ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου 2015

Εκδήλωση για τον παιδικό καρκίνο στην Κυπαρισσία

Εκδήλωση στα πλαίσια της Παγκόσμιας Ημέρας Παιδικού Καρκίνου διοργανώθηκε χθες το πρωί στην Κυπαρισσία, στο ξενοδοχείο "Κανελλάκης" από το Γραφείο Σχολικής Συμβούλου 6ης Εκπαιδευτικής Περιφέρειας Μεσσηνίας και τη "Φλόγα", με ιδιαίτερη αναφορά στον παιδικό καρκίνο της σχολικής ηλικίας.
Πάνω σε αυτό το ζήτημα επικεντρώθηκαν και οι ομιλητές αναλύοντας τον ρόλο του σχολείου και ειδικά των εκπαιδευτικών.
Την εκδήλωση άνοιξε η συντονίστρια της εκδήλωσης Μάρω Τριανταφύλλου - Σίνη, γιατρός, μητέρα παιδιού με καρκίνο, μέλος της "Φλόγας", η οποία είπε μεταξύ άλλων ότι ο σύλλογος δραστηριοποιείται σε όλη την Ελλάδα για να
υποστηρίξει παιδιά με καρκίνο, τόσο αυτά που νοσηλεύονται όσο και αυτά που αποθεραπεύονται για την επανένταξή τους. «Η σχολική ηλικία είναι μια δύσκολη ηλικία για το ίδιο το παιδί, τους γονείς και τους δασκάλους και σκοπός της εκδήλωσης είναι να φωτίσουν αυτή την πλευρά, ώστε να κάνουν πιο εύκολη την δουλειά των δασκάλων που πάντα τους θέλουμε δίπλα μας.  Οι δάσκαλοι είναι ο σημαντικότερος παράγοντας να εντάξει τα παιδιά στην κοινωνία» είπε, ενώ μιλώντας για την "Φλόγα" αναφέρθηκε στις δράσεις της καλύπτοντας ανάγκες και μέσα στα νοσοκομεία που κανονικά θα έπρεπε να καλύπτει το ίδιο το κράτος.
Χαιρετίζοντας την εκδήλωση ο μητροπολίτης Τριφυλίας και Ολυμπίας κ. Χρυσόστομος επισήμανε ότι όλοι μας με όλες μας τις δυνάμεις πρέπει όχι απλώς να συμπαραστεκόμαστε αλλά να συμπορευόμαστε μαζί τους ώστε να καταλάβουν ότι δεν είναι διαφορετικοί από εμάς, αλλά και να τους δίνουμε δύναμη.
Ο δήμαρχος Τριφυλίας Παναγιώτης Κατσίβελας επισήμανε ότι ο αγώνας που κάνει η "Φλόγα" είναι σπουδαίος και μεγάλος -«ο δήμος όποτε του ζητηθεί θα είναι πάντα δίπλα του» είπε χαρακτηριστικά.
Από τους συνδιοργανωτές, η σχολική σύμβουλος Θεοφανία Σιούτη επισήμανε ότι το σχολείο και οι εκπαιδευτικοί πρέπει να στέκονται με ιδιαίτερη ευαισθησία απέναντι στα παιδιά αυτά.
Από τους ομιλητές η Σγουρή Γεωργιάδη, εκπαιδευτικός - συγγραφέας, εθελόντρια της "Φλόγας", μιλώντας με θέμα «Νιώθουμε καλύτερα ανάμεσά σας», αναφέρθηκε στην ανάγκη επανένταξης των παιδιών στο σχολικό περιβάλλον, στηρίζοντας την άποψη ότι τα παιδιά νιώθουν καλύτερα ανάμεσά μας και όχι όταν είναι περιθωριοποιημένα. «Στόχος μου είναι να πείσω τους συναδέλφους μου δασκάλους να αιτηθούμε να υπάρξει ένα θεσμικό πλαίσιο που να τους βοηθήσει να γίνουν πιο ειδικοί όταν τα παιδιά γυρίσουν στο σχολείο» τόνισε.
Η Γεωργία Μπελογιάννη, εκπαιδευτικός σε δημόσιο σχολείο, μιλώντας με θέμα «Ενα θρανίο άδειο στην τάξη μου», αναφέρθηκε στο ρόλο του δασκάλου και πως μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά της τάξης ώστε να δεχθούν με όσο το δυνατόν καλύτερο τρόπο το μαθητή που έχει περάσει όλη αυτή τη δυσκολία: «Εκείνο που πρέπει να κάνουμε είναι να περάσουμε το μήνυμα ότι ο παιδικός καρκίνος είναι ιάσιμος και να κάνουμε πιο εύκολη την επάνοδο στο σχολείο».
Η Μάρα Κλώνου κοινωνική λειτουργός μιλώντας με θέμα «Παιδί με καρκίνο: μαθητής, πολίτης, κοινωνικός μέτοχος», υπογράμμισε ότι η ημερίδα πρέπει να λειτουργήσει σαν γέφυρα ώστε οι εκπαιδευτικοί να μάθουν περισσότερα πράγματα αλλά και αυτοί από την πλευρά τους να τους ακούσουν. «Η επανένταξη -είπε- είναι μια πρόκληση για όλους και χρειάζεται να προσπαθήσουν όλοι, καθώς τα παιδιά που κερδίζουν την μάχη με τον καρκίνο πρέπει να συνεχίσουν κανονικά τη ζωή τους, να προσαρμοστούν απόλυτα στην κοινωνία».

ΑΠΟ http://www.eleftheriaonline.gr
Διαβάστε το άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ http://www.eleftheriaonline.gr/koinonia/koinoniki-drastiriotita/item/55918-paidikos-karkinos-kyparissia

Δεν υπάρχουν σχόλια: