ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Σάββατο 8 Νοεμβρίου 2014

Τα ελληνικά φρούτα «κατακτούν» Ινδία και Ινδονησία

http://www.protothema.gr/

 Νωπά δαμάσκηνα, ακτινίδια και μήλα πρώτα σε ζήτηση - Συνεχίστηκαν οι εξαγωγές πορτοκαλιών με ικανοποιητικές τιμέςΣυνεχίσθηκαν οι εξαγωγές, στις αρχές της εβδομάδας, νωπών δαμάσκηνων (δεύτερο φορτίο) για την Ινδία σε υλοποίηση ειδικής άδειας εισαγωγής 2.000 τόνων, ενώ άνοιξε άλλη μια νέα αγορά και αναχώρησε χθες το πρώτο φορτίο ακτινιδίων για την Ινδονησία στο πλαίσιο ειδικής άδειας
εισαγωγής.

Αυτό γνωστοποίησε σε δηλώσεις του ο ειδικός σύμβουλος του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών INCOFRUIT - HELLAS Γιώργος Πολυχρονάκης, ενώ ανέφερε ότι αναμένεται να ξεκινήσει εντός της φετινής περιόδου και η εξαγωγή ακτινιδίων στην Ινδία εάν περαιωθούν επιτυχώς οι επαφές του ΥΠΕΞ με το υπουργείο Γεωργίας της Ινδίας.

«Aπευθύνουμε έκκληση στην Πολιτεία ώστε να ληφθούν όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα που θα διευκολύνουν την προώθηση των εξαγωγών μας σε εσπεριδοειδή, ακτινίδια, μήλα, αγγούρια κ.ά., σε Ν. Κορέα, Ν. Ζηλανδία, Ιαπωνία, Ταϊβάν, Αυστραλία Βραζιλία και Αργεντινή καθώς και στην Κίνα (εκτός της υφιστάμενης των ακτινιδίων)» είπε ο κ. Πολυχρονάκης.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με στοιχεία του Συνδέσμου, συνεχίστηκαν οι εξαγωγές πορτοκαλιών με ικανοποιητικές τιμές, παρουσιάζουν μια πρόσκαιρη μικροκαρπία που όμως αναμένεται να βελτιωθεί τις επόμενες εβδομάδες. Στα μανταρίνια η ζήτηση είναι καλή εντούτοις παρατηρήθηκε και πάλι διακίνηση ατυποποίητων «κατ ευθείαν από τον αγρό» προϊόντων από «ημεδαπούς και Βαλκάνιους εμπόρους» ενώ συνεχίζεται με καλούς ρυθμούς και η εξαγωγή ακτινιδίων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: