ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Σάββατο 8 Μαρτίου 2014

Η υπερθέρμανση του πλανήτη ευθύνεται για την έκρηξη της εγκληματικότητας

Η κλιματική αλλαγή θα έχει οδηγήσει ως το τέλος του αιώνα σε 22.000 περισσότερους φόνους, 180.000 παραπάνω βιασμούς, 1,2 εκατ. περισσότερες σοβαρές επιθέσεις, 260.000 παραπάνω ληστείες, 1,3 εκατ. πρόσθετες διαρρήξεις και 2,2 εκατ. επιπλέον κλοπές

Όσο πιο ζεστός γίνεται ο κόσμος εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, τόσο πιο δύσκολο θα είναι να αφήνει κανείς το παράθυρό του ανοικτό, επειδή, μαζί με τον υδράργυρο, αναμένεται να αυξάνεται
και η εγκληματικότητα, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική μελέτη η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό για περιβαλλοντικά θέματα «Journal of Environmental Economics and Management».
Η νέα μελέτη, με επικεφαλής τον Μάθιου Ράνσον συσχέτισε στοιχεία από τη βάση εγκληματικότητας του FBI για τα έτη 1980 - 2009, με ημερήσια μετεωρολογικά στοιχεία για την ίδια περίοδο, προκειμένου να διαπιστωθεί με ποιό τρόπο τα περιστατικά παραβατικότητας κυμαίνονται ανάλογα με τις αυξομειώσεις της θερμοκρασίας του περιβάλλοντος.

Ο Μάθιου Ράνσον δημιούργησε έτσι ένα μαθηματικό στατιστικό μοντέλο, που προβλέπει πώς η κλιματική αλλαγή θα επηρεάσει την εγκληματικότητα στο μέλλον, ανάλογα με τα διαφορετικά κλιματολογικά σενάρια. Με βάση ένα μέσο σενάριο ότι ο πλανήτης μας θα θερμανθεί κατά 2,8 βαθμούς Κελσίου έως το 2100, το μοντέλο εκτιμά ότι η εγκληματικότητα θα αυξηθεί κατά 0,5% έως 3,1% (ανάλογα με το είδος της παράβασης).

Αν και η αύξηση φαίνεται μικρή, μόνο για τις ΗΠΑ το μοντέλο προβλέπει ότι έως το τέλος του αιώνα μας η κλιματική αλλαγή θα έχει οδηγήσει σε 22.000 περισσότερους φόνους, 180.000 παραπάνω βιασμούς, 1,2 εκατ. περισσότερες σοβαρές επιθέσεις και άλλες 2,3 εκατ. πιο απλές, 260.000 παραπάνω ληστείες, 1,3 εκατ. πρόσθετες διαρρήξεις και 2,2 εκατ. επιπλέον κλοπές.

Ίσως το κρύο και η κακοκαιρία, που αναγκάζουν τους ανθρώπους να κλειδαμπαρώνονται στα σπίτια τους, αποθαρρύνουν μερικούς κακοποιούς, όπως τους κλέφτες, ενώ από την άλλη ένας ζεστός καιρός ενθαρρύνει τις κοινωνικές επαφές και συνεπώς την πιθανότητα να συμβούν παρεκτροπές. Επίσης, το ζεστό κλίμα πιθανώς επιδρά αρνητικά στη φυσιολογία μερικών τουλάχιστον ανθρώπων, κάνοντάς τους πιο επιθετικούς.


ΑΠΟ http://www.protothema.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: