ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τετάρτη 21 Ιανουαρίου 2015

6 χρόνια κάθειρξη σε Φιλιατρινή: Επαιρνε την σύνταξη της πεθαμένης μάνας της

ΑΠΟ http://www.eleftheriaonline.gr/.  Τρίτη, 20 Ιανουαρίου 2015 Διαβάστε το άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ http://www.eleftheriaonline.gr/koinonia/dikastiko/item/53211-epairne-syntaksi-pethamenis-manas


Την ενοχή μιας 58χρονης Φιλιατρινής που έπαιρνε τη σύνταξη της πεθαμένης μάνας της για 9 χρόνια αποφάσισε χθες το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων.
Η γυναίκα, που σύμφωνα με το δικηγόρο της δεν έχει στον ήλιο μοίρα και τρώει στα συσσίτια της εκκλησίας, καταδικάστηκε σε 6 χρόνια κάθειρξη, όμως δεν θα οδηγηθεί στην φυλακή γιατί το δικαστήριο έδωσε ανασταλτικό χαρακτήρα στην έφεση. Θα πρέπει όμως να πληρώσει εγγύηση 3.000 ευρώ.
Η μητέρα της κατηγορούμενης, που έπαιρνε σύνταξη από το ΙΚΑ, πέθανε στις 22 Οκτωβρίου του 2002. Το ότι η κόρη της συνέχισε να παίρνει τα λεφτά από τον κοινό τραπεζικό τους λογαριασμό το ανακάλυψε το ΙΚΑ, όταν η δικαιούχος δεν εμφανίστηκε το 2011 για να απογραφεί. Ετσι, σταμάτησε να μπαίνει η σύνταξη στο λογαριασμό και η κόρη κατηγορήθηκε για απάτη.
Από τον Οκτώβριο του 2002 μέχρι και τον Οκτώβριο του 2011 η κατηγορούμενη εισέπραξε 63.991 ευρώ, τα οποία το ΙΚΑ ζητά πίσω, και χθες δήλωσε στο δικαστήριο παράσταση πολιτικής αγωγής. Η κατηγορούμενη δεν παρουσιάστηκε στο δικαστήριο και εκπροσωπήθηκε από το συνήγορό της, ο οποίος υποστήριξε ότι ως άγαμη θυγατέρα δικαιούτο τη σύνταξη του ΙΚΑ της μάνας της. Είπε επίσης ότι η κατηγορούμενη πήγε στο ΙΚΑ Φιλιατρών μετά το θάνατο της μητέρας της, και τόσο ο προϊστάμενος της υπηρεσίας όσο και υπάλληλοι στο Πρωτόκολλο της είπαν ότι προχωρούν τη διαδικασία για να παίρνει νόμιμα τη σύνταξη, οπότε εκείνη συνέχισε να εισπράττει κάθε μήνα τα χρήματα.
Αξίζει να σημειωθεί εδώ ότι ο προϊστάμενος του ΙΚΑ Φιλιατρών, ο οποίος κατηγορήθηκε από την 58χρονη, έχει απαλλαγεί με εισαγγελικό βούλευμα.
Επίσης, ο δικηγόρος της είπε στο δικαστήριο ότι η κατηγορούμενη για να γλυτώσει από τις κατηγορίες θέλει να δώσει στο ΙΚΑ ένα ακίνητο στο Γαλάτσι. Ομως δεν έχει κάνει αποδοχή κληρονομιάς, οπότε το ακίνητο δεν έχει περάσει στο όνομά της.

ΑΠΟ http://www.eleftheriaonline.gr/





 Διαβάστε το άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ http://www.eleftheriaonline.gr/koinonia/dikastiko/item/53211-epairne-syntaksi-pethamenis-manas

Δεν υπάρχουν σχόλια: