ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Παρασκευή 30 Ιανουαρίου 2015

Δήμος Τριφυλίας: Περίσσευμα Αγροτικής Παραγωγής

ΔΗΜΟΣ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ
                                                            Φιλιατρά,28.01.2015
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
O Δήμος Τριφυλίας είναι ένας απέραντος κάμπος με μεγάλη και ποιοτικά
εξαιρετική αγροτική παραγωγή.

Σύμφωνα με διεθνείς έρευνες, περίπου το 30% της αγροτικής παραγωγής μένει ανεκμετάλλευτο, επειδή δεν πληροί τις αυστηρές προδιαγραφές του χονδρεμπορίου σχετικά με την όψη του προϊόντος ή εξαιτίας του υψηλού κόστους συγκομιδής σε σχέση με το προσδοκώμενο κέρδος, ενώ σε παγκόσμιο επίπεδο 1,3 τόνοι τροφής καταλήγουν στα σκουπίδια, όταν 863 εκ. πολίτες υποφέρουν από ασιτία. Επειδή η Χώρα μας δεν αποτελεί εξαίρεση, την ίδια στιγμή που σημαντικός αριθμός συνανθρώπων μας ζει κάτω από το όριο της φτώχειας, τόνοι ποιοτικά εξαιρετικών αγροτικών προϊόντων της περιοχής μας μένουν ανεκμετάλλευτοι.

Στο Δήμο Τριφυλίας, ανά Δημ. Κοινότητα, έχει καταγραφεί μεγάλος αριθμός οικογενειών, οι οποίες έχουν ανάγκη τη συμπαράσταση και βοήθειά μας, τη δύσκολη οικονομικά περίοδο που διανύουμε.

Αντιλαμβανόμενοι τις δυσκολίες των καιρών και πιστεύοντας στην κοινωνική ευαισθησία των πολιτών – παραγωγών και καλλιεργητών, στόχος του Τμήματος Πρόνοιας του Δήμου μας είναι να γεφυρώσει την περισσευούμενη αγροτική παραγωγή με αυτούς που την έχουν ανάγκη εντός του Δήμου μας, με τη συμβολή των καλλιεργητών, των παραγωγών, των Αγροτικών Συνεταιρισμών και των Αγροτικών Συλλόγων.

Ακόμη και ένα τελάρο αγροτικών προϊόντων είναι εξαιρετικά χρήσιμο. Ας αναπτύξουμε όλοι μαζί με τόλμη και γενναιοδωρία ένα καινοτόμο μοντέλο αξιοποίησης της περισσευούμενης αγροτικής παραγωγής, στα πλαίσια πανανθρώπινων αξιών όπως της κοινωνικής αλληλεγγύης, της προσφοράς και της αγάπης  στους συνανθρώπους μας.

Τηλεφωνήστε μας αν και όταν προϊόντα σας δεν είναι εμπορεύσιμα, για να συνεννοηθούμε και να συντονίσουμε τη συγκέντρωση των προσφερόμενων προϊόντων… ακόμη και αν είναι πολύ μικρή η ποσότητα. Η προσφορά σας θα είναι σημαντική ακόμη και αν βοηθήσει μόνο μία οικογένεια. Τα προϊόντα θα διατίθενται απ’ ευθείας σε συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη και φυσικά ως δωρητές θα έχετε το δικαίωμα, εφ’ όσον το επιθυμείτε, να συμμετέχετε στη διανομή.

Eμείς είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε σε ότι χρειαστεί (συγκέντρωση, συσκευασία, μεταφορά κλπ), χωρίς καμία δική σας επιβάρυνση.

ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΚΑΛΥΤΕΡΑ... γιατί ο εθελοντισμός και η προσφορά μας κάνει καλύτερους ανθρώπους.

Υπεύθυνη Επικοινωνίας: Στυλιανού Φωτεινή
Τηλ. Επικοινωνίας: 2761360034


Ο ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ & ΠΡΟΝΟΙΑΣ
ΒΑΣ. ΠΑΠΑΘΕΟΔΟΣΙΟΥ
                                                                                    ΑΠΟ http://filiatranet.blogspot.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: