ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τετάρτη 21 Ιανουαρίου 2015

Αλπεις: Έλιωσαν τα χιόνια και αποκαλύφθηκαν στρατιώτες-μούμιες από τον Α’ Παγκόσμιο

Το λιώσιμο των πάγων, ένα φαινόμενο που παίρνει ολοένα και μεγαλύτερες διαστάσεις, ξύπνησε
αυτήν τη φορά στις ιταλικές Άλπεις μνήμες του Α' Παγκοσμίου Πολέμου.
Το δράμα των στρατιωτών που έχασαν τη ζωή τους στον πολύνεκρο αυτό πόλεμο, μαχόμενοι στα παγωμένα χαρακώματα και αγνοούμενοι σχεδόν για έναν αιώνα, φαίνεται πως έφτασε στο τέλος του. Σύμφωνα με ιστορικούς αναλυτές, οι στρατιώτες σκοτώθηκαν στον Λευκό Πόλεμο, που αποτέλεσε την πρώτη φάση του Α' Π.Π.
Οι  φωτογραφίες των άριστα διατηρημένων, μουμιοποιημένων πλέον σωμάτων τους, που δημοσίευσαν το περιοδικό Time και η βρετανική Telegraph, προκαλούν συγκίνηση και δέος.

Όπως αναφέρει το Time, τον Μάιο του 1915 η Ιταλία αποφάσισε να μπει στον πόλεμο στο πλευρό των Συμμάχων, ανοίγοντας μέτωπο στα βόρεια σύνορα της χώρας, εναντίον του αυστριακού τάγματος των Kaiserschützen, που ανήκε στις Κεντρικές Δυνάμεις.
Εκεί, στις ιταλικές Άλπεις, σε ύψος 6.500 ποδιών, τα ιταλικά στρατεύματα πολέμησαν τους αντιπάλους τους, που υπερτερούσαν σε όπλα και υποδομές.
Χιλιάδες μαχητές πέθαναν από το κρύο, που ήταν ο χειρότερος αντίπαλος για όλους, και το χιόνι τούς κάλυψε για πολλές δεκαετίες.

Οι Άλπεις έχουν αποτελέσει κατά καιρούς σπουδαίο πεδίο εξερεύνησης, καθώς τα χιόνια κρύβουν πολλά μυστικά του Μεγάλου Πολέμου.
Το 2010, ο ερασιτέχνης ιστορικός Dino De Bernardin εντόπισε για πρώτη φορά το σώμα ενός στρατιώτη, πολύ καλά διατηρημένο μέσα στους πάγους.

Δεν είναι σπάνιο ορειβάτες και περιηγητές να εντοπίζουν προσωπικά αντικείμενα πολεμιστών, όπως ημερολόγια και γράμματα.
Ο επίλογος αυτής της τραγικής ιστορίας έχει αρχίσει να γράφεται με την ετεροχρονισμένη ταφή των πεσόντων.
Οι σοροί που εντοπίζονται ενταφιάζονται με όλες τις τιμές στο τοπικό κοιμητήριο.






Πηγές: Mixanitouxronou.gr, Τeleghaph, Τime

Δεν υπάρχουν σχόλια: