ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Σάββατο 8 Μαρτίου 2014

Οι διεθνείς κοντά στους σεισμοπαθείς

Οι 23 ποδοσφαιριστές που βρίσκονταν στην αποστολή του μπαράζ με τη Ρουμανία, θα διαθέσουν το μισθό του Νοεμβρίου προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες εργασίες στο Γηροκομείο Ληξουρίου.

Η ανακοίνωση:


«Εμείς, οι ποδοσφαιριστές της Εθνικής Ανδρών, συνεπείς στη δέσμευσή μας για έμπρακτη συμπαράσταση στους πληγέντες από τους πρόσφατους καταστροφικούς σεισμούς κατοίκους της δοκιμαζόμενης Κεφαλλονιάς, επιθυμούμε να δημοσιοποιήσουμε την απόφασή μας για την οικονομική ενίσχυση ενός ιδρύματος του

νησιού.

Οι 23 από εμάς που συμμετείχαμε στην αποστολή για τους αγώνες μπαράζ με την Ρουμανία, αποφασίσαμε να διαθέσουμε τους μισθούς μας του μηνός Νοεμβρίου για την επισκευή του Γηροκομείου Ληξουρίου.

Η συγκεκριμένη μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων υπέστη σοβαρές ζημιές από τις φυσικές καταστροφές Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου και πληροφορηθήκαμε ότι οι τρόφιμοι μεταφέρθηκαν προσωρινά σε άλλη εγκατάσταση. Η σκέψη 36 ανθρώπων τρίτης ηλικίας να ξεσπιτώνονται, μας συγκλονίζει ειλικρινά και μας υποχρεώνει να τους προσφέρουμε χείρα βοηθείας, έτσι ώστε να μπορέσουν και πάλι να ζήσουν υπό ανθρώπινες συνθήκες.

Ελπίζουμε, λοιπόν, ότι με την προσφορά μας θα βοηθήσουμε άμεσα στην επισκευή του κτιρίου του Γηροκομείου Ληξουρίου και στην επιστροφή των συνανθρώπων μας στην εστία τους».


Επιμέλεια: Ανδρέας Αθανασούλης 
ΑΠΟ http://www.zougla.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: