ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Σάββατο 8 Μαρτίου 2014

Οι NY Times αποθεώνουν τη Νάξο -Η μαγεία του Αιγαίου μέσα από τα μάτια μιας Αμερικανίδας

Οι Ναξιώτες δεν γνωρίζουν την Τζένιφερ Γκίλμορ, εκείνη όμως ξέρει πολύ καλά τον τόπο τους. Η δημοσιογράφος των NY Times, στη στήλη της «Αγαπημένα μέρη», γράφει ένα μακροσκελές, αποθεωτικό άρθρο για τη Νάξο και φυσικά γίνεται η... ζωντανή διαφήμιση του νησιού, ενόψει των θερινών διακοπών.
Ο ήλιος, το καλό φαγητό, τα γραφικά χωριά, οι παραλίες, η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα, τα Ελγίνεια γλυπτά και η συζήτηση που άνοιξε γύρω από την επιστροφή τους. Ολα αυτά
περιλαμβάνονται στο άκρως συναισθηματικό άρθρο της Αμερικανίδας δημοσιογράφου που ουσιαστικά καταγράφει ένα δικό της, βιωματικό ταξίδι στη Νάξο και μεταφέρει στους αναγνώστες την αίσθηση της αιγαιοπελαγίτικης ομορφιάς, έτσι ώστε εκείνη την ένιωσε.
Ο τίτλος του άρθρου είναι: «Ξεφλουδίζοντας τα στρώματα της Νάξου» και στο κείμενό της κάνει ιδιαίτερη μνεία στους κατοίκους του νησιού που κρατούν μια έντονη χροιά αυθεντικότητας, απόλυτα ενταγμένης στην ατόφια ομορφιά της φύσης και της θάλασσας.
Οπως γράφει χαρακτηριστικά: « Το σούρουπο περπατήσαμε ένα μονοπάτι κατά μήκος του ρεύματος το οποίο συνδυάζει Πάνω Ποταμιά και Κάτω Ποταμιά , δύο χωριά στο πιο εύφορο κομμάτι της Νάξου. Ενώ τα περισσότερα από τα άλλα κυκλαδίτικα νησιά είναι τόσο ξηρά, η Νάξος καλύπτεται από κατάφυτες κοιλάδες και τα ορεινά χωριά περιβάλλονται από συστάδες ασβεστωμένων σπιτιών. Βρίσκεται, σαν τοπίο του Bruegel».

Δεν υπάρχουν σχόλια: