ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τρίτη, 16 Δεκεμβρίου 2014

Μείωση 20% στις τιμές φυσικού αερίου για τις καταναλωτές

Λόγω της μεγάλης πτώσης του πετρελαίου, θα γίνεται αισθητή από Ιανουάριο

Αυτή την εβδομάδα θα κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για την αγορά της λιανικής στο φυσικό αέριο, σύμφωνα με τον υφυπουργό Μάκη Παπαγεωργίου, το οποίο χαρακτήρισε «οδικό χάρτη». Ο κ. Παπαγεωργίου ανάφερε ότι είμαστε ένα βήμα πριν την απελευθέρωση της αγοράς και η ρύθμιση θα έχει έτος ορόσημο το 2015 και χρονικό ορίζοντα τα τέσσερα χρόνια για την ολοκλήρωση των ρυθμίσεων.

Υπογράμμισε δε ότι θα δώσει στον καταναλωτή περισσότερες επιλογές και ευελιξία, ενώ αναφέρθηκε και στην πτώση των τιμών πετρελαίου που θα επιφέρουν πτώση και στη τιμή του φυσικού αερίου για τους καταναλωτές. Σύμφωνα με τον υφυπουργό, μιλώντας στο περιθώριο του συνεδρίου, η μείωση θα γίνει αισθητή από τον Ιανουάριο του 2015 κατά περίπου 5%, αλλά μέχρι τον Μάρτιο θα έχει σημειωθεί πτώση της τάξης περίπου του 20%.

Ο υφυπουργός ΠΕΚΑ τόνισε ότι προχωρούν σημαντικές επενδύσεις στον κλάδο και παραδέχθηκε ότι η οικονομική κρίση άφησε πληγές στην αγορά ενέργειας,  αλλά, όπως τόνισε, τις επουλώνουμε και κοιτάμε μπροστά. «Μέσα σε 2,5 χρόνια κάναμε μεταρρυθμίσεις όσες δεν έγιναν σε δεκαετίες», επισήμανε και προειδοποίησε σχετικά με την αστάθεια λόγω πολιτικών εξελίξεων ότι «λίγο πριν το ξέφωτο να μην θέσουμε σε κίνδυνο ότι έχουμε και κάνει ή το μέλλον. Ευθύνη του πολιτικού μας συστήματος είναι να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Κανείς δεν μπορεί να υπονομεύσει τις προσπάθειες.

Το να ξεφύγουμε από τον κρατισμό και τον λαϊκισμό είναι αυτό που ενώνει τους Έλληνες», δήλωσε ο κ. Παπαγεωργίου, τονίζοντας ότι  «οι μέρες που ζούμε είναι μέρες ευθύνες για να προστατεύσουμε τις μεγάλες προσπάθειες που έχουμε καταβάλει τα τελευταία χρόνια. Τα επιχειρηματικά σχέδια τα οποία προχωρούν στον κλάδο της ενέργειας τα οποία είναι πολύ σημαντικά».

ΑΠΟ http://www.protothema.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΖΩΓΡΑΦΙΑΣ

          Μία ακόμα ωραία αφιέρωση μου έγινε από τα μικρά κορίτσια μας. Πρόκειται για τη