ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τετάρτη, 25 Φεβρουαρίου 2015

«Κρυφές» κάμερες της ΕΛ.ΑΣ. έχουν... συλλάβει τους χούλιγκαν του ντέρμπι

Με μικρές φορητές ασύρματες κάμερες η ΕΛ.ΑΣ. έχει «συλλάβει» τους χούλιγκαν που πρωταγωνίστησαν στο ντέρμπι της Κυριακής, ανάμεσα στον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό στο γήπεδο τους Λεωφόρου Αλεξάνδρας.
Όση ώρα οι κουκουλοφόρο και κρανοφόροι έκαναν έκτροπα μέσα στον αγωνιστικό χώρο του «Απόστολος Νικολαΐδης» τα στελέχη της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Βίας στους Αθλητικούς Χώρους της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, βιντεοσκοπούσαν τα πάντα.

Οι έρευνες αυτή τη στιγμή εστιάζονται στην «ταυτοποίηση» των ατόμων με καλυμμένα χαρακτηριστικά μέσω της επεξεργασίας του οπτικού υλικού. Οι «ταλιμπάν» -όπως χαρακτηρίζονται- που έσπασαν την πόρτα της Θύρας 13 και εισέβαλλαν με πολεμοφόδια στον αγωνιστικό χώρο ήταν περίπου 100 άτομα.
Οι καταγραφές από κάμερες γίνονται μετά από εισαγγελική άδεια. Πιο συγκεκριμένα, αρμόδια στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. έχουν αναλάβει την Προανάκριση για τη ρίψη αντικειμένων και φωτοβολίδων που προκάλεσαν τον τραυματισμό του ποδοσφαιριστή του Ολυμπιακού, Παϊτίμ Κασάμι, του αναλυτή της ομάδας και του υπεύθυνου ασφαλείας της Super League, Μάκη Τσάτσου, ο οποίος δέχθηκε καρέκλα στο πρόσωπο όταν βρέθηκε κοντά στο προπονητή του Ολυμπιακού Βίτορ Περέιρα κατά τη διάρκεια της προστριβής του με θερμόαιμους οπαδούς του ΠΑΟ. Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. έχουν λάβει δεκάδες καταθέσεις, οι οποίες συνοδευμένες με το οπτικοακουστικό υλικό καθιστούν σχεδόν βέβαιη την τιμωρία της έδρας του ΠΑΟ ενόψει μάλιστα και του ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ, το οποίο πολύ πιθανόν θα γίνει κεκλεισμένων των θυρών.

Δείτε το βίντεο στο http://www.huffingtonpost.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: ΒΙΝΤΕΟ ΑΠΟ ΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΤΟΥ ΕΝΕΤΙΚΟΥ ΥΔΡΑΓΩΓΕΙΟΥ ΜΑΣ

Δείτε το εσωτερικό του υδραγωγείου μας, όπως το τράβηξαν οι σπηλαιολόγοΙ