ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Παρασκευή 30 Ιανουαρίου 2015

Iατρικός Σύλλογος Μεσσηνίας: Γρίπη είναι, θα περάσει

Αυξημένα είναι τα κρούσματα της γρίπης και στο Νομό Μεσσηνίας, όπως ενημερώνει ο τοπικός
Ιατρικός Σύλλογος τους γιατρούς-μέλη του: Σε ενημερωτικό e-mail με την υπογραφή του προέδρου Μιχάλη Μιχαήλ και του γενικού γραμματέα Γιώργου Πανομήτρου, οι γιατροί καλούνται «να είναι σε ετοιμότητα για πιθανή και έγκαιρη έναρξη αντι-ιικής αγωγής».
Ο Μ. Μιχαήλ πάντως, μιλώντας στην "Ε", είναι καθησυχαστικός - καθώς όπως λέει: «Εχουμε την αναμενόμενη αύξηση, γιατί ξέρουμε ότι από τέλη Ιανουαρίου μέχρι μέσα Φεβρουαρίου είναι η περίοδος που αυξάνονται τα κρούσματα της γρίπης. Ελπίζουμε ότι είμαστε στο μάξιμουμ και σιγά σιγά θα υποχωρήσουν τα κρούσματα».
Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου διαβεβαιώνει ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάποια τρομακτική αύξηση και πως τα περιστατικά είναι σε απόλυτο έλεγχο. Συμβουλεύει ωστόσο, όσοι έχουν εμβολιαστεί πολύ νωρίς, γύρω στο Σεπτέμβρη - Οκτώβρη, να επαναλάβουν τον εμβολιασμό γιατί ο μεταλλαγμένος ιός γρίπης Η2Ν3, δεν συμπεριλαμβανόταν στο εμβόλιο.
Πιο αναλυτικά, ο κ. Μιχαήλ σημειώνει πως έχουμε αύξηση των κρουσμάτων του νέου τύπου του μεταλλαγμένου ιού «όπως είναι αναμενόμενο αυτή την εποχή, γιατί ξέρουμε ότι έπεσαν οι θερμοκρασίες και περιμέναμε τη μεγαλύτερη αύξηση γύρω στα τέλη Ιανουαρίου - αρχές Φεβρουαρίου». Και προσθέτει πως «ελπίζουμε σιγά  σιγά ότι θα υποχωρήσει η επιδημία». Επισημαίνει πως ευτυχώς «δεν έχουμε τα θύματα που είχαμε προηγούμενες χρονιές, που δεν είχε γίνει και σωστός εμβολιασμός. Υπάρχουν σε όλη την Ελλάδα 18 ή 19 νεκροί μέχρι τώρα από επιπλοκές, γιατί αντιμετώπιζαν διάφορα προβλήματα υγείας. Αν συγκρίνουμε με τους 150-160 που είχαμε πέρυσι, είναι πολύ καλύτερα τα πράγματα».
Βέβαια όπως προσθέτει ο κ. Μιχαήλ, επιθυμία των γιατρών είναι να μην υπάρχει κανένα κρούσμα και κανένα θύμα από τη γρίπη - «αλλά δεν μπορούμε να το επιτύχουμε πάντα. Και στο Νοσοκομείο Καλαμάτας έχουμε μια μικρή έξαρση: Είναι κρούσματα που έχουν πνευμονία από αυτό τον ιό και έχουν νοσηλευτεί χωρίς να έχουμε καμία σοβαρή επιπλοκή, τουλάχιστον μέχρι στιγμής». Κλείνοντας, ο πρόεδρος του ΙΣΜ επισημαίνει ότι δεν χρειάστηκε κανένα από αυτά τα περιστατικά να νοσηλευτεί στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), ενώ ένα μάλιστα νοσηλεύεται τώρα σε κλινική του νοσοκομείου σε πολύ καλή κατάσταση.

ΑΠΟ  http://www.eleftheriaonline.gr/ Διαβάστε το άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ http://www.eleftheriaonline.gr/koinonia/health/item/54044-iatrikos-syllogos-messinias-gripi
 Διαβάστε το άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ http://www.eleftheriaonline.gr/koinonia/health/item/54044-iatrikos-syllogos-messinias-gripi

Δεν υπάρχουν σχόλια: