ασία όπου έως το 90% του πληθυσμού έχει μυωπία. Στις φτωχές χώρες συχνά οι οικογένειες δεν έχουν χρήματα να αγοράσουν γυαλιά για τα μυωπικά παιδιά τους, με συνέπεια τα τελευταία να αντιμετωπίζουν σοβαρό μειονέκτημα στο σχολείο και γενικά στη ζωή τους, καθώς δυσκολεύονται να σπουδάσουν και να εργαστούν. Διεθνώς, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, περίπου 13 εκατομμύρια παιδιά -σχεδόν τα μισά στην Κίνα- έχουν μειωμένη όραση που δεν αποκαθίσταται με γυαλιά ή άλλα μέσα.
Η νέα μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η ζωή σε μια περιοχή μεσαίας τάξης αυξάνει σχεδόν κατά 70% τον κίνδυνο εμφάνισης μυωπίας. Αν ένα παιδί διαβάζει πολύ και οι γονείς του φοράνε γυαλιά, τότε αυξάνεται σημαντικά η πιθανότητα να φορέσει και το ίδιο.
Είναι αξιοσημείωτο ότι όσο αυξάνουν οι ικανότητες ενός νέου ειδικά στα μαθηματικά, τόσο αυξάνεται η πιθανότητα μυωπίας. Η πάθηση είναι λιγότερο συχνή στα αγόρια από ό,τι στα κορίτσια.
Ακόμη διαπιστώθηκε ότι η χρήση πίνακα στην τάξη λειτουργεί προστατευτικά έναντι της μυωπίας, καθώς ο νέος δεν χρειάζεται να εστιάζει τα μάτια του σε κοντινή απόσταση, κάτι που μπορεί να αυξήσει την μυωπία. Από την άλλη, η απουσία δραστηριοτήτων στην ύπαιθρο και γενικά σε ανοικτούς χώρους (όπου η ματιά μπορεί να «ανοίγεται» σε μεγάλη απόσταση) αυξάνει τον κίνδυνο μυωπίας.
Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι με ανώτερο μορφωτικό επίπεδο έχουν συχνότερα μυωπία. Ορισμένοι επιστήμονες πιστεύουν ότι ρόλο στην εμφάνιση της μυωπίας παίζει και η έκθεση σε ορισμένα είδη φωτός σε κλειστούς χώρους. Γενικά, όσο πιο πολύ χρόνο περνάει ένα παιδί στο φυσικό φως και σε ανοικτό χώρο, αντί να μένει κλεισμένο σε ένα δωμάτιο με τεχνητό φως, τόσο μειώνεται η πιθανότητα μυωπίας.

ΑΠΟ http://www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ. (ΔΥΟ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ).

Στην προσπάθεια που γίνετε για τη συλλογή παλαιών φώτο με θέμα το χωριό μας, μας ήρθε μία ακόμα, με δύο ενδεικτικά του δημοτικού μας σχολε...