ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τετάρτη 16 Ιουλίου 2014

Ανοίγει και πάλι το Taxisnet για 80.000 εκπρόθεσμους: Μάχη πολιτών με λογιστές για τα πρόστιμα

Εκτός προθεσμίας 50.000 - 80.000 δικαιούχοι. Θα καταβάλουν τα προβλεπόμενα πρόστιμα
Αύριο Πέμπτη αναμένεται να ξανανοίξει το ηλεκτρονικό σύστημα taxis προκειμένου να υποβάλουν οι περίπου 50.000-80.000 φορολογούμενοι τις φορολογικές τους δηλώσεις.
Οι ανωτέρω έχασαν τις προθεσμίες και πλέον θα υποβάλουν εκπρόθεσμη δήλωση καταβάλλοντας και τα πρόστιμα που προβλέπει η φορολογική νομοθεσία.
Σύμφωνα με πληροφορίες, από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων δόθηκε εντολή στη Γενική
Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων να ανοίξει το συντομότερο δυνατόν η σχετική εφαρμογή για τις εκπρόθεσμες δηλώσεις και να επιβάλλονται όλα τα πρόστιμα στους φορολογουμένους που δεν ήταν συνεπείς.
Το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι περισσότεροι φορολογούμενοι, που εμφανίζονται ότι δεν έχουν υποβάλει τη δήλωση τους, είναι ότι είχαν αναθέσει σε λογιστικά γραφεία την υποβολή των δηλώσεών τους.
Τα λογιστικά γραφεία λόγω φόρτου εργασίας δεν κατάφεραν να καταθέσουν τις δηλώσεις αυτές. Ωστόσο, υπόχρεοι στη φορολογική δήλωση είναι οι φορολογούμενοι και όχι τα λογιστικά γραφεία, με αποτέλεσμα τα πρόστιμα και τις πρόσθετες φορολογικές να πρέπει να τα πληρώσουν οι ίδιοι.
Αρκετοί φορολογούμενοι ετοιμάζουν αγωγές εναντίον των λογιστών τους, ενώ οι τελευταίοι συστήνουν υπομονή ευελπιστώντας ότι δεν θα επιβληθούν πρόστιμα.
Σημειώνεται ότι οι φορολογούμενοι που υπέβαλαν εκπρόθεσμα τη φορολογική τους δήλωση θα κληθούν να πληρώσουν πρόστιμο 100 ευρώ, ενώ όσοι φορολογούνται με την κλίμακα των μισθωτών και συνταξιούχων θα καταβάλουν επιπλέον φόρο, δεδομένου ότι θα χάσουν την έκπτωση φόρου των 2.100 ευρώ.
Και αυτό γιατί, σύμφωνα με τη νομοθεσία, όσοι υποβάλλουν εκπρόθεσμα τη δήλωσή τους δεν έχουν το δικαίωμα να προσκομίσουν αποδείξεις αγοράς αγαθών και λήψης υπηρεσιών συνολικής αξίας ίσης με το 25% του συνολικού εισοδήματός τους κι έτσι δεν μπορούν να κατοχυρώσουν την έκπτωση φόρου των 2.100 ευρώ που ισχύει για την κλίμακα των μισθωτών - συνταξιούχων.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, την τελευταία ημέρα (14 Ιουλίου) υποβλήθηκαν 276.000 φορολογικές δηλώσεις, με το σύνολό τους να διαμορφώνεται στις 5.812.000.
Με την παράταση των 14 ημερών που δόθηκε εκτιμάται ότι το 99% περίπου των φορολογουμένων υπέβαλαν εμπρόθεσμα τη φορολογική τους δήλωση.
Σε ό,τι αφορά τη ροή των δηλώσεων επισημαίνεται ότι:
• Την πρώτη ημέρα υποδοχής δηλώσεων, δηλαδή στις 20 Μαρτίου 2014, υπέβαλαν δήλωση 78 φορολογούμενοι και την τελευταία ημέρα 276.000.
• Ένας στους πέντε φορολογουμένους υπέβαλε δήλωση την τελευταία εβδομάδα.
• Εξι στους δέκα φορολογουμένους υπέβαλαν δήλωση τον τελευταίο μήνα.
• Σχεδόν 2,4 εκατ. φορολογούμενοι καλούνται να πληρώσουν πρόσθετους φόρους περίπου 3,5 δισ. ευρώ.
Σημειώνεται, τέλος, ότι σε μια εβδομάδα υποβλήθηκαν ηλεκτρονικά 90.000 τροποποιητικές δηλώσεις, ενώ αντίστοιχα το 2013 το ίδιο πλήθος δηλώσεων υποβλήθηκε χειρόγραφα και εκκαθαρίστηκε από τις ΔΟΥ μετά τον Οκτώβριο του 2013.

Πηγή: Καθημερινή
ΑΠΟ http://news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: