ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τρίτη 18 Νοεμβρίου 2014

Αρχές Ιανουαρίου η γέφυρα στην Τσακώνα

Στις αρχές Ιανουαρίου αναμένεται να παραδοθεί στην κυκλοφορία η γέφυρα στην Τσακώνα, εφόσον ο
καιρός σταθεί σύμμαχος των εργασιών. Σύμφωνα με το διευθυντή των έργων παραχώρησης Πελοποννήσου του υπουργείου Υποδομών Γιάννη Καρνέση , είναι σε εξέλιξη η τελευταία φάση κατασκευής του έργου, καθώς γίνονται οι συγκολλήσεις του τελευταίου τμήματος του τόξου, πράγμα που αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στην επόμενη εβδομάδα.
Θα ακολουθήσει η αφαίρεση των πύργων μέσα σε διάστημα μιας εβδομάδας περίπου, ώστε να τεθεί σε κατάσταση εντατικής λειτουργίας το τόξο και αφού γίνουν οι προεκτάσεις των αγκυροβιδών θα ακολουθήσει η ανάρτηση των 22 αναρτήρων που είναι πάνω στο τόξο, πάνω στο οποίο θα κατασκευαστεί το κατάστρωμα, ώστε στη συνέχεια, αφού γίνουν και οι ασφαλτικές εργασίες να παραδοθεί η γέφυρα αρχές - μέσα Ιανουαρίου σύμφωνα με τον κ. Καρνέση.
Ο διευθυντής του εργοταξίου Νίκος Ντονάς αισιοδοξεί πως περί τα τέλη Δεκεμβρίου θα είναι όλα έτοιμα για να σκυροδετηθεί η πλάκα του καταστρώματος ώστε μέσα στον Ιανουάριο να παραδοθεί το έργο.
Οσον αφορά στις μικρές αποκλίσεις από το χρονοδιάγραμμα, ο κ. Καρνέσης επισημαίνει πως δεν πρόκειται για μια συνηθισμένη κατασκευή και πως το έργο κατασκευάζεται σε μια μεγάλη κατολισθαίνουσα μάζα.
Αναφορικά με τον περιφερειακό της Καλαμάτας ο κ. Καρνέσης σημείωσε: "Δεν έχουμε κάτι καινούργιο, καθώς αναμένεται να ολοκληρωθεί η διαδικασία ελέγχου της σύμβασης από το Ελεγκτικό Συνέδριο για να ακολουθήσει η κατάθεση στη Βουλή".

ΑΠΟ http://www.eleftheriaonline.gr/




 Διαβάστε το άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ http://www.eleftheriaonline.gr/oikonomia/ypodomes/item/48419-gefyra-tsakona

Δεν υπάρχουν σχόλια: