ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τετάρτη 16 Ιουλίου 2014

Αναβρασμός στην Τριφυλία για την οικοδόμηση στη "Natura


Με προτάσεις όπως η δημιουργία εθνικού πάρκου στην περιοχή του Κυπαρισσιακού Κόλπου, και ειδικά στην περιοχή του πυρήνα της "Natura" που είναι το τμήμα μεταξύ Ελαίας και Αϊ-Γιαννάκη, από την πλευρά των εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για θέματα περιβάλλοντος πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί σύσκεψη στο Δημαρχείο Κυπαρισσίας. Μια σύσκεψη που έγινε στο πλαίσιο της επίσκεψης αυτοψίας που πραγματοποιούν οι εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η οποία και ολοκληρώνεται
σήμερα.
Ενώ όπως φάνηκε μείζον ζήτημα για την περιοχή αποτελεί και το οικιστικό αφού από τους εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τονίστηκε ότι στην συγκεκριμένη περιοχή δεν θα πρέπει να υπάρχει οικιστική δραστηριότητα η οποία μπορεί να μεταφερθεί σε γειτονικές περιοχές. 
Ωστόσο από την πλευρά της δημοτικής αρχής υπήρξε και υποστηρίχτηκε η άποψη της ήπιας ανάπτυξης της περιοχής και το κυριότερο της μη ερημοποίησής της, ενώ σημαντικά γεγονότα συνέβησαν και στην Ελαία, με τους κατοίκους της περιοχής το βράδυ της Δευτέρας να συγκεντρώνονται και να ξεκινούν το μάζεμα υπογραφών κάτω από ένα κοινό ψήφισμα. Ζητούν η περιοχή τους να μην ερημοποιηθεί αλλά να υπάρξει ανάπτυξη και αξιοποίηση.
Οσον αφορά την χθεσινή σύσκεψη στο δημαρχείο Κυπαρισσίας σε αυτή συμμετείχαν οι δύο εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για θέματα περιβάλλοντος, η αναπληρώτρια προϊσταμένη της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και Σχεδιασμού Ρεβέκκα Μπατμάνογλου, ο δήμαρχος Τριφυλίας Κώστας Κόλλιας και ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Παναγιώτης Κατσίβελας, οι αντιδήμαρχοι Παναγιώτης Τσίγγανος, Γιάννης Φιλντίσης και Γιώργος Σαμπαζιώτης, ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας Σαράντος Κουκούμης, οι δημοτικοί σύμβουλοι Σπύρος Χρονόπουλος και Ζαχαρίας Κανελλόπουλος όπως και υπηρεσιακοί παράγοντες του δήμου.
Από την πλευρά της δημοτικής αρχής επισημάνθηκαν τα μέτρα που έχουν ληφθεί για την προστασία της περιοχής ωοτοκίας των χελωνών και τις αμμοθίνες, μέτρα που όπως τονίστηκε κατά κανόνα περιλαμβάνονται στην υπουργική απόφαση που έχει εκδοθεί και αφορούν τον αποκλεισμό διόδων για τα οχήματα στην παραλία ωοτοκίας, το μάζεμα των ξαπλωστρών τις βραδινές ώρες όπως και την κυκλοφορία ενημερωτικών φυλλαδίων. Επίσης εκφράστηκαν οι γενικές απόψεις για την περιοχή, για ήπιας μορφή ανάπτυξη που δεν θα οδηγεί στην ερημοποίησή της.
Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι της ΕΕ έκαναν αρκετές παρατηρήσεις εστιάζοντας περισσότερο στο οικιστικό ζήτημα και ειδικά για κατοικίες πού βρίσκονται κοντά στην παραλία. Από την πλευρά του δήμου τονίστηκε πως τόσο στο ΓΠΣ Κυπαρισσίας όσο και το ΣΧΟΑΠ του πρώην Δήμου Αυλώνα έχουν προβλεφθεί περιοριστικά μέτρα και με το προεδρικό διάταγμα θα αποσαφηνιστεί πλήρως το τοπίο στην περιοχή. Τόνισαν ότι εμμένουν στην βάση που έχουν ήδη έχουν αναπτύξει και είναι όχι προς την ερημοποίηση της περιοχής αλλά προς την ήπια μορφή ανάπτυξης - με τον ίδιο το δήμαρχο Κώστα Κόλλια να τονίζει πως τα προβλήματα δεν λύνονται με παραπομπές σε δικαστήρια αλλά με διάλογο με τους φορείς της κοινωνίας, όπως άλλωστε και η ίδια η οδηγία της ΕΕ προβλέπει. 
Να σημειώσουμε πως ο δήμαρχος είχε επικοινωνία με την γ.γ. του ΥΠΕΚΑ Νάντια Γιαννακοπούλου από την οποία ενημερώθηκε πως μέχρι το τέλος του μήνα θα έχει στα χέρια της την περιβαλλοντική μελέτη που θα αποτελεί και προσχέδιο του προεδρικού διατάγματος το οποίο και θα δώσει για διαβούλευση σε όλους τους φορείς και όλους τους δήμους του Κυπαρισσιακού Κόλπου, από το Κατάκολο μέχρι την Τριφυλία.
Στην Ελαία τώρα, σε αναβρασμό βρίσκεται η τοπική κοινωνία και το βράδυ της Δευτέρας αποφασίστηκε να μαζευτούν όλοι οι κάτοικοι στο κτήριο Βουδούρη του χωριού τους, ώστε να συζητήσουν όλα αυτά τα ζητήματα που υπάρχουν για την περιοχή και να μαζέψουν υπογραφές  κάτω από ένα κείμενο που θα τους εκφράζει. Μάλιστα δεν έλειψαν και οι στιγμές έντασης καθώς ο δήμαρχος δεν τους έδινε την άδεια να συγκεντρωθούν στο δημοτικό κτήριο, στο οποίο όμως τελικά συγκεντρώθηκαν σπάζοντας την πόρτα. Βασικές τους θέσεις είναι να μπορούν να έχουν ελεύθερη πρόσβαση στην παραλία χωρίς εμπόδια, να υπάρχει σήμανση για να μην μπαίνουν τροχοφόρα και να τιμωρούνται αυστηρά όσοι μπαίνουν, να αξιοποιηθεί το δάσος της Ελαίας. Υπογραμμίστηκε ότι οι κάτοικοι της περιοχής έχουν μεγαλώσει με τις χελώνες και ποτέ δεν έχουν στραφεί εναντίον τους, πράγμα που το μαρτυρά και η αύξηση του πληθυσμού τους.

ΑΠΟ http://www.eleftheriaonline.gr/
Διαβάστε το άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ http://www.eleftheriaonline.gr/koinonia/perivallon-paideia-syllogoi/item/41263-trifylia-oikodomisi-natura

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ.

Ακόμα μερικές παλιές φώτο μας ήρθανε, ενισχύοντας έτσι την συλλογή μας, η οποία χάρη στις δικές σας δωρεές αυξάνει συνεχώς.