ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τετάρτη 18 Ιουνίου 2014

ΗΠΑ: Η πρώτη εκτέλεση θανατοποινίτη μετά την κατακραυγή Νεκρός από θανατηφόρο ένεση ένας 58χρονος που το 1989 είχε βιάσει και στραγγαλίσει μία έφηβη

Στην πρώτη εκτέλεση θανατοποινίτη μετά την κατακραυγή που προκλήθηκε στις 29 Απριλίου στην Οκλαχόμα, όταν η εκτέλεση του Κλέιτον Λόκετ πήγε στραβά, προκαλώντας του φρικτούς πόνους πριν επέλθει ο θάνατός του, προχώρησε η πολιτεία της Τζόρτζια τα ξημερώματα.

Ο Μάρκους Ουέλονς, 58 ετών, καταδικασμένος για το φόνο μιας έφηβης, κηρύχθηκε νεκρός από θανατηφόρο ένεση στις 11:56 (τοπική ώρα, 06:56 ώρα Ελλάδας) στο Τζάκσον της Τζόρτζια (νοτιοανατολικές ΗΠΑ), δήλωσε μια εκπρόσωπος της φυλακής.


Το δικαστήριο απέρριψε τις δύο τελευταίες προσφυγές, καθώς και τα αιτήματα αναστολής της εκτέλεσης της θανατικής ποινής που επιβλήθηκε στον Μάρκους Ουέλονς.

Καμιά εκτέλεση δεν είχε πραγματοποιηθεί στη χώρα από τις 29 Απριλίου, καθώς οι εκτελέσεις με θανατηφόρο ένεση πέντε καταδικασμένων σε θάνατο αναβλήθηκαν.

Ο θάνατος του Κλέιτον Λόκετ είχε επέλθει 43 λεπτά μετά την ένεση με ένα νέο θανατηφόρο κοκτέιλ φαρμάκων, σε σύγκριση με τα περίπου δέκα λεπτά στα οποία επέρχεται συνήθως. Η νεκροψία έδειξε πως το προσωπικό στο οποίο είχε ανατεθεί η εκτέλεση δεν κατάφερε να τοποθετήσει σωστά την ενδοφλέβια παροχή και, έπειτα από πολλές άκαρπες προσπάθειες, είχε τρυπήσει τη μηριαία φλέβα.

Στις ύστατες προσφυγές του, ο Μάρκους Ουέλονς αμφισβήτησε τη νομοθεσία της Τζόρτζια που διατηρεί απόρρητη ολόκληρη τη διαδικασία της θανατηφόρας ένεσης και προστατεύει την ταυτότητα των κατασκευαστών και των προμηθευτών των προϊόντων. Κατήγγειλε την προέλευση, από έναν μη εγκεκριμένο παρασκευαστή, του αναισθητικού πεντοβαρβιτάλη που πρέπει να χρησιμοποιηθεί, αλλά και την απουσία εξειδίκευσης του προσωπικού στο οποίο ανατίθεται η εκτέλεση.

Ο Μάρκους Ουέλονς, 58 χρόνων σήμερα, καταδικάσθηκε σε θάνατο για το φόνο, το 1989, ενός 15χρονου κοριτσιού, γειτόνισσας και στενής φίλης του γιου της συντρόφου του. Είχε απαγάγει την 15χρονη ενώ εκείνη πήγαινε στο σχολείο της, την είχε βιάσει και στραγγαλίσει μ' ένα καλώδιο τηλεφώνου, ενώ στη συνέχεια είχε κρύψει το πτώμα της σε κοντινό δάσος.


ΑΠΟ http://www.news.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΟΠΕΚΕΠΕ: Αλλαγές στη χορήγηση των άμεσων ενισχύσεων

Agro-in 25 Απριλίου 2024 | 10:41 Αλλαγές στις διαδικασίες χορήγησης άμεσων ενισχύσεων , βάσει του ΟΣΔΕ, για τις αιτήσεις του 2023 όσον αφ...