ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Παρασκευή 7 Νοεμβρίου 2014

Τρόμος για 800 εκατ. iPhone, iPad και Μac - Τι πρέπει να κάνουν οι χρήστες

Ένα νέο κακόβουλο λογισμικό έκανε την εμφάνισή του, απειλώντας εκατομμύρια  συσκευές της Apple.
To κακόβουλο λογισμικό ανήκει στη νέα οικογένεια ιών με την ονομασία WireLurker, ανακαλύφθηκε από την Palo Alto Networks Inc. και σύμφωνα με τους ειδικούς, δείχνει να έχει πρωτόγνωρα "χαρακτηριστικά", με στόχευση τις πλατφόρμες της Apple.
Στην  Palo Alto αναφέρουν ότι πρόκειται για κακόβουλο λογισμικό που εγκαθίσταται στις εφαρμογές του iOS, όπως κάνει και ένας κοινός ιός. Πρόκειται για μόλις το δεύτερο malware που έχει γίνει γνωστό ότι επιτίθεται στις συσκευές που
"τρέχουν" iOS.
Το WireLurker “ψάχνει” για συσκευές που τρέχουν iOS και είναι συνδεδεμένες μέσω USB με κάποιον επίσης μολυσμένο υπολογιστή, ενώ μολύνει iPhone, IPad και Mac.
Το κακόβουλο λογισμικό, αποσπά πληροφορίες από τις κινητές συσκευές των χρηστών, ζητώντας update, αναφέρει η Palo Alto Networks στην 30 σελίδων έκθεσή της. Ακόμα όμως δεν έχει γίνει γνωστό ποιος είναι ο στόχος του κακόβουλου λογισμικού, αφού μόλις τώρα έγινε γνωστή η ύπαρξή του.
Το WireLurker χρησιμοποίησε trojan για να βρει πρόσβαση στους υπολογιστές του Maiyadi App Store στην Κίνα, που συνεργάζεται με την Apple.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, αυτό που πρέπει να κάνουν οι χρήστες για να μην "κολλήσουν" τον ιό, είναι να μην συνδέουν τις συσκευές τους, (iPhone, iPad, Mac) με υπολογιστές που δεν γνωρίζουν για την ασφάλειά τους, να μην χρησιμοποιούν ξένους φορτιστές και να εμπιστεύονται μόνο τα app store της Αpple.

Δεν υπάρχουν σχόλια: