ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τρίτη 21 Οκτωβρίου 2014

Η σταφίδα, η σημασία της στην υγεία και η προώθηση

Εμβληματικό προϊόν για την οικονομία της χώρας η κορινθιακή σταφίδα βρίσκεται εδώ και πολλά χρόνια σε κρίση εξ αιτίας των αλλαγών οι οποίες συντελούνται στις αγορές που ήταν οι βασικοί της πελάτες.
Αλλαγές που έχουν σχέση τόσο με τις διατροφικές συνήθειες όσο και με τον ανταγωνισμό από προϊόντα τα οποία θα μπορούσαν να χαρακτηρισθούν "ομοειδή" σε ορισμένες χρήσεις. Είναι μια διαδικασία η οποία έχει αρχίσει εδώ και πολλά χρόνια, όσο και αν ορισμένοι προσπαθούν να την παρουσιάσουν ως καινούργια. Οι χριστουγεννιάτικες πουτίγκες με μαύρη σταφίδα στην Αγγλία μοιάζει πλέον με...
κατάλοιπο της εποχής της αυτοκρατορίας, ενώ στη βιομηχανία μπισκότων το παραδοσιακό προϊόν έχει ουσιαστικά αντικατασταθεί από άλλα αποξηραμένα, ομοειδή ή όχι.
Η ευκολία με την οποία υιοθετούνται άκριτα ορισμένες απόψεις δημιουργεί και στρεβλή εικόνα σε σχέση με τις προσπάθειες που καταβάλλονται τα τελευταία χρόνια από τις συνεταιριστικές οργανώσεις (πλην Μεσσηνίας) για την προώθηση του προϊόντος σε νέες αγορές και χρήσεις, με σοβαρή επιστημονική υποστήριξη. Από τον ΣΚΟΣ έχει εξελιχθεί πρόγραμμα σε συνεργασία με το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο και την Ιατρική Σχολή Αθηνών, και μετά από έρευνες τα συμπεράσματα για την κορινθιακή σταφίδα συμπυκνώνονται στα εξής:
• Είναι πολύ καλή πηγή αντιοξειδωτικών πολυφαινολικών συστατικών. Οι πολυφαινόλες έχουν αντιοξειδωτική δράση (προστατεύουν την LDL χοληστερόλη από την οξείδωση, ελαττώνουν τη χοληστερόλη που εναποτίθεται στους ιστούς, μειώνουν την αθηρωματική πλάκα στα αγγεία και έτσι και τον κίνδυνο καρδιοπαθειών).
• Διαθέτει αντικαρκινική δράση - κυρίως σε ό,τι αφορά το παχύ έντερο και το στομάχι οδηγώντας τα καρκινικά κύτταρα στον προγραμματισμένο κυτταρικό θάνατο (απόπτωση).
• Διαθέτει αντιμικροβιακή και αντιβακτηριακή δράση καθώς και αγγειοδιασταλτική δράση μέσω της παραγωγής ενδοκυτταρικού οξειδίου του αζώτου.
• Περιέχει σε μεγάλες ποσότητες ιχνοστοιχεία και συγκεκριμένα μαγνήσιο, ψευδάργυρο και κάλιο (ρυθμιστές της αρτηριακής πίεσης).
• Με δεδομένο ότι η σταφίδα καταναλώνεται με τη φλούδα της, έχει πολύ υψηλό ποσοστό διαιτητικών ινών - μάλιστα η κορινθιακή έχει υψηλότερο από τα υπόλοιπα είδη σταφίδας, ενώ είναι και υψηλότερο από εκείνο των περισσότερων φρούτων (υπολείπεται μόνο μερικών φυλλωδών λαχανικών). Οι διαιτητικές ίνες λειτουργούν ως υπόστρωμα για ωφέλιμα βακτήρια του παχέος εντέρου χαρίζοντας έτσι στη σταφίδα προβιοτικές ιδιότητες που βοηθούν στην καλή λειτουργία του εντέρου, αλλά εμποδίζουν και τη βιοσύνθεση χοληστερόλης.
• Η κορινθιακή σταφίδα έχει πολύ υψηλό αντιοξειδωτικό περιεχόμενο, υψηλότερο από τη σουλτανίνα.
• Η γλυκύτητα της σταφίδας οφείλεται στη μεγάλη περιεκτικότητά της σε φρουκτόζη, η οποία έχει πολύ χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη (19) έναντι της γλυκόζης (100) και ως αποτέλεσμα η σταφίδα έχει μέτριο γλυκαιμικό δείκτη (55-63).
• Τα σάκχαρα της σταφίδας δεν είναι σε μορφή κρυστάλλων, επομένως μπορούν να «εγκλωβίσουν» άλλα συστατικά, αντιοξειδωτικά, αρωματικές ουσίες, και να τα προστατεύσουν. Παράλληλα τα κουκούτσια, όταν υπάρχουν, συνεισφέρουν και αυτά στο αντιοξειδωτικό περιεχόμενο.
Η μελέτη αυτή αποτελεί ισχυρό όπλο για την προώθηση της σταφίδας και τον αναπροσανατολισμό στην εσωτερική αγορά, χωρίς να εγκαταλείπονται φυσικά οι παραδοσιακές στις οποίες άλλες συνεταιριστικές οργανώσεις στέκονται, και μάλιστα πολύ καλά, παρότι αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα. Θα μπορούσαν να παρατεθούν και άλλες πρωτοβουλίες που υποτιμώνται από τους λάτρεις των διαφόρων "μπέρι" άλλοτε από πρεμούρα για το νέο (που είναι και παμπάλαιο με περιτύλιγμα σούπερ-φουντ) και άλλοτε από επαγγελματικό συμφέρον.
Η ουσία όμως είναι πως σε γρήγορο χρόνο θα πρέπει να γίνουν όσα δεν έγιναν μέχρι τώρα. Τόσο στο επίπεδο της παραγωγής, όσο και στο επίπεδο της προώθησης. Και στην υπόθεση αυτή μερίδιο και συμμετοχή πρέπει να έχουν όλοι οι εμπλεκόμενοι αλλά και η Πολιτεία, με ειδικά προωθητικά προγράμματα σε ευαίσθητους χώρους όπως είναι τα σχολεία.
Ηλίας Μπιτσάνης

ΑΠΟ http://www.eleftheriaonline.gr/
Διαβάστε το άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ http://www.eleftheriaonline.gr/stiles-sxolia/kalimera-perifereia/item/46845-i-stafida-i-simasia-tis-stin-ygeia-kai-i-proothisi

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Έρχεται μείωση των προμηθειών στις ηλεκτρονικές συναλλαγές

11/04/2024 16:04  Πάνω από 2,5 εκατομμύρια πολίτες κάνουν χρήση των ηλεκτρονικών συναλλαγών IRIS, με την πλειοψηφία αυτών να είναι ηλικίας...