ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τρίτη 18 Νοεμβρίου 2014

Η Ιταλία ανεβάζει τις τιμές του ελαιολάδου

Το αναμενόμενο ιστορικό χαμηλό για την παραγωγή ελαιολάδου στην Ιταλία, σπρώχνει προς τα πάνω τις τιμές στην Ελλάδα που αγγίζουν πλέον τα 3,5 ευρώ το κιλό, με την αθηνολιά της Λακωνίας να "πιάνει" τα 4 ευρώ το κιλό στην τελευταία δημοπρασία. Η κούρσα επιταχύνθηκε μετά την επισημοποίηση ουσιαστικά των εκτιμήσεων για την παραγωγή της Ιταλίας από το ινστιτούτο ISMEA σε συνεργασία με τις οργανώσεις των παραγωγών.

Οπως επισημαίνει πρόσφατη έρευνα της εφημερίδας "la Repubblica", η παραγωγή στην Ιταλία έχει σημειώσει πτώση κατά 37% και σε ορισμένες περιοχές που θεωρούνται ότι διαθέτουν το

καλύτερο ελαιόλαδο, όπως η Ούμπρια και η Τοσκάνα, η πτώση έχει φτάσει ακόμα και στο 45%. Ως αιτίες για τη μη αναμενόμενη μέχρι πρότινος μείωση, αναφέρονται σε σχετικά ρεπορτάζ οι προσβολές από το δάκο και η κλιματική αλλαγή.
Το γεγονός αυτό είχε σαν αποτέλεσμα το διπλασιασμό σχεδόν των τιμών του ιταλικού ελαιολάδου, με συνέπεια να "παγώσουν" οι συναλλαγές και ορισμένοι εκ των εμπόρων να στραφούν προς την ελληνική αγορά που διαθέτει ποιοτικά ελαιόλαδα σε χαμηλότερες τιμές. Ολα αυτά, ενώ η ομοσπονδία αγροτών Coldiretti, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την «εισβολή» ξένου ελαιολάδου όπως συνέβη το πρώτο εξάμηνο του 2014.
«Αν η τάση παραμείνει, η άφιξη ξένου ελαιολάδου θα φτάσει σε ιστορικά επίπεδα μέχρι το τέλος του έτους. Με άλλα λόγια, δύο μπουκάλια στα τρία που έχουν συσκευαστεί στην Ιταλία θα περιέχουν λάδι από άλλες χώρες. Συμβουλεύω τους καταναλωτές να ελέγχουν την ετικέτα, κυρίως τα μικρά γράμματα», επισημαίνει ο πρόεδρος της ομοσπονδίας Ρομπέρτο Μονκάλβο.
Οι μεγαλύτεροι έμποροι και η βιομηχανία κρατούν πάντως επιφυλακτική στάση για την τακτική που θα ακολουθήσουν περιμένοντας να προχωρήσει η παραγωγή ελαιολάδου ώστε να υπάρχουν ακριβέστερες εκτιμήσεις για το ύψος της και τις τιμές που διαμορφώνονται στις διαφορετικές χώρες. Και εκτιμάται ότι κρίσιμος χρόνος για την Ιταλία θα είναι τα μέσα Δεκεμβρίου.
Με δεχόμενο το γεγονός ότι στην Ισπανία υπάρχει δραματική πτώση της παραγωγής, με αποτέλεσμα οι τιμές να ανεβαίνουν αργά αλλά σταθερά, είναι προφανές ότι για να διατηρηθούν τα συμβόλαια των μεγάλων ιταλικών επιχειρήσεων θα πρέπει να πραγματοποιηθούν μαζικές αγορές από Τυνησία και Ελλάδα.
Για τους Ελληνες ελαιοπαραγωγούς η φετινή χρονιά συνδυάζει καλές τιμές σε σχέση με την προηγούμενη και αυξημένη παραγωγή, που σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις θα είναι διπλάσιες από τις περσινές.


ΑΠΟ http://www.eleftheriaonline.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ.

Ακόμα μερικές παλιές φώτο μας ήρθανε, ενισχύοντας έτσι την συλλογή μας, η οποία χάρη στις δικές σας δωρεές αυξάνει συνεχώς.