ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τρίτη 9 Δεκεμβρίου 2014

Οι Σαουδάραβες που "ψηφίζουν" Ελλάδα

Η οικογένεια Ολαγιάν είναι μια ξεχωριστή περίπτωση διακριτικών Αράβων δισεκατομμυριούχων με ισχυρούς δεσμούς με τη χώρα μας, οι οποίοι αγνοούν την κρίση, παρακάμπτουν την πολιτική αβεβαιότητα και επενδύουν στην πραγματική οικονομία. Οι σχέσεις τους με την Ελλάδα χρονολογούνται από το 1976 και επενδύουν  συστηματικά από τις αρχές του ’90 σε πολύ γνωστές ελληνικές επιχειρήσεις, τηρώντας σταθερά ιδιαίτερα χαμηλούς τόνους. Τελευταία, ο αραβικός όμιλος ήρθε στην επικαιρότητα λόγω της αγοράς του 25% του «Costa Navarino», ενώ βρίσκεται πίσω και από την πρόταση του γνωστού επιχειρηματία Σπύρου Θεοδωρόπουλου για την εξαγορά της
αλλαντοβιομηχανίας ΝΙΚΑΣ.
Η σιδηρά κυρία του ομίλου, η 59χρονη Λούμπνα Ολαγιάν, παλαιότερα ζούσε στην Αθήνα. Σήμερα είναι εγκατεστημένη στο Ριάντ, όπου διοικεί τον Saudi Arabia Olayan Finance, τον επενδυτικό βραχίονα του ομίλου στη Μέση Ανατολή, ο οποίος ελέγχει περισσότερες από 40 εταιρείες. Η Λούμπνα Ολαγιάν έρχεται πολύ συχνά στην Αθήνα, ενώ ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες, όπου η ζέστη στο Ριάντ είναι ανυπόφορη, συνήθως βρίσκεται στην Ελλάδα.
Η πολιτική χαμηλών τόνων που ακολουθεί ο όμιλος Ολαγιάν είναι αντιστρόφως ανάλογη της οικονομικής του ισχύος. Οι Ολαγιάν κάνουν γνωστές πλούσιες οικογένειες της Ελλάδας, όπως Λάτση, Δαυίδ κ.ά., να φαίνονται… φτωχές. Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι είναι οι πλουσιότεροι Σαουδάραβες μετά τη βασιλική οικογένεια, ενώ η περιουσία τους υπολογίζεται στα 12,4 δισ. δολάρια.
Εκτός από το Ριάντ, το Λονδίνο και τη Νέα Υόρκη, ο όμιλος έχει γραφεία και στην Αθήνα. Εγκαταστάθηκε στη χώρα μας το 1976, όταν ο ιδρυτής της δυναστείας αναγκάστηκε να φύγει από τη Βηρυτό λόγω του πολέμου. Η επιλογή της Αθήνας έγινε πιθανόν επειδή ο δημιουργός του τεράστιου επιχειρηματικού γκρουπ, ο Σουλεϊμάν Ολαγιάν, πίστευε ότι θα επέστρεφε σύντομα στη Βηρυτό, ενώ πιθανόν να έπαιξε ρόλο και το γεγονός ότι η τρίτη του σύζυγος ήταν η Ελληνοαμερικανίδα Μαίρη Περδίκη. Τα γραφεία του ομίλου σήμερα στεγάζονται σε πολυτελές κτίριο στη λεωφόρο Ποσειδώνος, στη Γλυφάδα, και ξεχωρίζουν από τον εντυπωσιακό τρούλο που δεσπόζει στην κατασκευή.
Η πρακτική που ακολουθεί συνήθως ο όμιλος Ολαγιάν είναι οι αγορές μειοψηφικών ποσοστών. Στις επενδύσεις του ανά τον κόσμο περιλαμβάνονται μετοχικά ποσοστά της Volkswagen, της JP Mοrgan, της Credit Suisse, της Coca-Cola, της AIG και άλλων μεγάλων εταιρειών. Στην Ελλάδα, εκτός της Chipita, όπου είναι βασικοί μέτοχοι, και του 25% της Costa Navarino, έχουν μετοχικό μερίδιο και σε διάφορες άλλες εταιρείες.
Οσον αφορά την πρόσφατη συμμαχία με τους αδελφούς Κωνσταντακόπουλου για την ξενοδοχειακή μονάδα «Costa Navarino», υπενθυμίζεται ότι οι δύο όμιλοι είχαν συμμετάσχει από κοινού και στον διαγωνισμό για τον «Αστέρα» Βουλιαγμένης. Η συγκεκριμένη επένδυση του αραβικού ομίλου, ύψους 150 εκατ. ευρώ, λέγεται ότι αποτελεί το προοίμιο μιας σειράς επιχειρηματικών κινήσεων. Φημολογείται ότι σχεδιάζεται η εισαγωγή της Costa Navarino στο Χρηματιστήριο ώστε να αντληθούν κεφάλαια που θα υποστηρίξουν την ανάπτυξη νέων μονάδων, παραθεριστικών κατοικιών κ.λπ. στην έκταση που κατέχει η εταιρεία.
Ο επιχειρηματίας Σπύρος Θεοδωρόπουλος έχει πολύ καλή σχέση εδώ και πολλά χρόνια με τον όμιλο Ολαγιάν. Η σχέση τους είναι δοκιμασμένη στον χρόνο, με αποτέλεσμα ο κ. Θεοδωρόπουλος να είναι ο συνέταιρος  του ομίλου στις επενδύσεις στον κλάδο των τροφίμων στην Ελλάδα. Λέγεται, μάλιστα, ότι απολαμβάνει την εμπιστοσύνη της Λούμπνα Ολαγιάν. Η πρόταση, σύμφωνα με πληροφορίες, που έχει υποβάλει ο κ. Θεοδωρόπουλος είναι να προχωρήσουν σε συνεργασία με τον όμιλο Ολαγιάν σε αύξηση κεφαλαίου στη ΝΙΚΑΣ κατά 10 εκατ. ευρώ και ταυτόχρονα οι πιστώτριες τράπεζες να κουρέψουν τα δάνεια της αλλαντοβιομηχανίας που ανέρχονται σε περίπου 55 εκατ. ευρώ.
Υπενθυμίζεται ότι η Chipita, που ανήκει στον όμιλο Ολαγιάν και στον κ. Θεοδωρόπουλο, έχει συμμετάσχει σε ομολογιακές εκδόσεις της ΝΙΚΑΣ και ελέγχει ποσοστό της εταιρείας. Να σημειωθεί ότι στην Ελλάδα παλιός συνεργάτης του σαουδαραβικού ομίλου και συνέταιρός του σε αρκετές επενδύσεις στη χώρα μας έχει υπάρξει και ο επιχειρηματίας Αγγελος Πλακόπητας.
Η ιστορία του ομίλου
Ιδρυτής του ομίλου που διαχειρίζεται σήμερα περιουσία 12,4 δισ. δολάρια ήταν ο Σουλεϊμάν Ολαγιάν ο οποίος γεννήθηκε το 1918 στη Σαουδική Αραβία. Εχασε και τους δύο γονείς του κατά την παιδική του ηλικία και υπό μυθιστορηματικές συνθήκες βρέθηκε στο Μπαχρέιν, όπου φοίτησε σε αμερικανικό σχολείο. Ξεκίνησε να δουλεύει σε ηλικία 18 ετών στην κρατική εταιρεία πετρελαίων του Μπαχρέιν. Στη συνέχεια εργάστηκε στην «πρόγονο» της Aramco για να περάσει μετά στις κατασκευές, ιδρύοντας την GCC. Η σύναψη συμβολαίου για την κατασκευή ενός σημαντικού αγωγού με την πολυεθνική Bechtel ήταν αυτή που τον εκτόξευσε στην επιχειρηματική κορυφή. Χρησιμοποίησε με σοφία τα κεφάλαια και την πείρα που αποκτούσε ενώ ταυτόχρονα επεκτάθηκε και σε άλλους τομείς. Διάλεγε έξυπνα την κατάλληλη συγκυρία και επένδυε. Τις κατασκευές διαδέχθηκε η ενέργεια, τομέας που του εξασφάλισε μεγάλες επενδυτικές συμφωνίες.
Με την πρώτη σύζυγό του απέκτησε έναν γιο, τον Καλέντ Ολαγιάν. Αυτή όμως έφυγε πρόωρα από τη ζωή και ο Σουλεϊμάν Ολαγιάν ξαναπαντρεύτηκε. Από τον δεύτερο γάμο του απέκτησε τρεις κόρες, τη Λούμπνα, τη Χάθαμ και τη Χαγιάτ. Ούτε αυτός, όμως, στέριωσε, με αποτέλεσμα να πάρει διαζύγιο και να παντρευτεί για τρίτη φορά στον Λίβανο την Ελληνοαμερικανίδα Μαίρη Περδίκη, η οποία ήταν στέλεχος της Αramco. Το 1976 λόγω του αραβοϊσραηλινού πολέμου εγκατέλειψε τη Βηρυτό και εγκαταστάθηκε -μέχρι να φτιάξουν τα πράγματα- στην Αθήνα. Από τότε ο όμιλος διατηρεί γραφεία στην Ελλάδα παράλληλα με εκείνα που έχει σε Νέα Υόρκη, Λονδίνο και Ριάντ.
Το 2002 ο Σουλεϊμάν Ολαγιάν πέθανε και τα ηνία πήραν τα παιδιά του. Η Λούμπνα και ο Καλέντ είναι οι ισχυρές προσωπικότητες που κρατούν το πηδάλιο του ομίλου. Εκτός από τη Χάθαμ, που κατοικεί στη Νέα Υόρκη και είναι υπεύθυνη για τις επενδύσεις του ομίλου στη Βόρεια Αμερική, τα άλλα τρία αδέλφια ζουν στο Ριάντ και κινούνται μεταξύ Ελβετίας, Νέας Υόρκης και Λονδίνου. Η οργάνωση του γκρουπ ακολουθεί τους όρους της εταιρικής διακυβέρνησης με ακριβοπληρωμένα στελέχη που διαχειρίζονται σημαντικές επενδύσεις. Εχοντας 67 χρόνια ιστορίας πίσω του, ο όμιλος Ολαγιάν διαθέτει χαρτοφυλάκια επενδύσεων στην Ευρώπη, στην Ασία, στην Αμερική και στη Μέση Ανατολή. Ελέγχει εταιρείες στους κλάδους των τροφίμων, της υγείας, της βιομηχανίας, των ακινήτων κ.α., ενώ παράλληλα ενεργεί και ως private equity αγοράζοντας ποσοστά τα οποία πουλά σε βάθος χρόνου, όταν η επένδυση έχει πια ωριμάσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: