ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τετάρτη, 25 Φεβρουαρίου 2015

13 άτυποι κανόνες που πρέπει να ακολουθείτε όταν ταξιδεύετε με αεροπλάνο


#1 Να θυμάστε τους κανονισμούς ασφαλείας
Είναι σημαντικό να είστε μερικά βήματα μπροστά, όσον αφορά την στιγμή του ελέγχου στο αεροδρόμιο. Πλησιάζοντας στον έλεγχο μπορείτε να αρχίσετε να αφαιρείτε τα μεταλλικά σας αντικείμενα, όπως κοσμήματα, να βγάλετε το παλτό σας και να αδειάσετε τις τσέπες σας. Με αυτόν τον τρόπο και θα κάνετε εσείς πιο γρήγορα και δεν θα καθυστερήσετε και την υπόλοιπη ουρά.

#2 Μην παραγεμίζετε τον χώρο των αποσκευών
Πλέον, λόγω των επιπλέον χρημάτων που πρέπει να δώσει κανείς για να ταξιδέψει με αποσκευές, είναι πολλοί εκείνοι που φέρνουν όσα περισσότερα πράγματα μπορούν μέσα στο αεροπλάνο, με αποτέλεσμα να γεμίζει το ντουλαπάκι των χειραποσκευών ασφυκτικά και να μην μπορούν όλοι να αποθηκεύσουν τις αποσκευές τους.
#3 Να είστε ευγενικοί με τις αεροσυνοδούς
Οι αεροσυνοδοί δεν δημιουργούν τους κανόνες σχετικά με τη λειτουργία των ηλεκτρονικών συσκευών ή τη ζώνη, οπότε το να τους κάνετε τη ζωή δύσκολη δεν ωφελεί κανέναν.
#4 Εάν θέλετε να κάνετε πίσω το κάθισμά σας, κάντε το με προσοχή
Από τη στιγμή που υπάρχει η δυνατότητα να κατεβάσετε το κάθισμά σας, σημαίνει ότι είναι δικαίωμά σας να το κάνετε, απλά φροντίστε να κοιτάξετε πίσω προηγουμένως. Και φυσικά, σηκώστε το κατά τη διάρκεια του φαγητού ώστε να μην ενοχλείτε τον από πίσω σας.
#5 Μην αφήνετε τα παιδιά σας ανεξέλεγκτα
Είναι βέβαιο ότι τα παιδιά και θα κλάψουν και θα κάνουν φασαρία και κανείς δεν έχει κάποια άλλη απαίτηση. Είναι ευθύνη των γονιών, όμως να μην αφήνουν τα παιδιά τους να τρέχουν στο διάδρομο και να κοπανιούνται πάνω στο κάθισμα. Όσον αφορά τους επιβάτες που ενοχλούνται, φροντίστε να κάνετε τα παράπονά σας στους γονείς και όχι απευθείας στα ίδια τα παιδιά.
#6 Μη μεθύσετε
Μερικά ποτηράκια κρασί θα σας βοηθήσουν να περάσετε την ώρα σας, αλλά φροντίστε να μην το παρακάνετε, διότι υπάρχει ο κίνδυνος και να ενοχλήσετε τους γύρω σας με τη συμπεριφορά σας και να χρειάζεται να επισκέπτεστε την τουαλέτα κάθε 20 λεπτά.
#7 Τα χερούλια ανήκουν στη μεσαία θέση
Όσοι κάθονται στον διάδρομο μπορούν να τεντώνουν άνετα τα πόδια και τα χέρια τους, ενώ όσοι είναι στο παράθυρο, μπορούν να ακουμπήσουν το κεφάλι τους και να χαζεύουν απ' έξω. Όσοι, όμως, κάθονται στη μέση το μόνο που έχουν για να τους κάνει να νιώσουν άνετα είναι τα χερούλια της καρέκλας για να ακουμπούν τα χέρια τους, οπότε ας μην τους το στερήσουμε.
#8 Προσοχή στις δυσάρεστες οσμές
Η σωματική υγιεινή είναι πολύ σημαντική, ειδικά όταν συναναστρέφεται κανείς με πολύ κόσμο σε μικρό χώρο. Φροντίστε να έχετε κάνει μπάνιο πριν επιβιβαστείτε και μην φορέσετε κάποιο βαρύ άρωμα που θα κάνει την ατμόσφαιρα ασφυκτική.
#9 Μην προσπαθείτε να πιάσετε την κουβέντα σε κάποιον που δεν το θέλει
Το αεροπλάνο είναι ένας χώρος όπου μπορεί κανείς να κάνει πολύ ενδιαφέρουσες συζητήσεις και να γνωρίσει καινούριους ανθρώπους, αλλά όχι με το ζόρι. Εάν θέλετε μπορείτε να κάνετε μία προσπάθεια συζήτησης με τον διπλανό σας, αλλά εάν εκείνος διακριτικά βάζει τα ακουστικά του ή προσπαθεί να διαβάσει το βιβλίο του, μην επιμείνετε.
#10 Προσοχή όταν σηκώνεστε από τη θέση σας
Σχεδιάστε προσεκτικά τις επισκέψεις σας στην τουαλέτα. Φυσικά, δεν αναφερόμαστε στην περίπτωση που συμβεί κάτι επείγον, αλλά εάν βλέπετε ότι ο διπλανός σας ετοιμάζεται να κοιμηθεί, μπορείτε να προνοήσετε και να πάτε στην τουαλέτα, ώστε να μην χρειαστεί να τον ξυπνήσετε αργότερα ή να κάνετε ακροβατικά προκειμένου να περάσετε από πάνω του.
#11 Σκεφτείτε τη στάση ύπνου σας
Δεν είναι εύκολο να βολευτεί κανείς στο αεροπλάνο, ειδικά αν κάθεται στη μέση. Φροντίστε να βρείτε μία στάση που δεν ενοχλεί τους διπλανού σας και αυτό σημαίνει ότι σίγουρα δεν επιτρέπεται να γείρετε το κεφάλι σας στον ώμο του διπλανού σας.
#12 Σεβαστείτε τις τουαλέτες
Αυτό σημαίνει να μην κάνετε πολύ ώρα μέσα και να τις αφήνετε καθαρές. Το να χρησιμοποιεί κανείς την τουαλέτα του αεροπλάνου, ειδικά αν έχει αναταράξεις, είναι πρόκληση, αλλά φροντίστε να κάνετε ό,τι καλύτερο μπορείτε.
#13 Βγείτε από το αεροπλάνο χωρίς βιασύνη
Να έχετε κατά νου ότι όλοι ανυπομονούν να βγουν από το αεροπλάνο το συντομότερο, αλλά με το να σπρώξετε κάποιον ή να σηκωθείτε νωρίτερα από τη θέση σας και να δημιουργήσετε αναστάτωση δεν θα κάνει την πόρτα να ανοίξει πιο γρήγορα.


Πηγή: Business Insider
ΑΠΟ http://cyprusnews.eu/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εστίαση: Επιδότηση επιχειρήσεων μέσω ΕΣΠΑ

  Πέμπτη, 13 Μαϊος 2021 14:51 Ξεκινούν την Παρασκευή, 14 Μαΐου οι αιτήσεις για την επιδότηση των επιχειρήσεων εστίασης μέσω της δρά...