ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Σάββατο, 14 Φεβρουαρίου 2015

Αλλάζουν τα πάντα στη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων στην εφορία

Νέα μία ακόμα περισσότερο ευνοϊκή ρύθμιση για τις οφειλές στην εφορία αναμένεται να φέρει τις επόμενες ημέρες στη Βουλή, η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών με στόχο να ενταχθούν ακόμα περισσότεροι στη ρύθμιση οφειλών και να μαζευτούν περισσότερα έσοδα.

Η πρώτη αλλαγή στη ρύθμιση των 100 δόσεων είναι πως θα μπορούν να εξοφληθούν και οι οφειλές που κατέστησαν ληξιπρόθεσμες μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου 2014 αντί για την 1η Οκτωβρίου 2014, όπως ίσχυε μέχρι τώρα.
Σύμφωνα με πληροφορίες από την εφημερίδα Ημερησία, το νέο σχέδιο περιλαμβάνει και κούρεμα

προστίμων. Εκτός από τη μείωση έως και 100% των προσαυξήσεων ανάλογα με τον αριθμό των δόσεων, σχεδιάζουν και κούρεμα των προστίμων έως και 50% που επιβάρυναν την αρχική οφειλή.
Επίσης, σχεδιάζεται για τα ήδη βεβαιωμένα πρόστιμα και προσαυξήσεις, αυτά να μην υπερβαίνουν το 30% του αρχικά βεβαιωμένου ποσού.

Στα σχέδια του υπουργείου είναι και η κατάργηση της ελάχιστης δόσης των 50 ευρώ. Αυτό πιθανότατα να αφορά όσους έχουν μικρές οφειλές μέχρι 3.000 ευρώ, όπου ο όρος της ελάχιστης δόσης θα καταργηθεί.

Επίσης, θα προβλέπονται οι 100 δόσεις ανεξάρτητα του ύψους της οφειλής, καθώς μέχρι τώρα αυτό που ισχύει είναι πως ένας φορολογούμενος με οφειλές που ξεπερνούν το 1 εκατομμύριο ευρώ μπορούν να μπουν στη ρύθμιση με 72 δόσεις και όχι 100.

Η δόση της ρύθμισης θα είναι ανάλογη με το εισόδημα, καθώς το υπουργείο σχεδιάζει το ετήσιο σύνολο καταβολών να μην υπερβαίνει το 20% του ετήσιου εισοδήματος του οφειλέτη. Επίσης, θα προβλέπει μείωση του τόκου που αυτή τη στιγμή ο ετήσιος φτάνει στο 4,56% και ο οποίος επιβαρύνει τη ρυθμισμένη οφειλή.

Επίσης θα προβλέπεται χορήγηση τρίμηνης φορολογικής ενημερότητας με την προϋπόθεση πληρωμής των δόσεων και τη μη ύπαρξη νέων ληξιπρόθεσμων, ενώ σχεδιάζουν ο οφειλέτης να χάνει τη ρύθμιση σε περίπτωση καθυστέρησης πέρα του ενός μήνα δύο συνεχών δόσεων. 


ΑΠΟ http://www.newsit.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΖΩΓΡΑΦΙΑΣ

          Μία ακόμα ωραία αφιέρωση μου έγινε από τα μικρά κορίτσια μας. Πρόκειται για τη