ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τρίτη 18 Νοεμβρίου 2014

Εντυπωσιακή αντικαρκινική δράση σε δύο ουσίες της κάνναβης εντόπισαν επιστήμονες

Δύο δραστικές ουσίες που περιέχονται στο φυτό της κάνναβης (από όπου, μεταξύ άλλων, προέρχεται η μαριχουάνα και το χασίς), έφεραν εντυπωσιακά αντικαρκινικά αποτελέσματα σε πειραματόζωα, όταν συνδυάστηκαν με παραδοσιακή ακτινοθεραπεία. Είναι η πρώτη φορά που διαπιστώνεται κάτι τέτοιο.

Επιστήμονες του Πανεπιστημίου Σεν Τζορτζ του Λονδίνου, με επικεφαλής τον δρα Γουάι Λιου, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στην επιστημονική επιθεώρηση Molecular Cancer Therapeutics, έκαναν πειράματα με ποντίκια που είχαν καρκινικούς όγκους στον εγκέφαλο.

Οι ερευνητές δοκίμασαν στο εργαστήριο τις χημικές ουσίες της κάνναβης τετραϋδροκανναβιδόλη και κανναβιδιόλη είτε μόνες τους, είτε σε διάφορους συνδυασμούς με συμβατικές θεραπείες. Τα πειράματα έδειξαν ότι οι δύο αυτές ουσίες, μαζί με ακτινοθεραπεία, πέτυχαν να «φρενάρουν» ή και ουσιαστικά να εξαφανίσουν τους όγκους στα πειραματόζωα.

Ο καρκίνος του εγκεφάλου είναι από τις πιο δύσκολες μορφές της νόσου και αποδεικνύεται ιδιαίτερα θανατηφόρος. Η πρόγνωση των ασθενών για επιβίωση μέσα στην επόμενη πενταετία από την αρχική διάγνωση της ασθένειας είναι γύρω στο 10%.

«Τα αποτελέσματα είναι υπερβολικά ενθαρρυντικά», δήλωσε ο δρ Γουάι Λιου και επεσήμανε ότι «υπήρξε δραστική μείωση στο μέγεθος των όγκων, ενώ σε μερικά ζώα εξαφανίστηκαν τελείως. Η εξέλιξη αυτή είναι ευοίωνη για τις περαιτέρω έρευνες σε ανθρώπους».

Πρόσθεσε, επίσης, ότι «τα οφέλη κάποιων συστατικών του φυτού της κάνναβης ήσαν ήδη γνωστά, αλλά η δραστική συρρίκνωση του καρκίνου του εγκεφάλου με την ταυτόχρονη χρήση ακτινοβολιών είναι κάτι καινούριο και μπορεί να αποδειχτεί πολλά υποσχόμενο για ασθενείς σε πολύ σοβαρές καταστάσεις».

Οι επιστήμονες σχεδιάζουν ήδη μια κλινική δοκιμή με καρκινοπαθείς, όπου θα δοκιμαστεί αυτός ο συνδυασμός ακτινοθεραπείας και ουσιών κάνναβης.

Αν και αποτελεί την πηγή προέλευσης γνωστών ναρκωτικών ουσιών, το φυτό της κάνναβης -που περιέχει 85 κανναβινοειδή- είναι επίσης γνωστό για τις ιατρικές ιδιότητές του. Έχει χρησιμοποιηθεί για την ανακούφιση συμπτωμάτων που σχετίζονται με τον καρκίνο, το AIDS, τη σκλήρυνση κατά πλάκας, την ανορεξία, την κατάθλιψη και άλλες παθήσεις.

ΑΠΕ-ΜΠΕ
http://www.tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: