ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τετάρτη 21 Ιανουαρίου 2015

Η Καρέλιας ανάμεσα σε 38 επιχειρήσεις που άντεξαν στην κρίση

Η εξαετής ύφεση επέφερε ισχυρό πλήγμα στην ελληνική οικονομία, «εξαφανίζοντας» από τον
επιχειρηματικό χάρτη χιλιάδες εταιρείες και αναγκάζοντας τις περισσότερες σε δραστική συρρίκνωση των εργασιών τους.
Ωστόσο, υπήρξαν 38 επιχειρήσεις, σύμφωνα με έρευνα της Direction Business Reports, που όχι μόνο κατάφεραν να επιβιώσουν της κρίσης, αλλά να ξεχωρίσουν με τις οικονομικές επιδόσεις τους, παρουσιάζοντας συνεχή κερδοφορία την περίοδο 2010-2013 και ιδιαίτερα τη διετία 2012-2013, όπου η πτώση του ΑΕΠ άγγιξε το 8,9%.
Στην κορυφή βρίσκεται η Τράπεζα της Ελλάδος, η εγχώρια εποπτική αρχή του τραπεζικού συστήματος, η οποία μάλιστα το 2013 εμφάνισε τα υψηλότερα κέρδη στη διάρκεια της κρίσης και ολοκλήρωσε με επιτυχία την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών τον Μάιο του 2014.
Στη δεύτερη θέση βρίσκεται η Cosmote, θυγατρική του ΟΤΕ, στην τρίτη ο ΟΠΑΠ, στην τέταρτη η ΔΕΠΑ, ενώ την πεντάδα συμπληρώνει ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών.
Τις υπόλοιπες θέσεις καταλαμβάνουν κατά σειρά προτεραιότητας οι Αττική Οδός, ΕΥΔΑΠ, Καρέλια, ΔΕΣΦΑ, ΜΕΤΚΑ, ΑΒ Βασιλόπουλος, Bic Βιολέξ, Eurolife, ΕΠΑ Θεσσαλονίκης, ΟΛΘ, Μότορ Οϊλ, Nestle Ελλάς, ΕΧΑΕ, Πειραιώς Πρακτορειακή, METRO ΑΕΒΕ, ERGO, Eurobank Factors, ΕΥΑΘ, Μασούτης, Σκλαβενίτης, ΕΛΒΑΛ, Colgate Palmolive, ABC Factors, ΕΠΑ Θεσσαλίας, Πλαστικά Κρήτης, Παπαδόπουλος Ε. Ι., ΟΛΠ, Γαλαξίας Σούπερ Μάρκετ, Βιανέξ, Βιοϊατρική, Autohellas (hertz) και Contitech.

ΑΠΟ http://www.eleftheriaonline.gr
  Διαβάστε το άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ http://www.eleftheriaonline.gr/oikonomia/epixeiriseis/item/53248-karelias-epixeirisi-kerdoforia

Δεν υπάρχουν σχόλια: